(Ne)strpni sosedi

0
2820
Sosedi
Sosedi

Že v starih časih so radi rekli, da je sosed bližje kot brat. V današnjem hitrem tempu življenja pa se zdi ta rek še bolj pomemben in čeprav sosede večkrat jemljemo za samoumevne, so dobri odnosi z njimi neprecenljivi.

Za nasvete smo povprašali inšpektorici za okolje, Aleško Novačan in Andrejo Kozmir iz Upravne enote Slovenska Bistrica ter Andreja Trampuža, dipl. univ. psihologa.

Bivanje v bloku

V blokih smo si med seboj bližje, kot kjerkoli drugje. Zato imejte vedno v mislih:

 • Vsak blok ima svoj hišni red, ki je navadno objavljen na oglasni deski, zato se pozanimajte, kakšna so pravila v bloku, kjer živite. Če ga ni, se obrnite na upravnika bloka. Tudi pri reševanju nesoglasij vam lahko pomaga prav on.
 • Spoštujte pravico do nočnega počitka, ki jo definira tudi Zakon o javnem redu in miru. Pod nočni počitek uvrščamo čas od 22. ure zvečer do 6. ure zjutraj. V tem času ne povzročajte hrupa, ki bi lahko sosede motil pri spancu.
 • Tudi čez dan bodite zmerni. To upoštevajte predvsem pri jakosti zvoka na televiziji, poslušanju glasbe, igranju na glasbila in druženju v bivanjskih prostorih.
 • Če ste lastnik stanovanja, smete brez soglasja ostalih etažnih latnikov opraviti vzdrževalna dela, spremembe in izboljšave v svojem stanovanju, a le če to ne pomeni poslabšanja za kakšen drug del stavbe.
 • Pred opravljanjem vzdrževalnih del, sploh če zajemajo hrup, ropot in prah, s kratkim obvestilom na oglasni deski seznanite ostale stanovalce. Podajte tudi predviden čas trajanja del.
 • V primeru, da morate zaradi del zapreti vodo ali elektriko, morate o tem obvezno prej obvestiti upravnika, ki vas bo seznanil z nadaljnjimi postopki.
 • Odpadke odlagajte v za to pripravljene kontejnerje in jih ne puščajte na skupnih javnih površinah, stopnišču, zelenicah …
 • Bodite pozorni na zaklepanje zunanjih vrat bloka in s tem poskrbite za varnost vseh.

Bivanje v hiši

Bivanje v naselju s hišami na prvi pogled prinaša več svobode, a je tudi tukaj treba upoštevati, da je tudi od vaših dejanj odvisno počutje vaših sosedov.

 • Kot v blokih tudi v naselju velja pravilo nočnega počitka – od 22. ure zvečer do 6. ure zjutraj.
 • Veljalo je neko splošno pravilo, da se zunanja opravila, ki povzročajo hrup, lahko opravljajo od ponedeljka do sobote med 8. uro zjutraj in 19. uro zvečer, ob nedeljah in praznikih pa so prepovedana. Te uredbe v samem zakonu več ni, sprejmejo jo zgolj nekatere občine. Četudi morda vaše občine ni med njimi, vam bodo sosedje zelo hvaležni, če se je boste kljub temu držali.
 • Pazite na svoje domače živali. Predvsem pse imejte vedno na povodcu in jih ne puščajte prosto tekati naokoli, saj lahko onesnažujejo sosedovo ozemlje ali povzročijo občutek ogroženosti in strahu pri nekaterih ljudeh.
 • Priskočite sosedu na pomoč in tudi prosite zanjo, ko jo potrebujete. Ko ste na dopustu, ja vaša prazna hiša prava vaba za tatove. Zato prosite soseda, da vam iz nabiralnika vzame pošto, tu in tam prižge luč v stanovanju, nahrani vašega hišnega ljubljenčka in vam morda zalije rože. Seveda mu ob prvi priložnosti vrnite uslugo.
 • Bodite vestni pri urejanju svojega okolja. Poskrbite, da drevesa ne bodo segala preko vaših meja, da iz njih ne bo padalo listje in da ne bo karkoli iz vašega posestva oviralo zemljišča sosedov. Kadar imate namen graditi kaj, kar bi kakorkoli oviralo ljudi, ki živijo okoli vas, morate pred samim posegom pridobiti njihovo privoljenje.

Nasvet strokovnjaka

Andrej Trampuž, dipl. univ. psiholog in Imago terapevt je povedal, da se »težave v odnosih pojavijo predvsem zaradi pomanjkanja razumevanja med ljudmi in neznanja, kako vzpostaviti pristne odnose med sabo in kvaliteto življenja nasplošno. Teh stvari se ljudje šele učimo. To neznanje pa se zrcali v vseh naših odnosih, tudi v tistih s sosedi. Ljudem bi svetoval, da v prvi vrsti spoznajo drug drugega, vzpostavijo pristen stik in zaupanje. Osredotočijo naj se na pozitivne stvari, saj je le-teh navadno več, kot jih vidimo. Pomembno je, da se naučimo biti srečni drug z drugim.«

Kako pomembni so lahko sosedje, zelo dobro občutijo ljudje, ki se z njimi ne razumejo najbolje. Zato se odločite za pozitivno – povabite soseda na kavo, pomagajte sosedi odnesti smeti po stopnicah ali pa se zgolj nasmehnite v pozdrav. Že vsaka najmanjša stvar bo pripomogla k lepšemu sobivanju z ljudmi, ki bodo ob vaši strani velik del vašega življenja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Andrej Trampuž

Andrej Trampuž

http://www.odnosi.com/

dipl. univ. psiholog, Imago klinični terapevt

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here