Popravilo in dekoracije sten

0
2804
Barvanje sten

Je na vaši steni razpoka? Je barva že stara in slaba? Bi radi spremembo? Potem je prava rešitev ureditev in barvanje sten v vašem stanovanju.

Sanacija lukenj in ravnanje stene

Najprej morate steno pripraviti na barvanje, torej sanirati njene luknje in deformacije. Dipl. inž. Sebastjan Kovač iz Slikopleskarstva Valjček svetuje, da najprej ocenite velikost razpok v stenah. Če so manjše, npr. od žeblja, s pleskarsko lopatico odstranite stare barve, luknjo posesajte s sesalnikom, da odstranite prah, jo omočite z vodo ali akrilno emulzijo ter izravnate z izravnalno maso. Za večje luknje pa raje uporabite mavec, saj se hitreje strjuje in ne teče iz luknje. Ko pa imate primer globoke razpoke, morate razpoko razširiti, odsesati prah, nanesti akrilno emulzijo, ko se ta posuši, pa na razpoko prilepite bandažno mrežico ter nanesite vsaj dva sloja izravnalne mase. Če gre za izravnavanje stene po menjavi električnih vodnikov, pa morate prej še posesati kanale, jih namočiti z vodo, kanale pa zapolnite z grobo apneno cementno malto. Če je vaša stena zvita, jo izravnate z glajenjem. Najprej steno preglejte, odstranite stare opleske, pred nanosom izravnalne mase pa steno še premažite z akrilno emulzijo. Ko se ta posuši, nanesite prvi sloj izravnalne mase, čez 24 ur pa še drugi sloj, ki se po navadi suši od dva do tri dni, pozimi dlje. »Ko je masa suha, se zbrusi s stensko brusilko, delno pa tudi ročno, predvsem po kotih.«

Priprava na barvanje sten

Steno imate torej urejeno, pred samim barvanjem najprej zaščitite tla, okna, vrata in druge predmete, in sicer tako, da nalepite krep trak po robovih barvane površine, nato še položite PVC-prevleko. Steno ometite oz. posesajte prah in pajčevine s sesalnikom. Za prvi nanos barve uporabite bolj redko barvo, ki se globlje vpija v suho podlago in nase veže vse prašne delce. Drugi sloj pride na vrsto po petih, šestih urah in je bolj gost. Pri temnejših tonih je treba pred barvanjem podlago pripraviti z nekim vmesnim tonom, ki ni tako intenziven. »Vsakomur predlagam, da se stanovanje prebarva z barvo latex. Ta barva je pralna, paroprepustna in enostavna za vzdrževanje, je pa cenovno najdražja,« svetuje Kovač in dodaja, da je primerna za obremenjene prostore, kjer je velika možnost, da se barva umaže. »V določenih primerih si stranke zaželijo barvanja kar preko tapet. Vsekakor to odsvetujemo, saj se vedno pojavi težava, da tapete na posameznih mestih odstopijo od podlage, saj voda, ki je v barvi, topi škrobovo lepilo.«, zaključi Kovač. Tapete je najbolje odstraniti s pomočjo močenja z vodo in praskanja s pleskarsko lopatico ali z napravo, ki proizvaja paro, razmoči tapete ter lepilo pod njimi. Ko tapete odstranite, pustite, da se podlaga posuši, jo prebrusite in izravnajte steno.

Za barvanje lahko uporabite čopič ali valjček, vendar je slednji bolj uporaben, saj se z njim barva nanaša hitreje in brez črt, ki jih pušča čopič. Boste pa tega potrebovali pri barvanju kotov in izdelovanju dekoracij. Barva, ki ostane po koncu pleskanja, je uporabna še kakšen mesec ali dva za manjše popravke. Potem je najbolje, da jo pustite sušiti v posodi brez pokrova, nato pa strjeno oddate na smetišče. Vsekakor je ne smete zlivati v kanalizacijo, saj s tem onesnažujte okolje. »Če je barv več, jih podarimo komu, ki bi si rad sam prebarval stanovanje in si lahko z ostankov zmeša nek ton, ki mu je všeč.«

Umetnost na stenah

Stene lahko uredite po svojih željah, pri čemer vaša umetnost lahko vaš prostor polepša in ga naredi unikatnega. Za dodatno dekoracijo sten lahko poskrbite tudi s fotografijami različnih oblik, barv in velikosti.

  • Dekorativne tehnike
Dekorativna tehnika z uporabo kita in barve, foto: Sebastjan Kovač
Dekorativna tehnika z uporabo kita in barve, foto: Sebastjan Kovač

Dekorativne tehnike so tehnike za dekoriranje notranjih sten, pri katerih uporabljamo različne materiale od kita, ki se ga oblikuje z gladilko, ali pleskarsko lopatico, do različnih barv, ki se nanašajo z čopičem ali različnimi gobicami ter stenskih lakov.

  • Kaligrafija

Gre za umetnost lepega ročnega pisanja, ki izžareva poseben čar. S pomočjo številnih pismenk iz različnih obdobij zgodovine, lahko v sobi ustvarite prijetno vzdušje s pridihom Daljnega Vzhoda. Odločite se lahko za ureditev sobe v celoti ali pa zgolj le dela stene.

  • Poslikava sten

Steno lahko ročno poslikate sami ali pa poiščete strokovnjaka. Poleg vseh možnih vzorcev, je predvsem v otroških sobah aktualna poslikava risanih in pravljičnih junakov.

  • Stenske nalepke, fototapete, tapete

Preden se odločite za lepljenje poskrbite, da bo stena gladka, čista in suha. Na voljo so samolepilne in papirnate fototapete, ponekod vam lahko v stenske nalepke spremenijo tudi vaše osebne fotografije s povečavo. V zadnjem času se veliko uporablja tapete, ki so se od 70 let prejšnjega stoletja precej spremenile. Včasih so bila vsa stanovanja v tapetah, danes pa se uporabljajo bolj dekorativno na eni steni prostora.

  • Stenske obloge

Največkrat se uporabljajo kot dekoracijo v kuhinji, dnevni sobi in jedilnici. Na voljo je več vzorcev z naravnimi in umetnimi materiali, ki lahko stene še dodatno poudarijo. Ustvarite lahko zanimive kontraste, dosežete naraven videz ali pa ga stilno uskladiti s preostalim pohištvom.

Vrste barv v posameznih prostorih

Za hodnike je primerno lakiranje sten, in sicer do višine 120 centimetrov ali več, saj je lak možno prati s čistili in je odporen na drgnjenje. Navadna bela barva je primerna za strope, kjer je možnost umazanije najmanjša, saj se ob vsakem drgnjenju z vodo razmoči in paca. Tudi tonirane barve je pametno mešati s pralno barvo, ki je odporna na drgnjenje in jo lahko delno operemo. Posebnost pa so kuhinje in kopalnice, kjer se nabira para, zato je tukaj pametno uporabiti barvo, ki hitro odvaja paro in zmanjšuje možnost luščenja ter odstopanja. Poznamo še oljne barve, ki se uporabljajo predvsem za zaščito betonskih površin v kletnih prostorih.

Sodelujoči strokovnjaki:

Sebastjan Kovač

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here