Nasveti za opremljanje otroške sobe

0
3244
Opremljanje otroške sobe
Opremljanje otroške sobe

Otroška soba pomeni otroku svet domišljije, vendar naj ne bo samo lepa, ampak prilagojena njegovim potrebam, ki pa se z leti spreminjajo.

»Otroci hitro rastejo in soba naj raste z njimi. Če ne želimo (pre)pogosto menjati pohištva in inštalacij, sobo načrtujte tako, da so električni priključki na pravih mestih tudi kasneje, in izberite nevtralne glavne kose opreme,« svetuje Špela Modic, u. d. i. a.. Katja Aljaž, mag. inž. arh., poudarja, da je najpomembneje pri opremljanju sobe, da se bo otrok v njej dobro počutil. To dosežemo tako, da upoštevamo njegovo starost, želje in potrebe. K dobri rešitvi pa lahko pripomorejo tudi naslednji dejavniki.

Osvetlitev in prostornost

Če imate možnost izbire pozicije sobe v stanovanju ali hiši, naj ta ne bo obrnjena proti severu. S tem zagotovimo svetlobne kontraste in vpliv direktne sončne svetlobe, ki pripomore k boljšemu počutju. Pohištvo naj bo odmaknjeno od oken, da se prepreči zastiranje dnevne svetlobe. Visoke omare in posteljo zato pomaknemo v notranjost prostora, ob okenski odprtini pa organiziramo prostor za igro in učenje. Dodamo lahko tudi ambientalno lučko na nočni omarici in namizno svetilko, ki jo bo otrok potreboval pri učenju, branju in pisanju.

Varnost

Otroci radi raziskujejo. Da bi se pri tem počutili kar najbolj varno, naj bo pohištvo stabilno in pritrjeno na steno ali tla. Oblikovano naj bo tako, da v prostoru ni ostrih robov, v katere bi se med igro otroci lahko udarili. V nasprotnem primeru lahko na robove namestimo posebne ščitnike, za dodatno varnost pa lahko poskrbimo tudi z blazinami. Otroci so tudi občutljivejši na kemikalije, zato moramo biti še posebej pozorni na izdelke, s katerimi so vsak dan v stiku. Vedno prisotna nevarnost so vtičnice, zato jih je treba zaščititi. In to ne velja le za tiste v otroški sobi, ampak tudi drugod po stanovanju.

Fleksibilnost

Najmlajši potrebujejo veliko prostora za igranje, z leti pa se ta potreba zmanjšuje.

Z odraščanjem se otrokove potrebe in želje spreminjajo. Prostor za igranje tako kasneje nadomestimo z garderobno omaro ali večjim kotičkom za učenje. Previjalna mizica je kos pohištva, ki ga najmlajši hitro prerastejo. Zato izberite takšno, ki jo boste kasneje lahko uporabili kot omarico. Odločite se lahko tudi za večnamensko otroško posteljico, ki jo lahko uporabite kot pisalno mizico ali mini sedežno. Če ste se odločili, da boste isto pohištvo ohranili skozi celotno predšolsko in šoloobvezno obdobje, izberite čim bolj univerzalno in umirjeno pohištvo, sobo pa skozi obdobja spreminjajte s stenskimi poslikavami in dodatki. Ker se otroci hitro naveličajo določene razporeditve pohištva, se lahko odločimo za pohištvo, ki je narejeno na modularni osnovi, in tako poljubno spreminjamo kompozicijo.

Izbira pohištva in materialov

Otroci svet okoli sebe raziskujejo z vsemi čutili, zato je pomembno, da so materiali čim bolj naravni. Pohištvo, mizice in stoli naj bodo prilagojeni velikosti otrok. Dobro je izbrati le tiste kose pohištva, ki jih bo res potreboval. Posteljnina, preproga in zavese naj bodo pralne. Enako velja za spodnji del zidu, ki se hitreje umaže. Materiali naj bodo enostavni za vzdrževanje in čim bolj odporni proti mehanskim udarcem.

Izbira barve naj bo premišljena

Pri izbiri barv bodite previdni, nagibajte se k mirnejšim, nežnim odtenkov. Tako soba ohrani prostornost, kajti z osnovnimi, kričečimi barvami sobo hitro zasičimo. Kadar kombiniramo poljubno število barv, za osnovo uporabiteo čim bolj nevtralne barve. Osnovo popestrite z živahnejšimi detajli. Barve vplivajo na počutje in delovanje otroka. Če je otrok že dovolj velik, naj sodeluje pri izbiri barve, vendar pazite, da barva ne bo preveč kontrastna. Vsaka barva ima svoj pomen in vpliv na človeka. Modro in zeleno barvo uporabite v delu za spanje, živahnejše, rumene, rdeče ipd., pa v delu za igranje. Pomembno je, da je v sobi prisotnih čim več barv, saj te spodbujajo otroško domišljijo. Barve lahko vnesete tudi z barvitimi blazinami, odejo, preprogo, zavesami, rolojem in podobno. Barve, ki jih uporabljate, naj bodo zdravju prijazne in pralne. Barve naj bodo brez svinca, najbolje na vodni osnovi, ali akrili, ki se hitro sušijo.

<b>Materiali in pohištvo v otroški sobi</b>
Materiali naj bodo čim bolj naravni, brez toksičnih dodatkov, lahki za vzdrževanje in čiščenje. Za pohištvo izbiramo med furnirjem ali masivnim. Za žimnico in posteljnino izberite naravna vlakna in tkanine. Za tla izberite material, ki je obstojen in ga lahko čistite. Majhni otroci se v zgodnjih letih večino časa igrajo na tleh, zato je pomembno, da tla lahko očistite z mokro krpo in da so ta obstojna. Izbirate lahko med raznimi parketi in laminati. Pomanjkljivost teh materialov je njihova gladkost, ko se otroci igrajo, saj jim lahko zdrsne. Parketi so z vidika naravnih materialov bolj primerni, saj so na otip topli, medtem ko so laminati hladni. Rešitev predstavljajo preproge in blazine. Postavite jih, kjer se otroci igrajo in pred posteljo. Tekstilni materiali lahko povzročijo razne alergije, zato morate biti pri izbiri previdni. Pozitivna lastnost tekstila je tudi ta, da pomaga pri dušenju zvoka.

Kako opremiti otroško sobo, če nimate veliko prostora?

Foto: AR3DE
Foto: AR3DE

Pri prostorski stiski je dobro izbrati funkcionalno pohištvo, da z njim čim bolj prihranimo prostor za otroško igro in druge aktivnosti. V tem primeru so rešitev pohištveni programi za otroke, ki imajo posteljo v višini, na vrhu omare, pod njo pa poleg te še pisalno mizo in police. To sobo ne le poveča, ampak je tudi izjemno zanimiva za otroka, ki bo lahko na svojo posteljo kar splezal. Pograd je primeren tudi v primerih, ko si sobo deli več otrok. Prostor bolje izkoristimo tudi s posteljo, ki ima spodaj predale, oziroma s posteljo, nad katero je pohištveni most. Kadar nimate dovolj prostora za postavitev omare za shranjevanje, to lahko nadomestite z raznimi škatlami, ki lahko služijo tudi kot majhne mizice za igro. Škatle lahko izkoristite tudi pri organizaciji omare. Dodaten prostor za knjige omogočajo police, ki so na dosegu roke.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here