Otroci v domu – razveselite jih z zunanjo igralnico

0
2908
Otroci

Steklene površine v sodobnih bivalnih prostorih so precej večje kot nekoč, zato omogočajo boljšo povezanost notranjosti z zunanjim prostorom. Taka povezava je dobrodošla tudi pri nadzoru otrok. Otroci se lahko igrajo na terasi ali vrtu, medtem ko starši opravljajo drugo delo. Naravni materiali, kot so les, kamenje, zemlja, pesek, voda, rastline so idealni za igro na vrtu. Razveselite otroke in otroški raziskovalni duh. Vaš vrt lahko postane prava zakladnica skritih kotičkov, ki burijo otroško domišljijo.

Ideje za igro na svežem zraku

Del terase opremite s premičnimi otroškimi igrali, kot so gugalnik, otroška kuhinja, šotor, mizica in stoli. Če se igralna površina nahaja na leseni terasi, dodatna zaščita ni potrebna, saj les nudi primerno toplotno izolacijo in je prijeten za sedenje ter hojo z bosimi nogami, a pazite, da ne poka in na njem ne nastajajo iveri ter imejte v mislih, da po dežju drsi. V primeru, da je terasa izdelana iz keramike, kamna ali betona, lahko preko tlaka namestite sestavljive blazine, preprogo iz umetne trave, plošče iz reciklirane gume, ki ublažijo padce in preprečujejo zdrse, še boljše je če kombinirate, saj otroci obožujejo različne teksture –  tu trava, tam pesek. Zaradi varnosti lahko poleg zgoraj omenjenih zaščitnih plošč namestijo še gumirani blažilci, leseni sekanci ali umetna trava, ki varujejo pred poškodbami zaradi padcev.

V primeru lesene terase lahko del prostora pod teraso izkoristite za skrit peskovnik. V času uporabe lesen tlak enostavno dvignete, kot pokrov. Na teraso lahko postavite leseno klop za sedenje, ki je hkrati izdelana kot zabojnik za igrače (ali vrtne blazine) ali klop, ki pod sedežno ploskvijo skriva otroško kuhinjo.

Igrala za otroško domišljijo

Prostor za igranje starejših otrok uredite na zelenici izven območja terase. Če imate v bližini drevo lahko na njem zgradite hiško, ki bo atraktivna tudi, ko otroci že odrastejo. Na ravno zelenico lahko postavite trampolin, sestavljivi bazen, komplet s hiško na podestu. Igrala naj spodbujajo otrokovo domišljijo in gibanje, uporabljajte čim več naravnih in kvalitetnih materialov, ki zdržijo različne vremenske vplive.

Če je teren ob hiši neraven se lahko brežine izkoristijo za postavitev tobogana, za površino s plezalnimi oprimki ali vrvjo za plezanje. Plezalno steno lahko naredite tudi na eni izmed sten hiše.

Otroci

Z otroki zasadite zelenjavni in zeliščni vrtiček, kjer bodo skozi celo leto opazovali rast vrtnin ter se tako spoznavali z naravo. Ne pozabite na sadne grmovnice, ki jih otroci radi obirajo. Posebno previdnost namenite okrasnim grmovnicam, katerih plodovi so strupeni in zato neprimerni za vrt z majhnimi otroci. Tu vam lahko svetujejo strokovnjaki. Umazane hlače naj vam bodo merilo, ali je otrok preživel kvaliteten čas na vrtu vaše hiše.  

Poskrbite za zaščito pred soncem

Najboljša postavitev otroškega kotička je v senci večjih listopadnih dreves, ki poleti ustvarjajo prijetno mikroklimo, jeseni, ko drevje odvrže vso listje, pa sonce prijetno pogreje. Če te možnosti nimate, prostor za igro zasenčite z manjšo nadstrešnico. Ne pozabite tudi na grmičke, ki malčke ščitijo pred vetrom in radovednimi pogledi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Jože Kos

Jože Kos

direktor Mizarstva Kos in vodja projektov v Centru za zunanjo ureditev

Tomaž Kejžar

Tomaž Kejžar

Scorpio studios

Mateja H. Konjar

Mateja Havliček Konjar

Celovito inženerig d. o. o.

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here