Optimalni vrstni red prenove hiše

0
218

Strokovnjaki svetovanje začnejo s pregledom ovoja, za katerega pripravijo  celostno sliko, saj je že na začetku obnove smiselno doreči vse elemente prenove. Ta se začne z gradbenimi posegi, in sicer v ovoj stavbe – fasada (ki gre tudi minimalno 0,5 m pod zemljo, da so tudi temelji izolirani, da tu ne nastane toplotni most), okna, balkoni in terase, uredi se stik strešne in fasadne izolacije v primeru podstrešnega stanovanja. Če se dela podstrešno stanovanje na novo je treba poskrbeti za toplotno izolacijo, zračne sloje in odzračevanje pod streho.

Nato sledijo napake, ki so različne od stavbe do stavbe. Če med prenovo živite v stavbi in je odpovedala ogrevalna naprava, zamenjate le-to oz. predvidite zamenjavo v prihodnje. Četudi jo boste menjali šele čez 1 ali 2 leti, se že ob načrtovanju prenove ve, da bo to eden izmed korakov pri celoviti prenovi. Zato se na primer dimnika ne sanira, saj se ga ne bo več uporabljalo, ali se predvidi, kaj bo v na mestu cisterne ali drv.

Sledijo inštalacije; elektro, vodovodne inštalacije, kanalizacija, internetne in televizijske povezave. Pri starejših stavbah (30–40 let) je najbolje, da se naredijo nove, še posebej če se premika tloris prostorov.

V tej fazi se oceni ali boste zamenjali radiatorje. Velko investitorjev si želi tudi talnega ogrevanja. Poseg v tlake je zahteven, saj je treba obstoječe tlake odstraniti, kar prinese veliko odpadnega in novovgrajenega materiala. Cevi toplovodnega talnega gretja so pogosto zalite s plavajočim betonskim estrihom. Pri obnovah je lahko primernejša rešitev montažna izvedba tlakov. Praviloma so tanjši od betonskih, vsekakor so vgrajeni brez vode, zato sušenje pred polaganjem pohodne površine ni potrebno. Razpon celotne debeline novega tlaka se giblje od 4 do 10 cm. Po potrebi (na primer tlak proti raščenemu terenu) tudi do 30 cm.

Najprimernejši čas za ugotavljanje skritih napak je v kurilni sezoni

Na ovoju stavbe skrite napake najbolj podrobno pokaže toplotna kamera, za katero je ključno, da se pregled opravi v ogrevalni sezoni. Z njo se vidi iz zunanje strani, kje prehaja toplota ven (to se na toplotni kameri vidi rdeče). Z notranje strani pa se vidi, kje prihaja hlad v stavbo (to se na toplotni kameri vidi modro).

Skrito napako pri uhajanju toplote na strehi pokaže zima, saj lahko vidite kako se sneg topi od spodaj (toplota prehaja skozi nepopolno izolacijo in topi sneg). Ledene sveče so jasen indikator, ki pokaže uhajanje toplote. To opazujte na severni strani hiše, saj na južno vpliva sonce.

Da je ogrevalna veriga usklajena in izgorevanje normalno, vidite tako, da iz dimnika plapola zrak, dim pa je neviden ali bel. Če je dim črn je treba preveriti ogrevalno napravo. Ta lahko nakazuje na: slabo vzdrževan dimnik ali nekakovosten energent (npr. mokra drva), ali je kotel na polena star in ima namesto 90 % izkoristka, le še 40–50 %. Pogosta napaka pri ogrevalnih napravah je, da so ogrevalne naprave v starejših hišah premočne; tudi50 kW, kar pomeni da v njih slabo gori in potrošijo veliko energenta.Povprečna slovenska hiša ima izhodiščnih 20 kW moči dovolj za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Ogrevalno napravo na plin ali drva odprite in poglejte kurišče s svetilko. Kurišče mora biti suho; če je vidna vlaga, katran ali saje, ima kotel slabo izgorevanje in posledično majhen izkoristek.

Pri ogrevalnih napravah zavrtite ventile v kurilnici in na radiatorjih. Pogledate zunanji in notranji senzor ogrevalne naprave. Poslušajte, če se sliši šumenje zraka v radiatorjih, kar lahko pomeni, da je v njih premalo vode. Tlačna ali ekspanzijska posoda, ki ima funkcijo regulacije (topla voda se pri segrevanju širi in v ekspanzijski posodi potiska oz. napenja proti zraku, ko pa se ohladi jo zrak potiska nazaj), je pogosto nepopolna. Lahko v njej ni dovolj vode in/ali zraka, ali pa je membrana med zrakom in vodo spustila in zato ne opravlja več svoje funkcije.

Sodelujoči strokovnjaki:

Bojan Žnidaršič

http://nep.vitra.si/

neodvisni energetski svetovalec

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here