Pogostite družino in prijatelje v letni kuhinji

0
6848
Foto: Arhiv Center za zunanjo ureditev
Foto: Arhiv Center za zunanjo ureditev

Zaradi današnjega načina življenja večino časa preživimo v zaprtih prostorih, zato nam kuhanje na prostem v poletnih mesecih lahko prinese prijetno popestritev. Za načrtovanje letne kuhinje se odločite že v sklopu načrtovanja vrta. Tako boste našli najustreznejšo lokacijo v okviru zunanjih površin. V primeru majhnih zelenih površin lahko letno kuhinjo namestite kar na sami terasi, bodisi kot prostostoječ element ali kot element postavljen ob zunanjo steno hiše. Če je vaš zunanji prostor večji, razmislite o tem, da bi  zunanjo kuhinjo in jedilno mizo postavili v ločen vrtni paviljon, ki je oblikovno usklajen z arhitekturo hiše.

Paviljon oz. nadstrešek

Paviljon oz. nadstrešek ščiti letno kuhinjo pred soncem in dežjem ter podaljšuje uporabnost opreme. Lahko je izdelan, kot pergola ali kot paviljon s polno streho. Konstrukcija paviljona je lahko izdelana iz lesa, kovine ali je zidana. Najprej je potrebno izdelati točkovne temelje oz. temeljno ploščo, nato postaviti stebre in streho. Če ima streha naklon je lahko prekrita z materiali, kot so pločevina, steklene plošče, polikarbonatnime plošče … Obenem je potrebno poskrbeti tudi za odvod meteorne vode. Če teren dopušča je najprimerneje, da vode speljete v ponikovalnico, ki jo izdelate v neposredni bližini paviljona ali odtok priključite na meteorno kanalizacijo hiše.

Izbira primernega tlaka

Tlak v letni kuhinji uskladite z ostalimi tlaki, ki so uporabljeni v zunanji ureditvi. Primerni so skoraj vsi tlaki, ki se uporabljajo v zunanjih ureditvah (dekorativni beton, keramične ploščice, tlakovci, lesene deske), vseeno je smiselno, da se uporabi material, ki omogoča lažje čiščenje (keramika, leseni pod). Zunanja kuhinjska oprema je lahko zidana, lesena, kovinska ali kombinacija naštetih in opremljena z umivalnikom, žarom, hladilnikom, kamnito pečjo. Priljubljene so tudi pica peči in dimni žari. Odprt ogenj vam bo poleg priprave jedi, ob večerih služil kot vir naravne svetlobe in uspešno odganjal komarje.


Že v času gradnje hiše predvidite izpuste instalacij za letno kuhinjo. S tem se boste izognili naknadnim posegom v hišo.

Pri dovodu vode pazite, da bo cev med hišo in letno kuhinjo speljana minimalno 80 cm pod terenom ter da bo na dovodu vgrajen jašek z ventilom in pipo, ki bo omogočila izpraznitev cevi čez zimo. V primeru, da jaška ne želite, lahko znotraj hiše na dovodni cevi za letno kuhinjo vgradite ventil s pipo, preko katerega izpihate vodo iz zunanje cevi s pomočjo zračnega kompresorja. Odpadne vode iz pomivalnega korita vodite preko odtoka v najbližji jašek kanalizacije ali v malo čistilno napravo. Odtok ne smete speljati v meteorno vodo, saj odpadne vode vsebujejo tudi maščobe.


Tudi v kuhinji poskrbite za ambientalno osvetlitev. Delovna površina, kot je pult naj bo dobro osvetljena, medtem ko je nad jedilno mizo svetloba lahko bolj medla. Izberite raztegljivo mizo, da lahko ob priliki gostite več ljudi. Za večje družbe so bolj praktične klopi, a manj udobne, zato je priporočljivo dodati tudi udobnejši naslonjač.

Zaščita električne napeljave

Priklop električne napeljave za letno kuhinjo se izvede v hišni elektro omari. Najbolje je, da je v elektro omari vgrajena ločena varovalka in stikalo na diferenčni tok, ki nudi večjo zaščito. Če dovod poteka po zunanjih tleh, mora biti kabel voden v dvoslojni rebrasti cevi, ki nudi ustrezno mehansko zaščito. Vse naprave, vtičnice in svetilke, ki so vgrajene v letno kuhinjo naj bodo primerne za zunanjo uporabo in imajo ustrezno zaščito. Vtičnice, ki bodo izpostavljene padavinam naj bodo vodoodporne in z zaščitnim pokrovom.


Pomislite tudi na zunanji tuš, ki je še posebej dobrodošel, če imate tudi bazen.

Sodelujoči strokovnjaki:

Jože Kos

Jože Kos

direktor Mizarstva Kos in vodja projektov v Centru za zunanjo ureditev

Tomaž Kejžar

Tomaž Kejžar

Scorpio studios

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here