Nova okna ali obnova starih

0
706

Pri izbiri oken upoštevajte, da je energijska učinkovitost okna odvisna od lokacije stavbe in usmerjenosti oken. Okna usmerjena proti jugu so pod drugačnimi vplivi, kot okna obrnjena proti severu, zato ni nujno da imajo enake lastnosti (npr. zasteklitev, prehodnost, za svetlobo in sončno energijo). 

Ključne točke pri izbiri oken za novogradnjo in ob obnovi

Osrednji element energijsko učinkovite gradnje so sodobna okna. Sodobna okna imajo večslojno zasteklitev, dve ali tri šipe, medstekelni distančnik, na steklih so nizkoemisijski premazi, prostor med stekli pa je napolnjen z internim plinom. Toplotna prevodnost stekla (Ug) je lahko največ 1,1 W/m²K.

Novogradnja:

 • lahko načrtujete orientacijo in velikost oken;
 • naj bo največ oken na južno stran, kar omogoča zimsko pasivno ogrevanje in preprosto poletno senčenje. Okna na ostale strani pa omogočajo stik z okolico in pogled na krajino;
 • velikost oken naj bo taka, da je v prostoru ugoden faktor dnevne svetlobe.

Obnova:

 • omejujejo vas obstoječe okenske odprtine;
 • nova okna so manjša in temnejša, posledično so prostori temnejši, zlasti če izberete trojno zasteklitev;
 • preverite, ali ne bi bilo morda bolje, da jih prenovite in vgradite dvojno, energijsko učinkovito zasteklitev;
 • dvojna zasteklitev je lahko tudi energijsko učinkovitejša kot trojna, glede na toplotne dobitke;
 • dvojna zasteklitev ima ugodnejši sončni faktor in prepustnost svetlobe.

Popravilo naj ima prednost pred zamenjavo

Nepotrebna potrošnja ustvarja velike količine odpadkov in okoljske obremenitve, tudi stroški so večji. Poleg finančnih prednosti, prednosti posodobitve oken, so prednosti tudi v:

 • ohranitvi izvornega videza stavbe,
 • svetla površina stekel se ne zmanjša,
 • zunanje in notranje špalete ostajajo nepoškodovane,
 • zunanje in notranje police lahko ostanejo iste,
 • senčil, če ni nujno, ne menjate.

Način obnove je odvisen od tipa oken. Treba je vgraditi energijsko učinkovito steklo, nastaviti ali zamenjati okovje in vgraditi trajna, silikonska tesnila. Samo zamenjana tesnila lahko prispevajo k zmanjšanju ventilacijske toplotne izgube. Z zamenjavo zasteklitve pa zmanjšate toplotne izgube skozi stekla (izgubo lahko prepolovite).

Čeprav so toplotne izgubite preko dvoslojne zasteklitve lahko večje kot pri troslojni, je to še vedno cenovno primerljiva izbira. Troslojna zasteklitev je težja od dvoslojne, slabša sta sončni faktor in delež prepustnosti svetlobe, vgradna debelina je večja. Zato je troslojna zasteklitev manj primerna za posodobitev obstoječih oken kot dvoslojna.

Prezračevanje je temelj zdravja 

Prednost sodobnih oken pred tradicionalnimi je energijska učinkovitost. Načrtovati je možno toplotno, sončno, zvočno in protivlomno zaščito ter dovod dnevne svetlobe in toplote v prostor. Sodobna okna so tesna in ne prispevajo k nepotrebni izgubi toplega zraka v prostoru. Hkrati pa je treba tesne prostore zračiti tudi takrat, ko ni nikogar doma. Zato je treba v novogradnji skupaj z okni načrtovati tudi zračenje, ki je ne le pogoj za udobno bivanje, ampak tudi eden izmed pogojev skoraj ničenergijske gradnje.

Ob zamenjavi obstoječih oken s tesnimi postane zračenje ključno. Prevečkrat se dogaja, da stanovalci vgradijo tesna okna brez prezračevalne naprave, ohranijo pa stare bivalne navade. Posledice se pokažejo v nekaj mesecih po vgradnji, saj naraste prostorska vlaga, pojavi se plesen in bivanje postane  manj zdravo. Sicer lahko to kratkoročno rešujete z odpiranjem oken, pogosto in kratkotrajno, prepih vsaki dve uri za pet minut, podnevi in ponoči. Učinkovitejše je centralno prezračevanje z vračanjem toplote (t. i. rekuperacija). Če se odločite za lokalno prezračevanje z vračanjem toplote, izberite naprave, ki imajo po dva ventilatorja in ne naprav z izmenjujočim tokom zraka.

Viri: www.zaensvet.si: menjava in obnova oken.

Sodelujoči strokovnjaki:

Matjaž Valenčič

Matjaž Valenčič

https://www.zaensvet.si

Neodvisni energetski strokovnjak

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here