Pravilno osvetlite kopalnico za večjo funkcionalnost

0
1060
Osvetlitev kopalnice
Osvetlitev kopalnice

Barva svetlobe naj bo topla ali nevtralna bela, ne več kot 4000 K.

»Za osvetlitev kopalnice je bistvena dobra funkcionalna osvetlitev, s posebnim poudarkom na območju ogledala, kjer potrebujemo največ svetlobe. Svetloba naj bo difuzna, razpršena in naj ne povzroča močnih senc, ki so zelo moteče predvsem pri britju in nanašanju ličil,« svetuje oblikovalka in arhitektka Marjeta Zupančič Meglič.

»Priporočljivo je, da svetloba prihaja s strani, kar dosežemo z dvema stenskima svetilkama ob robovih ogledala. Pomembna je kvaliteta svetlobe, faktor barvne razpoznavnosti naj bo čim višji, tako bodo pravilno vidne vse barve, morebitne spremembe na koži pa boste najlažje opazili. Barva svetlobe naj bo topla ali nevtralna bela, ne več kot 4000 K. V zelo hladni beli svetlobi bi bili poudarjeni modri barvni toni, koža pa bi vedno izgledala bleda in nezdrava. V kopalnici za natančna opravila pred ogledalom potrebujemo zelo veliko svetlobe, priporočam 300 lx in več. V kopalni kadi in pod tušem je lahko tudi pol manj svetlo.

V večje kopalnice, predvsem kjer imamo nameščeno kad za sproščujočo kopel, nameščamo tudi ambientalne svetilke, dostikrat takšne, ki spreminjajo barvo. To je možno tudi v tuš kabinah, z uporabo posebnih tuš nastavkov z vgrajeno osvetlitvijo.

Deli

Sodelujoči strokovnjaki:

Marjeta Zupančič Meglič

Marjeta Zupančič Meglič

http://www.soncesenca.si/

oblikovalka in arhitektka, studio za oblikovanje osvetlitve Soncesenca

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here