Pametna hiša

0
6562
Pametna hiša
Pametna hiša

Pametna ali inteligentna hiša uporabniku omogoča varnost, udobje, varčnost in enostavno upravljanje. To je hiša v kateri so nameščene pametne inštalacije, te pa omogočajo avtomatizacijo različnih sistemov v hiši.

Pametna ali inteligentna hiša uporabniku omogoča varnost, udobje, varčnost in enostavno upravljanje. To je hiša v kateri so nameščene pametne inštalacije, te pa omogočajo avtomatizacijo različnih sistemov v hiši. S pomočjo pametnih inštalacij boste upravljali pametno hišo (razsvetljavo, senčila, ogrevanje in hlajenje, varnost in nadzor vašega doma).

    • VARNOST

Ne samo možnost enostavnega upravljanja, s pomočjo pametne hiše bo poskrbljeno tudi za varnost in nadzor vašega doma. V primeru, da niste prepričani, ali ste vse izklopili, ko ste odhajali od doma, lahko to preverite preko telefona in s tem ne boste izgubljali časa, da bi hodili domov preverjati stanje. Alarmi bodo poskrbeli za varnost vašega doma pred vsiljivci (senzor gibanja, razbitja stekla, odpiranja vrat) in ob strojelomu (senzor prisotnosti vode v kopalnici in/ali pralnici), v vsaki sobi je še senzor dima. Pametna hiša lahko tudi simulira vašo prisotnost, ko ste odsotni, in s tem odganja vlomilce.

    • UDOBJE

Prednost je upravljanje celotnih inštalacij preko enega sistema, zato bo vaše življenje enostavnejše. Med udobje sodi vse, kar si želite in kar si lahko privoščite, npr. ko boste prišli domov, bo pametna hiša poskrbela za vklop zunanje razsvetljave, ko se bo stemnilo, se bodo spustila senčila in radio bo začel predvajati glasbo.

    • VARČNOST

Podatki o porabi elektrike omogočajo varčnost in znižanje nepotrebnih stroškov, npr. glede na vreme se spuščajo in dvigajo senčila, kar pomeni prihranek pri porabi energije za ogrevanje ali hlajenje, poleg tega se avtomatsko vklaplja/izklaplja razsvetljava preko senzorjev prisotnosti itd.

    • IZBOR SCENARIJEV

Ključna prednost pametnih inštalacij pred klasičnimi inštalacijami je izbor scenarijev, kar pomeni, da lahko z enim samim gumbom upravljate več stvari (npr. avtomatsko izklopite vse luči v hiši, v dnevni sobi se spustijo žaluzije in vklopi se ambientalna osvetlitev ipd.).

    • UPRAVLJANJE

Pametno hišo lahko upravljate na daleč s pomočjo pametnega telefona ali računalnika.

UPRAVLJANJE PAMETNE HIŠE
RAZSVETLJAVA: Omogoča nadzor nad porabo razsvetljave in omogoča vklop posamičnih luči ali celega sklopa. Glede na zunanjo in notranjo svetlobo omogoča zatemnitev razsvetljave ali celo izklop. V skladu s svojimi potrebami ali razpoloženjem lahko enostavno vklapljate različne scene oz. oblikujete ambiente.
UPRAVLJANJE SENČIL: Omogočeno je senčenje oken z enim pritiskom na gumb, prav tako lahko preko žaluzij nadzorujete vstopanje sonca v prostore. Sistem samodejno spušča ali dviguje senčila glede na zunanjo svetlobo.
OGREVANJE/HLAJENJE: Regulacija temperature za vsak prostor posebej, npr. zjutraj vam segreje kopalnico, samodejno zmanjša temperaturo v pisarni, ko niste v njej, ponoči zmanjša celotno temperaturo na raven varčevanja z energijo.

Priprava (pametnih) inštalacij

Glede na to, kako so napeljane električne inštalacije, obstaja več tipov napeljave – napeljane so lahko v omet, pod njim ali v beton, slednje predvsem, če gre za novogradnjo. V primeru suhomontažne gradnje se izvede inštalacija po ceveh v steni. Pred pričetkom izvedbe napeljave elektroinštalacij po hiši boste potrebovali izveden projekt elektroinštalacij, katerih osnovi sestavni deli so vodniki in električni razdelilci.

Prenova električne napeljave
Življenjska doba večine elektroinštalacij je približno 30 let, potem pa je potrebna prenova ali njihova nadgradnja.

V večini primerov se mlade družine odločate za adaptacije, zato je treba najprej preveriti, ali je električna napeljava ustrezna in vzdrževana. Pri prenovi električne napeljave elektroinštalater najprej naredi posnetek elektroinštalacij, iz katerega je razvidno napajanje posameznih naprav. V primeru manjših posegov ne boste potrebovali načrta. Če gre za večje posege (menjava vodnikov in razdelilnika), se priporoča načrtovanje. Če se elektroinštalacije izvajajo brez načrta, je posledica lahko preobremenjenost in izpad varovalk oziroma v najslabšem primeru požar. Prednost pametnih inštalacij je tudi v tem, da jih lahko vgradite v že obstoječe, ni pa potrebnega nikakršnega razbijanja sten.

KLASIČNE INŠTALACIJEPAMETNE INŠTALACIJE
Vsako stikalo ima svoj ukaz (npr. stikalo za prižig luči v dnevni sobi, stikalo za žaluzije …). Z enim stikalom lahko upravljate samo en ukaz. Kar pomeni, da smo se omejili na točno določeno stikalo na točno določeni lokaciji.

Klasična inštalacija, vir: Elektro Pečaver
Klasična inštalacija, vir: Elektro Pečaver
Pri pametnih inštalacijah vam eno stikalo oziroma aplikacijski modul omogoča delovanje več stvari (ena modulska tipka vam lahko omogoča prižiganje in ugašanje luči, regulacijo žaluzij, zatemnitev, osvetlitev, izbiro scenarijev …). Aplikacijske module (tipke) je možno kadarkoli programsko spremeniti, nadgraditi na nove želje.Pri pametnih inštalacijah se boste s strokovnjakom pogovarjali o zahtevah, ki jih želite, da jih vaša pametna hiša opravlja. Najbolj smiselno je pametno inštalacijo imeti za upravljanje žaluzij, razsvetljave, močnostnih porabnikov centralnega ogrevanja, dejansko za vse naprave, ki se jih da upravljati.

Pametna inštalacija, vir: Elektro Pečaver
Pametna inštalacija, vir: Elektro Pečaver

Pametne in klasične inštalacije se med razlikujejo v načinu delovanja. Navadno inštalacijo prižigate preko stikal, pri pametni inštalaciji pa lahko vse upravljate preko računalnikov, tablic in telefonov. Druga bistvena razlika med njima je regulacija na daljavo in razlika v pripravi inštalacij. Ko ste odločate za napeljavo električnih inštalacij in razmišljate o klasičnih in pametnih inštalacijah, vam bo v pomoč spodnja primerjava.

PrednostiPomanjkljivosti
Klasične inštalacije
– cena (investicija)
– inštalaterji vešči upravljanja z njo
– onemogočeno upravljanje na daljavo (več daljincev za upravljanje)
– kabli ves čas pod napetostjo
– manj fleksibilnosti
– ni možne nadgradnje brez fizičnega posega
Pametne inštalacije
– upravljanje na daljavo
– en sistem (povezava v celoto)
– fleksibilnost
– varčnost
– manjše elektromagnetno sevanje
– naložba v prihodnost (dodana vrednost objekta)
– varnost
– zanesljivost sistema
– možna nadgradnja brez fizičnega posega
– cena, ki pa se dolgoročno povrne in privarčuje

Pri odločanju za pametne inštalacije bodite pozorni na standarde.

»KNX je edini sistem, ki je skladen z evropskimi (EN50090) in mednarodnimi (ISO/IEC 14543) standardi za avtomatizacijo zgradb,« pojasni inž. ekt. Aleš Pečaver. Poznamo namreč centralizirane in decentralizirane pametne inštalacije. Slednje so standardizirane, kar pomeni, da sistem podpirajo svetovni proizvajalci. Sistem deluje tako, da nima glavnega računalnika, temveč je vsak element zase računalnik in če en element ne deluje, ostali delujejo. Pri centraliziranih pametnih inštalacijah, ki niso standardizirane, je sistem zgrajen iz glavnega računalnika in če ta ne deluje, ne deluje cel sistem.

Sodelujoči strokovnjaki:

Aleš Pečaver

Aleš Pečaver

http://www.elektro-pecaver.si/

inž. ekt., Elektro Pečaver, d.o.o.

doc. dr. Matej B. Kobav

http://www.fe.uni-lj.si/

Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here