Nepremičninski krediti – pregled ključnih pojmov

0
2079
nepremičninski kredit

Interkalarne obresti

Obresti, ki jih kreditojemalec plača v mesecu najetja kredita, torej v mesecu pred začetkom odplačevanja kredita, v primeru, da začne črpati kredit prej kot na zadnji dan meseca najetja kredita. Višina tovrstne obrestne mere je enaka obrestni meri določeni ob najetju kredita. Interkalarnim obrestim se lahko izognete, v kolikor časovno uskladite začetek črpanja pridobljenih sredstev s prvim obrokom odplačila kredita. Kredit torej v celoti izčrpate na zadnji delovni dan v mesecu pred zapadom prvega obroka odplačila kredita.

Efektivna obrestna mera (EOM)

Upošteva tudi vse neposredne stroške najema kredita (zavarovanje in stroški odplačevanja kredita, stroški odobritve, administrativni stroški, stroški vodenja kredita in računa).

Euribor

Mednarodna obrestna mera za evro, ki se spreminja, določi ga Evropska centralna banka. 3-mesečni Euribor pomeni, da se obrok kredita lahko spremeni vsake 3 mesece, vendar le 2-krat letno. Tako imajo banke manj dela, stranke pa boljši pregled.

Zavarovanje kredita

Način, s katerim se banka zavaruje, da v primeru brezposelnosti, smrti ali katerega drugega nepredvidljivega dogodka, ko kreditojemalec ne more več odplačevati mesečnega obroka, vseeno dobi povrnjen denar. Najpogosteje se uporablja plačilo zavarovalne premije (z izterjavo se ukvarja zavarovalnica), s porokom (pogoji za poroke se razlikujejo med bankami) ali s hipoteko (zastavite lahko obstoječo nepremičnino ali tisto, ki jo kupujete).

NEPREMIČNINSKI KREDIT
FIKSNA OBRESTNA MERA je vnaprej določena in jo določi banka. Pri sklepanju kredita se lahko na banki pogajate o njeni višini.
SPREMENLJIVA/VARIABILNA OBRESTNA MERA se spreminja med odplačevanjem kredita in je sestavljena iz referenčne obrestne mere (Euribor) in marže ali pribitka banke. Vseskozi obstaja možnost zvišanja, ni primerna za tiste, ki nimajo mesečne »rezerve«. Tudi v tem primeru se lahko pogajate o višini.
KOMBINIRANA OBRESTNA MERA združuje fiksno in spremenljivo obrestno mero – prvih nekaj let (3–5 let)* je obrestna mera fiksna, v preostali dobi pa se kredit obrestuje po spremenljivi obrestni meri.
*Nekatere banke tudi več let.
LIZING NEPREMIČNIN
– Banka po navadi kupi nepremičnino, ki jo lahko uporabljate in mesečno plačujete. V vašo last preide šele po plačilu določene zakupnine,
– potreben je polog (nekje do 30 % nakupne vrednosti),
– višja letna obrestna mera glede na kredit,
– razširjen pri tistih, ki niso uradno kreditno sposobni (npr. s. p.),
– ta oblika se dandanes zelo redko uporablja.
STANOVANJSKI SKLAD
– Posojila z ugodno obrestno mero za nakup skladovih stanovanj,
– letni javni poziv za dodelitev subvencij mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja.
EKOSKLAD
Nepovratne finančne spodbude ali ugoden kredit za večjo energetsko učinkovitost stanovanjskih stavb (npr. za sončne kolektorje, izolacijo fasade, strehe ter tal in kleti, zamenjavo stavbnega pohištva, kurilne naprave na lesno biomaso, čistilno napravo, zbiralnik deževnice, kompostnik, oskrbo s pitno vodo, sistem za prezračevanje z vračanjem toplote, zamenjavo cevi in oblog, ki vsebujejo nevarne snovi).

Sodelujoči strokovnjaki:

Ana Vezovišek

http://vezovisek.si/

specialistka za financiranje in osebni proračun, Vezovišek & Partnerji d.o.o.

Igor Perger

http://www.hisafinanc.si/

finančni svetovalec, Hiša financ

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here