Notranje opremljanje: Preprosto ima trajno moč

0
139
Notranje opremljanje
Notranje opremljanje

Preurejate ali na novo opremljate vaše stanovanje ali hišo in iščete nasvet strokovnjaka? V nadaljevanju vam predstavljamo, kako se lotiti projekta notranje opremljanje in kaj je potrebno upoštevati. Po izboru in predlogu arhitektov in notranjih oblikovalcev pa z vam delimo tudi nekaj najaktualnejših trendov.

3 koraki za uspešen začetek projekta notranje opremljanje 

1. Izbira arhitekta in predstavitev želja, potreb in finančnih zmožnosti

   Še preden začnete z iskanjem notranjega oblikovalca ali arhitekta, je dobro vsaj približno vedeti, kaj vam je všeč in česa si želite. Na podlagi tega lahko pobrskate po spletu, si ogledate projekte različnih ponudnikov in se odločite za tistega, ki se stilsko in tudi cenovno najbolj približa vašim željam oziroma zmožnostim. Ključno za doseganje zadovoljstva in uspešno izpeljan projekt je namreč, da arhitekt razume vaše želje, potrebe in finančne zmožnosti.

   2. Ogled prostora, predstavitev prednosti in omejitev

   Po izboru arhitekta, predstavitvi želja in potreb ter cenovnega okvira, sledi ogled prostora. Vsak uspešen projekt notranjega dizajna se začne z natančnim razumevanjem prostora, poznavanjem njegovih prednosti in omejitev. Marsikaj zagotovo veste že sami, arhitekt pa vam jih bo po ogledu vedel natančno povedati in utemeljiti. Pojasnil vam bo tudi, kako prostor čim bolj izkoristiti.

   3. Izbira sloga

   Po želji vam po ogledu predlaga tudi primeren slog. Če imate slog že izbran, pa vam svetuje, na kakšen način bi ga bilo smiselno umestiti v vaš prostor. Vsak projekt namreč temelji na dobrem poznavanju in upoštevanju pravil izbranega sloga, ki skupaj ustvarijo želeni vizualni učinek: od izbora barv, materialov, detajlov, osvetlitve prostora.

   Arhitekti ne le, da skušajo razumeti naročnika in se prilagoditi njegovim željam, temveč poudarjajo tudi pomen edukacije naročnika skozi celoten proces opremljanja. S tem naročniku omogočijo, da aktivno sodeluje pri oblikovanju prostora, kar zagotavlja, da končni izdelek zadovolji njegove potrebe in ostane v skladu z večnimi trendi, ki presegajo trenutno popularnost.

   Preprosto je boljše in trajnejše

   Arhitekti in notranji oblikovalci v željah naročnikov prepoznavajo preprostejše sloge, k čemur stremijo tudi sami. V ospredje postavljajo brezčasen minimalizem, ki prehaja v bolj izrazite organske in ostre oblike v sivih tonih s poudarki na naravnih materialih (brez imitacij) in naravnih barvah.

   Stremijo k izboljšanju življenja strank, zato je zanje pri snovanju projektov funkcionalnost na prvem mestu, a hkrati poudarjajo, da so prav enostavne in izčiščene poteze tiste, ki zahtevajo kompleksne rešitve. Preprosto pohištvo z manj nepotrebnih okraskov in poudarkov brez funkcije ima trajno moč in bo verjetno v modi ostalo dlje časa.

   Strokovnjaki opažajo, da so takšne tudi želje strank. Veliko se jih namreč odloči za izgled naravnih materialov, denimo mat kamen za kuhinjski pult, les kot dekor ali furnir, mikrocement za stenske ali talne obloge.

   Za trenuten slog življenja so najprimernejši odprti prostori

   Strokovnjaki ocenjujejo, da so odprti prostori rešitev, ki se je v zadnjih letih pokazala kot najprimernejša za trenuten slog življenja. Brezhibna povezava bivalnih prostorov omogoča boljši pretok naravne svetlobe, spodbuja družabno interakcijo in ustvarja občutek prostornosti. Ponuja pa tudi možnost za časovno obstojno oblikovanje.

   V sodobnih hišah je torej najpogostejša razporeditev prostorov odprta in povezana, kar omogoča pretok med dnevnim prostorom, kuhinjo in jedilnico. Spalnice so običajno locirane v ločenem krilu za zagotovitev zasebnosti, medtem ko so kopalnice običajno povezane s spalnicami ali razporejene po hiši. Funkcionalnost sodobne hiše dopolnjujejo še delovne sobe ali pisarne, pralnica ter shramba.

   Med Slovenci je zelo priljubljen skandinavski stil

   Vse zgoraj našteto ima tako imenovan skandinavski stil,ki je tudi med Slovenci zelo priljubljen.Predvsem zaradi svoje preprostosti, funkcionalnosti in poudarka na svetlih ter zračnih prostorih. Stil je znan po minimalizmu, ki se razvija s poudarkom na odprtih prostorih in maksimalnem izkoristku naravne svetlobe. Čiste linije poudarjajo funkcionalnost, medtem ko velika okna povečujejo prostornost in zagotavljajo svetlost v prostorih. Veliko pozornosti zahteva tudi primerna ambientalna osvetlitev prostora.

   Pri slogu prevladujejo svetle barve in naravni materiali, kot je les. Za les se uporabljajo svetli toni, na primer breza ali hrast. Pohištvo je preprosto, z minimalističnimi detajli ter poudarkom na uporabnosti. Kosi pohištva so skrbno izbrani in maksimalno izkoriščajo prostor.

   Oblikovalci skandinavski stil pogosto dopolnjujejo tufi z biofilnim dizajnom. Gre za dizajn, ki vključuje uporabo rastlin in naravnih materialov, ki ustvarjajo naravno okolje in občutek povezanosti z naravo.

   Sodelujoči strokovnjaki:

   Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

   PUSTITE KOMENTAR

   Please enter your comment!
   Please enter your name here