Organizacija delovnih centrov v kuhinji

0
1667

Kuhinja v nizu 

Kuhinja v nizu med vsemi kuhinjskimi sestavi predstavlja najpreprostejšo postavitev. Elementi – hladilnik, večja omara za shranjevanje, odlagalna površina, pomivalno korito, osrednja delovna površina, štedilnik, odlagalna površina – si praviloma sledijo od leve proti desni ob steni. Kuhinja v nizu lahko sestoji tudi iz dveh zaporednih nizov, vendar pod pogojem, da je minimalna širina prostora 2,1 metra. Prav tako je treba biti pozoren še na kuhinjski trikotnik, kjer se je treba držati, da je kuhališče na eni strani, pomivalno korito pa na drugi strani niza. 

Kuhinja v obliki črke U

Kuhinja v obliki U je odlična rešitev tako za manjše kot večje prostore. Višji elementi so postavljeni ob steno in so nanizani eden ob drugim. Zagotoviti je le treba, da je odlagalna površina postavljena neposredno ob hladilniku ter v bližini pečice. Slaba plat U kuhinje so kotni elementi, ki bodo od vas zahtevali izjemno premišljeno postavitev. Posebno pozornost boste morali nameniti še okenskim odprtinam, ki so zelo uporabne ob delovni površini. Kuhinja v obliki U lahko predstavlja popolnoma samostojen prostor, lahko pa se nadaljuje v jedilnico. V večini primerov, kjer je mogoče izvesti kuhinjo v obliki črke U, je mogoče izvesti tudi otočno kuhinjo ali vsaj kuhinjo s polotokom, ki sta veliko boljši rešitvi.

Kuhinja v obliki črke L

Kuhinja v obliki L je najustreznejša za dolge in ozke prostore, kjer se lahko nadaljuje v jedilnico ali dnevni prostor. Če je prostor odprt, vam ponudi tudi možnost za otočno kuhinjo.

Elementi so nanizani drug za drugim v obliki črke L ter postavljeni ob dve sosednji steni v prostoru. Jedilna miza se pri takšni zasnovi praviloma postavi kot nadaljevanje polotoka. Visoki elementi – omara za shranjevanje, hladilnik ter pečica na višini – so postavljeni ob zaključku niza, saj si na takšen način zagotovite neprekinjen delovni pult. Kuhališče in pomivalno korito morata biti vsak ob svoji steni. Ker je pri zasnovi takšne kuhinje eden od vogalov prost, vanj lahko umestite ustrezno jedilno mizo. Lahko pa vam služi kot dodatni kotiček za obedovanje ali kot dodatna površina za pripravo hrane. 

Kuhinja z otokom 

Kuhinja z otokom je odlična izbira za večje bivalne površine z združenimi dnevnimi prostori. Samostojni element otoka stoji na sredini prostora, višji elementi so nanizani ob steni. Otok mora biti od preostalih elementov oddaljen vsaj 0,9 metra, njegove tlorisne dimenzije pa so lahko poljubne. Na otoku se praviloma nahaja kuhališče ter pomivalno korito; ob steni stojita hladilnik ter pečica. Ker takšna postavitev kuhinje zagotavlja veliko prostora za shranjevanje, je prav tako odlična rešitev za vse z veliko kuhinjske opreme. 

Kuhinja s polotokom 

Če je kuhinjska kvadratura manjša, je razmislite o postavitvi polotoka; pritrjen na steno lepo zaključuje kuhinjske elemente. Na njem je dovolj prostora za pripravo hrane ali postavitev jedilnega kotička na zunanji strani. Postavitev kuhinje s polotokom ne ovira pretoka v prostoru in dobro deluje tudi z vidika delovnega trikotnika. 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here