Optimalna klima v prostorih = vlaženje in razvlaževanje

0
2369
Razvlaževanje

Priporočljivo je, da imate v stanovanju, poleg merilnika temperature, nameščen tudi merilnik vlage. Primerna vlaga v bivalnih prostorih  je 40–60 %.


Vsi sistemi ogrevanja in hlajenja ne omogočajo tudi vlaženja in razvlaževanja, vse te funkcije so združene v popolnih klimatskih napravah, ki jih uporabljajo pri večjih objektih.

Zima – ovlaževanje

Brez vlaženja prostorov lahko, takrat ko je zelo hladno, pride v stanovanju do 20 % vlažnosti in manj. V takih primerih je za družine, še posebno z majhnimi otroki pomembno, da zrak navlažite z vlažilci zraka, ki jih namestite na radiator in vanje nalijete vodo, ta voda hlapi in ovlaži zrak. V dnevih, ko je zunaj najbolj hladno oz. so radiatorji najbolj vroči, se v vsakem vlažilcu zraka, v 1 dnevu, lahko porabi tudi 1 liter vode. Če imate v hiši/stanovanju talno ogrevanje ali IR panele lahko uporabite ultrazvočne ali evaporativne (tj. hlapilne) vlažilnike zraka.

Poletje – razvlaževanje

V poletnih dneh zagotavljate primerno vlažnost v bivalnih prostorih z razvlaževanjem. V prostoru, ki ima na primer 23 oC, se lahko počutite dobro, če je vlaga okoli 50 %, oz. neprijetno, če je vlaga 80–90 %. Ljudje se hladimo z oddajanjem toplote in velik del oddajanja toplote je tudi oddajanje vlage oz. potenje. Če je vlažnost v prostoru prevelika, se ne moremo hladiti, zato občutimo, da nam je vroče. Razvlaževanje zraka je bistvenega pomena okoli 10 dni na leto, ob največji vročini. Vlaga v razvlaževalniku se zbira v posodi in jo je treba odlivati, lahko pa izpeljete odvod v odtok. Tudi pri split sistemih (toplotne črpalke) imate lahkomožnost razvlaževanja, pri čemer je treba izpeljati kondenz ven iz sobe/stanovanja.

Sodelujoči strokovnjaki:

izr. prof. dr. Uroš Stritih

Fakulteta za strojništvo, Laboratorij za ogrevalno, sanitarno in solarno tehniko ter klimatizacijo LOSK

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here