Okna skozi katera boste gledali v svet

0
2028
lesena okna


Primerjava profilov oken za lesena okna, kovinska okna in PVC okna ter kombiniranje materialov. Izbira profilov je odvisna predvsem od lege oken (pod nadstreškom, ob robu gozda, ob prometni cesti, v 10. nadstropju, stran neba, vremenske razmere), namena uporabe (bivalni prostor, kletno okno, frčada) in standarda gradnje (skoraj nič-energijska, pasivna, klasična). Materiali se razlikujejo v mehanskih lastnostih, toplotni prehodnosti, trajnosti, načinu vzdrževanja in okoljski sprejemljivosti. Profil okna (različnih debelin od 68 do nad 100 mm) sestavljata okvir in krilo, ki je lahko iz lesa, umetnih mas – PVC, kovinski ali sestavljeni (npr. leseni ali iz PVC z aluminijasto oblogo ali toplotno izolacijskim materialom.

Leseni profili

+ Obnovljiva surovina s primernimi mehanskimi in izolirnimi lastnostmi. Običajno se graditelji odločajo za profil iz lesa iglavcev ali hrasta, eksotične vrste lesa, npr. meranti, niso sprejemljivi iz okoljskih razlogov.

– Občutljivost na vremenske vplive in potreba po rednem vzdrževanju. Vsakih pet do osem let je priporočljivo obnoviti zaščitne oz. barvne nanose.

Življenjska doba lesenega profila se lahko podaljša z impregnacijskimi sredstvi, skrbno površinsko obdelavo in sodobnimi rešitvami kritičnih mest. Takšna rešitev je na primer spodnji prečnik, ki je pri sodobnih oknih spodnja aluminijasta obloga, s katero se lahko podaljša življenjska doba okna, saj se na spodnjem delu okna ob neugodnih vremenskih razmerah razvije vlaga.

PVC profili

+ Bolj odporni proti vlagi in zahtevajo manj vzdrževanja, kot leseni.

– Vseeno jih je potrebno negovati s posebnimi sredstvi. Imajo manjši modul elastičnosti, zato so dimenzijsko manj stabilni, kot profili iz lesa ali kovine. Zato imajo v sredini jedro iz kovine, lesa ali so polnjeni s posebnimi materiali, ki imajo tudi primerne izolacijske lastnosti.

Ob izbiri bodite pozorni na UV obstojnost in odpornost proti temperaturnimi nihanjem. Tako kot les, je tudi PVC slab pretvornik toplote. Prenos toplote omejuje število komor, katerih je pri sodobnih profilih od 5 do 8. Lastnosti lesa ali PVC so lahko izboljšane s kombiniranjem materialov (lesen ali PVC profil v kombinaciji z aluminijasto oblogo).


Pri skoraj nič-energijski gradnji, se lahko uporabi leseni profil v kombinaciji s toplotno izolacijskim materialom ali PVC profil z izolacijskim polnjenjem.

Kovinski profili

+ Dosegajo najboljše mehanske lastnosti. Lahko izbirate med številnimi oblikovalskimi možnostmi. Izmed vseh kovinskih materialov, se je aluminij z leti izkazal in uveljavil, kot najprimernejši. V primerjavi z drugimi kovinami ima manjšo težo, dobre mehanske lastnosti, večjo trajnost in zahteva najmanj vzdrževanja.

– Ima manjši toplotni upor oz. toplotno prevodnost (značilnost kovin).

Aluminij je slabši toplotni izolator, tudi če je zasnovan kot večprekatni profil. Zato je potrebno profil fizično ločiti na dva dela z izolacijskim distančnikom, toplotne lastnosti pa dodatno izboljšati s polnitvijo s toplotno izolacijskim materialom.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here