Prednosti & slabosti ravne strehe

0
776

Splošno zmotno prepričanje o ravnih strehah (tudi s strani posameznih strokovnjakov in projektantov) je v tem, da je ravna streha neprimerna za naše podnebje, kar ne drži. Ravne strehe srečujemo tako v suhih in vročih predelih (npr. Afrike in Bližnjega vzhoda) kot tudi v severnih predelih, kot na primer na Finskem.

Prednosti & slabosti ravne strehe

Prva prednost je ta, da lahko njihove površine koristno izrabite za razne namene (npr. za terase, ozelenitev, celo gojenje rastlin, parkiranje itd.). Ravna streha je običajno tudi cenejša od poševne, poleg tega pri njej tudi ni težav s padanjem snega in ledenih sveč s strehe, tako kot je to pri poševnih strehah. Bistvena prednost ravne strehe je v tem, da je zaščitena s hidroizolacijo, ki mora biti po definiciji vodotesna v vseh vremenskih pogojih (tudi če sta na njej sneg oz. stoječa voda, ali v primeru intenzivnih padavin z vetrom).

Edina slabost ravne strehe je pravzaprav v tem, da je na njej običajno težje locirati poškodbo, in jo posledično tudi lokalno sanirajo. Vendar to ni toliko povezano s samo ravno streho, kot z dejstvom, da je nad izolacijskimi še več drugih slojev (npr. drenažno/zadrževalni sloj, filtrski sloj in rastni substrat pri zeleni strehi ali betonski tlak pri povozni strehi), ki jih je treba začasno odstraniti.

Posebna pozornost pri izboru materialov za hidroizolacijo strehe

Pri hidroizolaciji se napake največkrat delajo že pri izboru materialov. Za veliko večino streh, posebno na eno in tudi večstanovanjskih objektih, je po izkušnjah Tomaža Škrlepa, še vedno najprimernejša hidroizolacija iz polimer-bitumenskih trakov, pri čemer se je treba zavedati, da se lahko po svojih lastnostih zelo razlikujejo. Ne samo po načinu vgrajevanja, ampak tudi obstojnosti na razne mehanske in vremenske obremenitve. Za strehe so tako primerni samo določeni trakovi, pri čemer je predvsem pri tistih, pri katerih je hidroizolacija izpostavljena sončnim žarkom, smiselno uporabiti le najboljše proizvode, takšne, ki so dolgotrajno obstojni tako na ekstremno  visoke kot tudi na nizke temperature in na UV žarke.   

Sodelujoči strokovnjaki:

Tomaž Škerlep, u.d.i.a.

Gradbeni inštitut ZRMK

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here