Od ideje do hiše v 5 korakih

0
711
Gradbene faze

Gradnja hiš poteka v petih zaporednih fazah, ki opredeljujejo v kolikšnimi meri je hiša že zgrajena in katere elemente je gradbena ekipa na hiši že vgradila.

Pregled gradbenih faz z okvirnimi stroški

Gradbene faze: Zaradi preglednejšega podajanja stroškov bodo ti podani za gradnjo stanovanjske hiše, ki stane okoli 150.000 €.

Prva gradbena faza

Zajema pripravo terena za gradnjo in temeljev. Vključuje najmanj pripravo gradbišča, zakoličbo, zavarovanje gradbene jame in izkop, pripravo opažev – »kalupov« za temelje in njihovo vlivanje v opaž, kar v našem primeru nanese okrog 4.500 €. Hiša se v tej fazi še ne gradi, vendar je to kljub temu pomembna faza, saj bo dobra priprava terena in nasutja preprečila neenkaomerno posedanje temeljev in nastanek razpok, ter tako zmanjšala stroške potrebne za popravila. Dobra izvedba hidroizolacije v tej fazi prepreči pronicanje vode v steno in s tem plesen in poškodbe pohištva. V tej fazi je potrebna natančnost, saj se hiša iz načrtov »preriše« na tla.

Druga gradbena faza

V drugi gradbeni fazi sledi gradnja kleti. To je posebna gradbena faza predvsem zaradi stroškov, ki so povezani z izdelavo dela hiše pod zemljo, saj je zaradi potrebnega izkopa in odvoza materiala ter zaradi potrebe po natančni gradnji, s katero se preprečuje razpoke, skozi katere lahko pronica voda, povezana s stroški, ki pomenijo vsaj dvakrat višjo ceno na kvadratni meter v primerjavi z vložkom na kvadratni meter hiše zgrajen nad zemljo in je v našem primeru sorazmerna strošku  13.000 €. Zaradi potrebe po nepropustnosti za vodo je običajno izvedena v armiranem betonu (to je beton, ojačan z jeklenimi mrežami  ali palicami, ki mu povečajo trdnost), ki je obdan s slojem za vodo nepropustne hidroizolacije in zaradi nujnega vlivanja betona na mestu gradnje zahteva gradnjo pri pravi temperaturah, ki ne smejo biti pod ničlo, hkrati pa tudi ne previsoke, kar je razlog, da se hišo velikokrat začne graditi zgodaj jeseni ali spomladi. Druga gradbena faza je opredeljena, kot vsa gradnja, ki jo usposobljena ekipa zidarjev opravi pod koto ali z drugo besedo nivojem terena.

Tretja gradbena faza

Vse nosilne konstrukcije pritličja in nadstropij-to vključuje nosilne zidove, medetažne plošče, pa naj bodo iz opečnih zidakov, armiranega betona ali lesa in poleg njih še izdelavo strešne konstrukcije in strehe imenujemo tretja gradbena faza. V tej fazi se postavi “ogrodje”, ki hišo drži skupaj in s svojo obliko že omogoča, da opazimo obliko hiše. Tretja faza je za vsako hišo drugačna, ne le zaradi raznolikosti načrtovanja prostorov, ki odsevajo želje posameznika ampak tudi zaradi raznolikosti materialov in konstrukcijskih sistemov, ki jih v tej fazi lahko uporabimo. Konstrukcijski sistemi (lesena montažna gradnja, lesena skeletna gradnja, zidana gradnja …) pri tej fazi določajo hitrost gradnje in potrebo po usposobljeni delovni sili. Montažne lesene hiše gradijo visokokvalificirani delavci, ki lahko hišo iz prej v tovarni natančno izdelanih elementov v 4 tednih sestavijo kot sestavljanko. Armiranobetonske oblike obvladajo vse gradbene ekipe.  Zidana gradnja zaradi uporabe naprednih novih zidakov in načinov spajanja zadostuje vsem kriterijem varčne in potresno varne hiše, je pa tudi tako preprosta, da jo lahko deloma gradimo tudi sami. Traja med 6 in 8 mesecev oziroma tudi leto ali dve, ker se v tem času postavi celotno ogrodje hiše. Ta faza je povezana z več stroški, v našem primeru 28.000 €.

Poleg nosilnih konstrukcij lahko gradbeno podjetje na hiši izvede tudi stavbno pohištvo (okna, vrata) ter hišo navzven zaključi s fasado. Zaradi vgradnje oken in vrat, ki so glede na ceno izvedbe del drugi najdražji del hiše, takoj za nosilno strukturo, je tudi podaljšana tretja gradbena faza povezana z večjim vložkom sredstev, ki bi znašal okrog 21.000 €.

Četrta gradbena faza

Po izvedeni zunanji podobi hiše, ki notranjost že ščiti pred zunanjimi vplivi vremena, se nadaljujejo dela v notranjosti, kjer obrtniki izvedejo betonske tlake, omete notranjih sten in stropov, hkrati z njimi tudi že vgradijo v stene gladke vodovodne cevi z načrtovanimi razvodi in cevi, v katere se namestijo žice, ki v prostore po hiši pripeljejo elektriko. V tej fazi je potrebna natančnost in več časa, ki ga visoko usposobljena delovna sila posveti pripravi hiše na bivanje, kar je tudi razlog za izjemno visoke stroške četrte gradbene faze, ki bi pri našem primeru znašali okrog 67.000 €.

Ponovno je možna podaljšana četrta gradbena faza, kar pomeni vložek okrog 11.000 €, v stavbo se vgradijo sistemi ogrevanja in hlajenja, po novem pravilniku, ki je za stavbe v javni lasti veljavi od 31. decembra 2018, za zasebno gradnjo pa začne veljati 31. decembra 2020 (Energetski zakon EZ-1, 330.člen), pa tudi prezračevanja, saj pravila določajo tako visoko energijsko učinkovitost hiš, da bo potrebno zmanjšati tudi izgube naravnega zračenja z odpiranjem oken, in vpeljati mehansko prezračevanje z vračanjem toplote, kar pomeni, da se z napravo imenovano rekuperator s toploto zraka, ki se ga odvaja iz prostorov segreje zrak, ki ga iz okolice vpihujemo v prostor.

Peta gradbena faza

V peti gradbeni fazi, ki zahteva vložek okrog 10.000 € sledi izdelava talnih oblog in parketov, stenskih oblog s finimi instalacijami, kot so vtičnice, satelitska televizija, internetni priključki, hkrati pa se v prostore hiše vgradi tudi pohištvo in namesti in poveže kopalne kadi, tuše, ter preizkusi delovanje vseh sistemov od ogrevanja, vodovoda pa vse do elektrike in prezračevanja.

Sodelujoči strokovnjaki:

dr. Blaž Dolinšek

http://www.gi-zrmk.si/

univ. dipl. inž. grad., Gradbeni inštitut ZRMK d. o. o.

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here