Prijeten ambient s pravo razsvetljavo

0
2054
Osvetljava doma
Osvetljava doma

Pravilno razporejena in smotrno izbrana razsvetljava poskrbi za dobro počutje in energetsko varčnost doma. Ker je izbira v trgovinah pestra, prav tako oznake na embalažah, smo pripravili vodič po različnih vrstah sijalk.

Pravilno razporejena in smotrno izbrana razsvetljava poskrbi za dobro počutje in energetsko varčnost doma. Ker je izbira v trgovinah pestra, prav tako oznake na embalažah, smo pripravili vodič po različnih vrstah sijalk.

Oznake na sijalkah

Prva oznaka na embalaži je zagotovo moč sijalke, ki je lahko izražena v vatih (W) in nam pove, koliko energije potrebuje sijalka za svoje delovanje. Oblikovalka in arhitektka Marjeta Zupančič Meglič pravi, da moč ni več tako pomembna, odkar imamo LED. Veliko bolj pomemben podatek so lumni (lm),ki izražajo svetilnost – koliko svetlobe da sijalka. »Pri navadnih žarnicah sta ti dve količini vedno povezani na enak način, v smislu iz 1W dobimo vedno x lumnov. Pri LED pa lahko iz 1 W dobimo x, y ali q lumnov, odvisno od kvalitete LED.«

Svetilnost v lumnih (lm)1.200900720300
Navadna žarnica100 W75 W60 W25 W
Halogenska sijalka70 W52 W42 W18 W
Varčna žarnica (CFL)20 W15 W11 W5 W
Led 10–13 W8–13W6–13 W3–8W

 

Indeks Ra
Pri nekaterih oznakah boste našli tudi indeks Ra, ki je merilo naravnega videnja barv. 100 pomeni, da se vidijo vse barve enako kot pri dnevni svetlobi, naravno videnje, manjši kot je Ra, večje je popačenje. Za stanovanjske prostore zadošča Ra 80.

Še druga informacija, ki jo boste našli na embalaži, pa je barvna temperatura svetlobe. Ta meri barvno temperaturo v kelvinih (K).

  • Topla bela svetloba (2700–3500 K, tudi ”WW – warmwhite”, poudarjen rdeč spekter, WW spekter je sicer odvisen od svetlobnega vira) ima rumenkast odtenek, priporočljiva predvsem v bivalnih, spalnih prostorih in prostorih za počitek (dnevna soba, spalnica), ne bo pa primerna za branje ali pa za delo.
  • Nevtralna bela svetloba (3500–4500 K, nevtralna bela, večinoma se označuje z ”NW – neutral white”) je najbolj primerna za kopalnico, hodnike in pisarne, tudi za vrt, teraso in balkon.
  • Hladna bela svetloba (4500–6000K, tudi ”CW – cold white” ali ”D daylight”, poudarjen modri del spektra) je primerna povsod, kjer delate podnevi in potrebujete veliko svetlobe, torej v pisarnah, delavnicah. Marjeta Zupančič Meglič, oblikovalka in arhitektka, pravi, da nas »hladna bela svetloba, ki vsebuje precejšen del modrega spektra dokazano zbudi – zavre produkcijo hormona melatonina, ki nam omogoča spanje. Hladne bele ali celo modre svetlobe ne bi smeli uporabljati ponoči, odlična pa je zjutraj za budnico. Obstajajo celo svetlobne budilke, ki namesto zvoka uporabljajo modro svetlobo.«

Napredek pri svetilih gre v smeri možnosti spreminjanja barve bele svetlobe. Strokovnjakinja pravi, da se »LED-svetilke, ki omogočajo spreminjanje barve iz tople bele na hladno belo, že nekaj časa pojavljajo v pisarnah, čedalje več pa je tudi svetilk za domačo uporabo, ki zmorejo enako. Za tiste, ki imajo raje preproste rešitve, se lahko inštalirata dve svetilki, ki se prižigata po potrebi, v vsakem primeru pa svetujem vgradnjo regulacije za uravnavanje jakosti svetlobe v prostoru. To je najenostavnejši ukrep za prihranek energije in izboljšanje kvalitete bivanja, saj presvetli prostori ravno tako kot pretemni slabo vplivajo na počutje.«

Vrste sijalk in njihove lastnosti

Navadne žarnice z žarilno nitko
Njihova življenjska doba je okoli 1000 ur, v trgovinah pa jih ne boste več našli, saj so energijsko najbolj potratne (le 5–10 % električne moči pretvori v vidno svetlobo), njihova prodaja pa je prepovedana od 2009.
Halogenske žarnice z žarilno nitko
So okoli 33 % učinkovitejše kot navadne žarnice, njihova življenjska doba pa je okoli 2000 ur. Ob vklopu takoj polno svetijo, uporabne pa so predvsem za shrambo, klet, stopnišča in prehodne prostore, saj niso občutljive na stikalne manevre. Bučka žarnice je lahko prozorna ali pa opalna – slednje so prepovedane od leta 2009. Če je prozorna, jo uporabite pri lučeh, kjer žarnica ni neposredno vidna (zaradi prevelike svetlosti – bleščanje). Pri nakupu izvedbe z enojno bučko pazite, da se je ne dotaknete z golimi rokami, saj je steklo porozno ter občutljivo na maščobo in vlago na koži, zato lahko potem hitro poči. Na embalaži naj bo tudi napisano, da ima UV-filter, saj so halogenske žarnice zaradi halogenskega plina narejene iz posebnega stekla, ki prepušča UV-žarke ter posledično lahko škodi zdravju, pohištvo in tekstil bledita. Je pa halogenska žarnica še vedno potratna in se priporoča tam, kjer ni druge možnosti.
Varčne sijalke (kompaktne fluorescentne sijalke z integrirano predstikalno napravo (CFL))
Njihova življenjska doba je od 6000 pa tudi do 15.000 ur. Njihova kvaliteta je lahko odvisna od cene. Ob vklopu ne zasijejo takoj z vso svetlobo, saj potrebujejo nekje od 2 do 15 minut, da se popolnoma razsvetijo. Zelo pa so občutljive na pogoste vklope, zato so priporočljive v prostorih, kjer luči svetijo dlje časa, vsaj eno uro. Ne priporoča se jih v prostorih, kjer je nizka temperatura (pod 10 °C), saj lahko dajejo manj svetlobe. Vsebujejo živo srebro, zato je pri recikliranju potrebna pozornost (98 % varčne svetilke je možno reciklirati), odvreči jo je treba v temu namenjen zabojnik, ki se ga najde skoraj že v vsaki trgovini.
LED (svetleče diode)
Porabijo do 80 % manj električne energije kot klasične žarnice, njihova življenjska doba pa je do 50.000 ur. Ne vsebujejo živega srebra (oznaka RoHS), izsevana svetloba pa je brez toplote. Niso priporočljive tam, kjer je toplo, saj jih toplota uničuje. Če jih imate zunaj, jih čez dan ugašajte, sicer se lahko poškodujejo in uničijo. Največ novosti in napredek je v povezavi z LED-svetilkami.
Fluorescentne sijalke
Niso primerne za prostore, kjer se svetilke uporabljajo malo časa (npr. hodniki, shrambe, sanitarije), saj se tako krajša njihova življenjska doba, prav tako pa v kratkem času ne morejo razviti svoje polne svetilnosti.

 

Namigi za pravilno postavitev luči

Marjeta Zupančič Meglič najprej opozarja, da je pomemben »dober načrt razsvetljave, takšen, ki upošteva vaš način življenja in vaše potrebe. Na začetku, ko so sredstva po navadi zelo omejena, se lahko izberejo cenejše svetilke, ki se jih kasneje zamenja za lepše, kvalitetnejše. Pozicijo svetilk in napeljavo pa se naknadno težje spreminja. Če je inštalacija že izvedena, so seveda možnosti bistveno bolj omejene, še vedno pa se lahko s primernimi tipi svetilk marsikaj uredi oziroma izboljša.« Ker ima vsak drugačen stil življenja, nekega univerzalnega odgovora za najbolj pravilno razporeditev luči ni, pomembno je, da se svetlobo prilagaja načinu življenja. Na primer, če v postelji radi berete, boste imeli posebno svetilko posebej za branje, ki pa je ne boste uporabljali, če v postelji radi gledate televizijo. Strokovnjakinja pravi, da je dobro osvetljen prostor na treh ravneh – ima splošno osvetlitev, ki omogoča vidnost, delovno osvetlitev, ki omogoča funkcionalnost in ambientalno osvetlitev, ki naredi prostor estetsko privlačen. Ravno slednja poskrbi za nežno, intimno svetlobo, ki vpliva na dobro razpoloženje in poudari dekorativne elemente. Za takšno svetlobo se največ uporabljajo lepo oblikovani lestenci, stenske, namizne ali stoječe svetilke, osvetlitev slik, barvna osvetlitev itd.

Sodelujoči strokovnjaki:

Marjeta Zupančič Meglič

Marjeta Zupančič Meglič

http://www.soncesenca.si/

oblikovalka in arhitektka, studio za oblikovanje osvetlitve Soncesenca

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here