Obvarujte družino pred ogljikovim oksidom (CO)

0
2710
Javjalnik CO
Javjalnik CO

Prostore s kurilnimi napravami ste morali do začetka letošnjega leta opremiti z javljalniki ogljikovega oksida (CO). CO je strupen plin, ki je brez barve, vonja in okusa, zato ga ne morete zaznati brez tega tehničnega pripomočka.

Kdaj potrebujete javljalnik CO

Pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav iz leta 2013 določa, da je treba namestiti javljalnik CO v vsak bivalni prostor, v katerem se nahaja kurilna naprava, odvisna od zraka v prostoru. CO nastaja pri nepopolnem izgorevanju drv, premoga, kurilnega olja, nafte, bencina, plina itd. Poleg določb pravilnika je torej smiselno, da javljalnik uporabljate povsod tam, kjer imate kurilne naprave na drva (kamin, gašperček, krušna peč), plinske peči, namenjene ogrevanju in pripravi tople sanitarne vode (npr. v kopalnici), prenosne kurilne naprave na olje ali plin (brez odvoda dimnih plinov). Slednje so s pravilnikom celo prepovedane za uporabo v bivalnih prostorih! Ne glede na tip kurilne naprave in način dovajanja zraka (od zunaj ali iz prostora) je torej smiselno namestiti javljalnike CO, kadar imamo katerokoli kurilno ali dimovodno napravo nameščeno v bivalnem prostoru. Pri teh napravah lahko kadarkoli pride do tehnične okvare in javljalnik CO bo edini pravočasno opozoril na nevarno prisotnost CO.

Nameščanje javljalnikov CO  

Javljalnik, ki stane od 25 evrov naprej, vas bo lahko pravočasno opozoril na nevarnost le, če bo pravilno nameščen. Pri Slovenskem združenju za požarno varstvo zato priporočajo namestitev tehnično skladnih javljalnikov CO s standardom SIST EN 50291-1, ki naj bodo nameščeni v skladu s standardom SIST EN 50292. Priporoča se namestitev s strani strokovno usposobljenih oseb. Če se odločate za namestitev sami, morate upoštevati naslednja navodila za nameščanje, povzeta po standardu SIST EN 50292:

  • Če nameščamo javljalnik v prostor s kurilno napravo, je ustrezna namestitev na stropu, 1 do 3 metre od kurilne naprave, ali na steni, več kot 15 cm pod stropom in ne pod višino podboja vrat ali oken. Naprave ne nameščamo v predelu, kjer zrak ne kroži po prostoru, torej v t. i. mrtvem zračnem žepu (30 cm od stene in 15 cm od stropa) in nad kurilno napravo.
Namestitev javljalnika CO
Slika 1: Namestitev javljalnika CO v prostoru s kurilno napravo

Slika 1: Namestitev javljalnika CO v prostoru s kurilno napravo

  • Če nameščamo javljalnik v prostoru brez kurilne naprave, jo namestimo v višini glave. V spalnici v višini glave med spanjem ali v dnevni sobi v višini sedenja. Če imamo otroke, se priporoča namestitev v višini otroške glave.
Namestitev javljalnika CO
Slika 2: Namestitev javljalnika CO v prostoru brez kurilne naprave

Slika 2: Namestitev javljalnika CO v prostoru brez kurilne naprave

V Sloveniji zaradi nenamerne zastrupitve umre okoli 5 oseb, 50 pa se jih zdravi zaradi zastrupitve. 

Za svojo varnost poskrbite sami! 

Viri: Zveza potrošnikov Slovenije, Siol.net, POŽAR, strokovna revija za varstvo pred požari, dec. 2016.

Sodelujoči strokovnjaki:

Gašper Golob

Gašper Golob

http://www.szpv.si/

vodja sekcije za publicistiko, izobraževanja in usposabljanja pri Slovenskem združenju za požarno varstvo

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here