Povišana koncentracija delcev PM10

0
2415

Vrednost delcev PM10 je pogosto zvišana v mestih. Morebitna omejitev zunanjih aktivnosti je odvisna od koncentracije povišanja.

Mark Kačar, dr. med., v videu pojasnjuje, da morajo starši omejiti zunanje dejavnosti, če otroka zrak draži, ima pordele oči, mu teče iz nosu, kašlja ali ga boli grlo.

Do povečane ravni onesnaženosti zraka z delci PM10 pride predvsem v hladnejši polovici leta v celinskih predelih Slovenije. Najvišje ravni onesnaženosti so v večjih mestih, kjer je veliko virov onesnaževanja zraka (promet, industrija, kurišča). Delci vstopajo v telo prek dihal, v katerih lahko povzročijo oksidativni stres in vnetje, večjo odzivnost dihal, kašelj in oteženo dihanje. (vir: http://www.nijz.si/)

Ko je vrednost  delcev PM10 zmerno povišana nad 75 in pod 100 mikrogramov/m3, je priporočeno, da se starši ozirajo na otrokove potrebe. Če ga na zraku draži, ima pordele oči, če mu teče iz nosu, kašlja, posebej, če ga boli grlo, takrat starši morate omejiti zunanje dejavnosti. Če ne, aktivnosti lahko potekajo normalno.

Poseben primer so otroci z znanimi okužbami dihal, astmatiki, otroci s ponavljajočim se bronhiolitisom in drugimi, tudi srčnimi, obolenji. Pri njih je priporočeno, da se v zunanjem okolju ne zadržujejo, ko so vrednosti nad 50 mikrogramov/m3.

Ko vrednosti narastejo nad kritičnih 100 mikrogramov na m3, je priporočeno, da zmanjšajo športne aktivnosti v zunanjem okolju. Večinoma gre za maratonce in športnike, ki se aktivno ukvarjajo s športom na onesnaženem zraku, medtem ko otroške aktivnosti, kot sta sankanje in hoja po mestu, ne bodo tako škodovale.

Obstajajo študije, ki povezujejo delce PM10 z resnimi boleznimi v daljni prihodnosti, resnih kratkoročnih posledic pa takšno zadrževanje na zraku nima.

Sodelujoči strokovnjaki:

Mark Kačar

Mark Kačar

dr. med., Specialistična pediatrična ordinacija Dora Jeler, dr. med.

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here