Prijetno osenčen vrt

0
72
Prijetno osenčen vrt
Prijetno osenčen vrt

V toplejšem obdobju leta veliko časa preživite zunaj na vrtu, kjer je učinkovita zaščita pred soncem nujna, zato je prijetno osenčen vrt velik plus. Načini zaščite pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov naj bodo praktični, preprosti in učinkoviti. Zaščita ne vključuje samo uporabe sončne kreme, svetil oblačil in pokrival, temveč primerno načrtovani zunanji prostor.

Pred soncem zaščitite predvsem prostore, kjer se dlje časa zadržujejo otroci in tista mesta, ki so na sploh bolj obiskana: terasa, letna kuhinja, prostor za branje, meditacijo.

Ustvarjanje kakovostne sence za prijetno osenčen vrt

Univerzalnih pravil, ki bi vsakomur lahko omogočila kakovostno zasenčen prostor, ni. Vsak prostor je specifičen, kar pomeni, da je pred načrtovanjem zaščite pred soncem dodobra spoznajte okolico. Poleg primerne tehnične izvedbe zagotovite tudi estetsko prijetno rešitev, da dosežete trajnostno rešitev.

Za zagotavljanje sence lahko uporabite tako grajene elemente kot vegetacijo – pogosto pa so v uporabi kombinacije. Med grajene elemente sodijo pergole, latnike, senčnice, senčila, tende in nadstreški. Materiali grajenih elementov naj bodo naravni in svetlih barv – zlasti, ko gre za večje površine.

Vegetacija velja za enega od najprimernejših elementov, s katerimi lahko ustvarite kakovostno senco in privlačno okolje. Najustreznejše skupine rastlin so srednje in visoke grmovnice, prav tako drevesa. Stopnja zasenčenosti vegetacije je odvisna od velikosti krošnje, tipa rastline in velikosti listne ploskve. Dobrodošla drevesa v takšne namene so na primer lipa, cigarovec in kostanj. Učinkovite grmovnice pa hortenzije, brogovita in leska. Tudi večje število drobnih listov ali iglic lahko omogoči globoko senco. Pomislite samo na smrekov gozd in temo, ki vlada v njem. Obenem imajo iglavci še izrazit vonj – nekateri sproščajo smole. Upoštevajte, da zasaditev iglavcev nudi senco skozi celo leto, ker iglic v hladnejšem času ne odvržejo.

Prednosti uporabe vegetacije za namen senčenja:

 • vizualno prijetnejše bivalno okolje,
 • odišavijo okolico (cvetje, olja, smole…),
 • zniževanje temperature zraka z evapotranspiracijo (do 30 %),
 • protivetrna in protihrupna zaščita,
 • življenjski prostor za raznolike živalske vrste,
 • plodovi predstavljajo hrano za živali, nekaterih pa so uporabni tudi za ljudi (predelava v čaje, marmelade …) in
 • preprečevanje neželenih pogledov.

4 nasveti za čas pred uporabo vegetacije na vašem vrtu

Pred odločitvijo o zasaditvi vegetacije in dosega rasti, za namen senčenja vašega vrta upoštevajte naslednje:

 • rastišče mora biti ustrezno pripravljeno,
 • poznajte zahteve vzdrževanja in ustrezne zasaditve ter končne dimenzije rastline,
 • nekatere rastline vsebujejo toksine, ki so lahko ob zaužitju smrtno nevarni za otroke ali domače ljubljenčke,
 • rastline, katerih koreninski sistem se močno razveja in razraste, lahko poškodujejo temelje ali napeljavo, zato predvidite ustrezen odmik.

Kombinacije grajenih elementov in vegetacije

Dobra izbira za učinkovito zaščito pred sončnimi žarki na vrtu je kombinacija grelnih elementov in vegetacije. V tem primeru so najpogosteje na vidiku pergole ali žičnate strukture, ki jih preraščajo ovijalke ali plezajoče rastline. Pergole se največkrat umeščajo ob stanovanjski objekt, zato pri izbiri rastlin, ki jo bodo preraščale, upoštevajte:

 • estetski učinek – barvo ali vonj cvetov,
 • olistanost – listopadne ali zimzelene rastline,
 • velikost listov – teksturo,
 • toksičnost in medonosnost – priporoča se uporaba manj medonosnih vrst.

Upoštevajte tudi nosilnost grajena struktura. Nekatere vrste rastlin (na primer glicinija) z leti olesenijo in močno obtežijo strukturo, po kateri se vzpenjajo. Grajene strukture se najpogosteje kombinirajo z vinsko trto, sroboti, vzpenjavnimi vrtnicami, hortenzijami, kosteničevjem, hmeljem, jasminovo trobljo, bršljanom. Izbor rastline prilagoditi glede na dane razmere – na klimo ter tla in zahteve posamezne rastlinske vrste.

Viri:

https://www.cancercouncil.com.au/wp-content/uploads/2011/04/Guidelines_to_shade_WEB2.pdf
https://kndlandscaping.com/ten-ways-to-add-shade-to-your-landscape/
https://www.tvambienti.si/10/07/2020/sedem-vzpenjavk-za-vaso-ograjo-ali-pergolo/
https://www.vrtnarstvotement.si/plezave-rastline/
https://deloindom.delo.si/stanujem/pergole-v-senci-disecih-vzpenjavk

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here