Prijetna ohladitev prostorov s klimatsko napravo

0
2395

Potrebe po hlajenju prostorov naslovite že v pripravi projekta. Pozornost namenite hlajenju prostorov s senčili, prezračevanjem, zasteklitvijo in izolacijo. Pogosto za udobje v prostorih to ni več dovolj, zato razmislite tudi o hlajenju s klimatskimi napravami.

Izbira klimatskih naprav

Kdaj izbrati posamezno vrsto klimatske naprave:

  • deljen enojni sistem oz. »split« sistem (1 zunanja in 1 notranja enota) – najbolj pogosta izbira, ko potrebe po hlajenju prostorov niso velike;
  • deljen »multi« sistem oz. »multi split« sistem (1 zunanja in več notranjih enot) – za hlajenje večih prostorov, izgled objekta pa ne obremenite z več zunanjimi enotami;
  • klime brez zunanje enote –  uporabljene kadar obstajajo omejitve glede postavitve zunanje enote;
  • prenosne klime – primerne za začasno rešitev klimatizacije.
Vrsta klima napravePregled ključnih značilnosti
Deljen enojni sistem in Deljen »multi« sistemHrupni mehanizmi (kompresor) naprave so nameščeni v zunanji enoti. Možnost ogrevanja prostorov – preverite pri posamezni klimatski napravi funkcije. Večja energetska učinkovitost v primerjavi s prenosnimi napravami ali napravami brez zunanje enote (navadno dosegajo razred A+++ v načinu hlajenja). Ob izbiri »multi split« sistema lahko ohlajate tudi 4 oz. tudi do 6  prostorov.Lahko skazijo izgled hiše, če je ni mogoče skriti pogledom. Ponekod morate pridobiti dovoljenje oz. soglasje za montažo zunanje enote (npr. pri večstanovanjskih stavbah).V zadnjih letih modeli prehajajo na uporabo hladilnega sredstva R32, ki je fluoridni plin s približno samo 30 % vpliva na globalno segrevanje v primerjavi s prejšnjim R410A.
Klimatska naprava brez zunanje enoteNa zunanji steni sta potrebni dve luknji, za odvod in dovod zraka, ki ju prekrijejo z rešetko, kar ne vpliva na zunanji videz objekta. Nameščena na strop, tla ali steno, tako ne zavzame toliko prostora na tleh, kot ga prenosne klime.Bolj hrupna, saj se kompresor nahaja v notranji enoti (sodobne deljene naprave so bistveno tišje).Hladi lahko en prostor. Najpogostejše naprave tega tipa dosegajo bistveno nižjo energetsko učinkovitost v načinu hlajenja, kot tudi pri ogrevanju (navadno so v razredu A). Cena naprave je običajno višja kot pri »split« sistemu.

Na katerem mestu v prostoru je montaža optimalna:

  • stenske – primerne predvsem za hlajenja zaradi montaže blizu stropa in zato manj za ogrevanje; (moderne naprave z loputami različno usmerjajo zračni tok in tako nadoknadijo vpliv višine montaže);
  • stropne oz. kasetne – idealne za hlajenje zaradi najvišje pozicije v prostoru;
  • ●        talne – primerne tudi za gretje zaradi montaže pri tleh. 

Pri izbiri mesta montaže klimatske naprave ocenite, kje so temperaturne spremembe najobčutnejše in v katerih prostorih se največ zadržujete. V teh prostorih naj bo temperatura hlajenja 8 ⁰C manj, kot je temperatura zunaj.

Poleg hlajenja imajo sodobne naprave večinoma tudi funkcijo za uravnavanje vlage, kar je pogoj za udobno bivanje ter preprečevanje pojava plesni (primerna vlažnost prostorov je 40 in 60 %). Vsaka klimatska naprava zaradi fizičnih lastnosti razvlažuje prostor. Če se spomnite na hladno pijačo v kozarcu v poletnih mesecih, kjer vlaga iz zraka kondenzira na kozarcu in se pojavi v obliki kapljic. Pri klimi je enako, s tem, da se to vlago odvaja ven iz prostora v žleb ali drug odtok.

Montaža klima naprave

Montaža notranje enote 

Čeprav že obstajajo modeli klim, ki v prostoru zaznajo človeka in preusmerijo drugam izpust zraka, svetujemo, da notranja enota ni obrnjena proti mestu, kjer se po navadi dlje časa zadržujete (npr. nasproti kavča, postelje, jedilne mize). Primernejša je montaža nad mestom, kjer sedite, ker tako zrak ne bo pihal neposredno v vas, temveč v prostor pred vami. Sodobnejše naprave v načinu hlajenja zračni tok usmerijo tik pod stropom v prostor in ta kasneje pada nižje, brez neposrednega pihanja v osebe. Optimalna postavitev klime načeloma ni na  hodniku, saj se ob ohlajeni temperaturi ugasne, ostali prostori pa bodo ostali topli. Namestite jo v prostore v katerih se najpogosteje zadržujete, saj je notranja enota namenjena predvsem prostoru, v katerega je montirana.

Hladen zrak se spušča proti tlom, zato se notranje enote montirana čim višje (vendar ne manj kot 5–l0 cm pod stropom zaradi zajema toplega zraka, ki je na vrhu naprave). Najpogosteje je nameščena vsaj 2 metra nad tlemi.

Montaža zunanje enote

Pred montažo že sami predvidite 2–3 mesta, ki ne bodo omajala izgleda hiše, ustrezna mesta pa vam bo predlagal tudi monter oz. prodajni svetovalec.

Monterji zagovarjajo najkrajšo razdaljo do notranje enote, naj pa ne bo več kot 20–30 m. Priporočljivo je, da ni montirana na težko dostopnem mestu (npr. zelo visoko), saj to oteži delo monterjem in serviserjem. Enako kot notranja enota, naj bo odmaknjena od direktne sončne svetlobe, prahu in vlage. Odtok kondenza naj bo, če je le mogoče izpeljan v žleb ali odtok.

Podaljšajte življenjsko dobo z rednim vzdrževanjem

Redno vzdržujte naprave. Sami poskrbite za čiščenje in zamenjavo filtra, za druge podrobnosti pa najemite pooblaščenega serviserja.

Ko se nabere prah na zračnem filtru, ga posesajte. Pralni filter v notranji enoti je treba oprati vsake tri mesece (lahko ga preprosto operete pod tušem z vodo in milnico). Poskrbite za zamenjavo in razkuževanje filtrov ter čiščenje ventilatorja in toplotnih izmenjevalnikov, v katerih bi se lahko ujeli mikroorganizmi, ki jih ni zajel filter. Ob vlagi je to ugodno okolje za razvoj bakterij in plesni, kar je lahko povod za neprijeten vonj iz klima naprave.

V primeru uporabe klimatske naprave tako za hlajenje kot gretje, je priporočljiv servis enkrat letno, sicer pa je dovolj tudi enkrat na dve leti. Serviser poskrbi za pregled kompresorskega kroga in električnih spojev, razkuževanje in čiščenje zračnih kanalov ter odtočnih cevi in zbirne posode za vlago. Investirajte v vzdrževanje še preden se pojavijo napake pri delovanju ali neprijeten vonj, saj tako tudi sami ohranjate daljšo življenjsko dobo vaše naprave.

Toplotna črpalka za hlajenje

Hlajenje s toplotno črpalko, je zelo dobra možnost, še posebej v novogradnjah, kjer imate prezračevanje z rekuperacijo toplote, na katero lahko priklopite hlajenje. Lahko se namesti notranja enota, ki lahko hladi ali greje, vendar je nujno treba imeti ustrezno izoliran razvod cevi, da se na površinah ne zbira kondenz. Za starejše hiše z obstoječim radiatorskim sistemom ogrevanja hlajenje ni možno oz. ga je potrebno dodelati. Pri hlajenju s toplotno črpalko je izkoristek pri hlajenju manjši zaradi izgub v inštalacijah.

Sodelujoči strokovnjaki:

Matija Zajec

https://www.klimanaprave.si/

Vodja prodaje, klimanaprave.si

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here