Oprema sobe od malčka do šolarja

0
1882
Oprema otroške sobe
Oprema otroške sobe

Oprema otroške sobe naj raste skupaj z otrokom, zato se opremljanja lotite postopoma. V majhno pomoč pa vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov ...

Opremljanja sobe se lotite postopoma – večina opreme naj raste z vašim z otrokom. Tako se boste lažje prebili skozi aktualno ekonomsko situacijo, hkrati pa se prilagajali otrokovim trenutnim potrebam (od prvih iger na tleh s kockami, punčkami in avtomobilčki, pa do pisanja domačih nalog in obiskov otrokovih prijateljev).

Osnovna oprema

Pomembno je, da je soba dovolj velika, svetla in zračna – ne glede na starost. Notranja oblikovalka iz Instant Design, Mirjam Rogelj opozarja na pomen izbire materialov in barv, ki ne smejo vsebovati hitro hlapljivih spojin, slednje so namreč škodljive, tako za otroka kot tudi za odrasle. Pri izbiri pohištva bodite pozorni, da so materiali prijazni okolju in brez vseh strupenih vsebin. Rogljeva svetuje: »Leseno pohištvo naj bo pobarvano z okolju prijaznimi barvami, tekstilije naj bodo iz naravnih materialov, kot sta bombaž in volna. Lahko pa seveda uporabite tudi plastiko, ki jo je lahko reciklirati in je ravno tako uvrščena med eko materiale. Zagotovo bo takšno eko pohištvo označeno z vsemi potrebnimi certifikati in jih bo proizvajalec in trgovec posebej izpostavil.« Cena pohištva, opremljenega s certifikati, bo višja od tistega brez potrebnih certifikatov. Vendar pa dodaja, »da kakovost in posledično certifikati terjajo ceno, pri kateri ne gre spregledati dolgoročno zdrave naložbe, ki je neprecenljiva«.

Kako opremiti sobo za novorojenčka

Pri opremljanju sobe za novorojenčka/dojenčka je treba izpostaviti pomen varnosti in higiene, ki sta na prvem mestu. Novorojenček hitro zraste v ”plazečega se” dojenčka in raziskovalca. Potrebe po opremi na začetku niso velike. Potrebujete:

– zgolj zibko ali posteljico,
– previjalno mizo,
– predalnik za plenice,
– obleko ter ostale potrebščine in
– udoben stol za doječo mamico.

Že v prvi fazi si lahko omislite tudi omaro, ki pa naj bo takšna, da bo služila svojemu funkcionalnemu in estetskemu namenu tudi takrat, ko bo vaš dojenček zrasel v šolarja. »Sobe za dojenčka vam seveda ni treba kaj dodatno okraševati. Stene naj bodo svetlih in veselih barv, na katere lahko skladno z razvojem otroka obešate razno okrasje in slike.«

Kako opremiti sobo za predšolskega otroka (2-5 let)

Soba novorojenčka se iz sobe za spanje in počitek spremeni v sobo za igranje in divjanje z vrstniki. Otroško posteljico po možnosti nadomestite s takšno, ki je dvignjena od tal, na katero lahko vaš otrok pleza, pod njo pa gradi svoje gradove, votline in ostala skrivališča. Iz sobe pa je seveda treba odstraniti previjalno mizo in stol za dojenje. Tako boste poskrbeli, da bo v sobi dovolj prostora za vse otrokove aktivnosti. Pohištvo naj bo iz trpežnih materialov, lahko za čiščenje in brez ostrih robov. Otroka vključite, da sodeluje pri izbiri barv sten, morda tematskih stenskih poslikav. Na ta način posredno razvijate tudi njegov smisel za kreativnost in ustvarjalnost.

Kako opremiti otroško sobo za šolarja (6-18 let)

Ko otroci stopijo v dobo šolanja, potrebujejo pisalno mizo in tudi nekaj predalov, ki jih bodo napolnili s šolskimi potrebščinami. Tudi v šolski dobi otrok potrebuje svoj prostor za igro. Večji otroci potrebujejo nekoliko drugačno otroško sobo. Izpostaviti je treba še eno posebnost, to so vse bolj pogoste mize, ki so integrirane v omarne sisteme. Nekatere pisalne mize so nastavljive po višini. Pomembna je tudi osvetlitev, ki mora biti ob pisalni mizi čim boljša. V osnovnošolski dobi nastane pri otrocih potreba po lastnem prostoru. Otrok postaja samostojnejši in si želi lastno sobo, katero mu ne bi bilo treba deliti z  bratom ali sestro. Če zaradi finančnih ali prostorskih razlogov to ni mogoče, lahko napravite optične pregrade, kot so police ali omare.

Dodatki, ki bodo popestrili otroško sobo:

  • Oglasne deske iz plute, na katere bo lahko otrok pritrjeval slike najstniških idolov.
  • Vreče za sedenje: te postajajo med otroki vse bolj priljubljene, toda vseeno ne nadomestijo pisarniškega stola z mehko sedalno površino.
  • Tematske posteljnine: to so posteljnine z motivi iz otroških risank, nadaljevank, filmov, ki bodo popestrile sobo vašega otroka.
  • Pisarniški stol: primeren je za sedenje ob pisalni mizi, saj je njegova višina nastavljiva, s tem pa je manj obremenjena otrokova hrbtenica.
  • Barve, ki popestrijo otroško sobo: v otroških sobah imajo velik pomen tudi barve, ki vzpodbujajo otrokovo domišljijo, prostoru pa dajejo pečat. Mlajšim otrokom so bližje tople barve (rumeno-zelena, rumena, oranžna, rožnata in rdeča – v prostor vnašajo pozitivno energijo). Pohištvo ni potrebno, da je barvno, lahko se uporabijo nevtralnejše barve, barvni učinki pa se doseže z barvo, ki jo izberete za stene. Možno je tudi kombiniranje npr. rdeče, modre ali katere druge barve z nevtralno barvo. Lahko se odločite tudi za stensko poslikavo. Barve ne smejo biti preveč kričeče, saj bi to lahko delalo otroka nervoznega.
  • Visoko posteljo, pod katero se je še pred časom igral, nadomestite z običajno dovolj veliko posteljo, ki jo po možnosti lahko z dodatnimi blazinami in pregrinjali spremenite v kavč, na katerem bo vaš otrok posedal in klepetal s prijatelji.
  • Na stene umestite viseče omarice ali police, na katerih bo dovolj prostora za shranjevanje šolskih in ostalih knjig, glasbenih CD-jev, DVD-jev. Na ta način ohranite več praznega prostora, v katerem se bo vaš mladostnik lahko ukvarjal s svojimi hobiji, družil z vrstniki, poslušal glasbo, plesal …
zp8497586rq

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.