Postopek čiščenja deževnice

0
1055
Deževnica

Deževnica mora iti pred uporabo tudi skozi postopek čiščenja. Sistem naj bo čim enostavnejši. Namesto zahtevnih filtrirnih naprav, izberite takšne, ki omogočajo naravne procese čiščenja (sedimentacija z biološkimi procesi razgradnje). Drugo filtriranje pa naj predstavlja samo dopolnitev.

Koraki čiščenja deževnice:

  • prečiščenje skozi grobi filter (zmanjša se vsebnost organskih nečistoč),
  • postopek sedimentacije (preprečevanje dvigovanja usedlin, z zbiralnikom razdeljenim na več posod ter ustrezno oblikovanim dotokom in odtokom),
  • končno oz. fino čiščenje s filtrom, ki je vgrajen v napeljavo na odjemni cevi.

Čiščenje z grobimi filtri, ki odstranjujejo le mehanske nečistoče

Filter s prodcem

Posoda okrogle oblike, napolnjena s prodcem. Po navpični odtočni cevi prihaja voda s strehe in se na poti skozi prodec prečisti. Vendar je čiščenje vode dolgotrajno in tudi izgube vode so večje.

Filtrirni lonec

Deluje enako kot filter s prodcem, vlogo filtra pa prevzamejo vložki iz penaste mase, ki so položeni v posebno sito iz plastike, ki je vtaknjeno v odtočno cev. Filtrirno sito mora biti dovolj globoko. Cev pa vgrajena pod zemljo, da pozimi ne zamrzne. Če sistem za filtriranje prečistite pravočasno, je tudi ta sistem preprost, ni potraten in ne prihaja do izgub vode. 

Zbirni filter

Opravlja hkrati zbiralno in prečiščevalo funkcijo. Vodo filtrira cilindrično oblikovana mreža iz nerjavečega jekla, v vertikalni cevi iz cinka ali bakra. Voda po navpični cevi odteka po notranji steni cevi (delovanje adhezijskih sil) in potuje skozi mrežni filter. Prečiščena voda odteka skozi prečno speljano odtočno cev proti hranilniku. Umazanijo na filtru del vode spere v kanalizacijo. Ob močnejših nalivih se filter sam prečisti, zaradi večjega pretoka vode.

Cevni filter

Deluje podobno, kot zbirni filter. Prečiščevana mreža je vstavljena v poševno ležečo odtočno cev. Čiščenje in kontrola filtra sta zaradi oblike sistema enostavnejša. Deževnica priteka po poševni odtočni cevi in potuje v vrtinčastem toku skozi filter. Prečiščena voda se steka v hranilnik, onesnažena pa v kanalizacijo.

Za prečiščevanje kemičnih sestavin se uporabljajo filtri iz aktivnega oglja, ki so nameščeni za zbiralnikom. Čiščenje z aktivnim ogljem ni nujno za pranje perila, splakovanje stranišča in zalivanje vrtov. Očiščena voda je sicer precej čista, vendar še vedno ni primerna za pitje.

Sodelujoči strokovnjaki:

doc. dr. Matjaž Prek

Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, Laboratorij za ogrevalno, sanitarno in solarno tehniko ter klimatizacijo LOSK

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here