Naravne barve v domu

0
1019
Naravne barve
Naravne barve

Izbira barv na trgu je pestra, vendar vzemite v razmislek, da večino dneva preživite v zaprtih prostorih, zato je smiseln razmislek pri izbiri zdrave in naravne barve.

Anton Pugelj, strokovnjak za sonaravno gradnjo pojasnjuje, da so sodobne barve z razmahom industrije vse bolj sintetične, vsebujejo fungicide, biocide, topila, polnila za ohranjanje teksture, sušila in podobno. »Če bi se posvetili proučevanju sestavin materialov, ki nas obdajajo v bivalnem okolju, bi v njih našli obširen spisek snovi, ki vplivajo na naše počutje in še huje, ogrožajo naše zdravje. Ne preseneča da v zadnjem času skokovito narašča število ljudi z alergijami. Izkušnje bivanja v objektih, zgrajenih v zadnjih desetih letih, tudi kažejo, da so stanovanja in hiše preveč suhe ali pa, zaradi hitenja z vselitvijo, preveč vlažne. V takih hišah so potrebni vlažilci, sušilci in podobno.«

Iz česa so naravne barve?
Naravne barve vsebujejo apno, glino, kazein (mlečna beljakovina) in marmorni prah. Z dodajanjem zemeljskih in mineralnih pigmentov se ustvarja različne odtenke.

Glavna značilnost naravnih barv je, da ne škodujejo zdravju, so preizkušene na tradicionalnih, že stoletja preizkušenih recepturah. Večina jih v obliki prahu, ki se ga zmeša z vodo, zlahka se jih odstrani z vodo.Trenutno so še vedno dražje, vendar je to v primerjavi z ostalimi stroški pri gradnji ali prenovi zanemarljiv strošek. Cena naravnih barv se giblje od 1,2 do 2,5 €/m2. Delo z njimi zahteva več mojstrstva (dober slikopleskar), vendar njihove prednosti odtehtajo ceno in so zato investicija v zdravo bivalno okolje, pojasnjuje strokovnjak.

Barvanje z naravnimi barvami

Stene naj bodo očiščene, v primeru, da imate tapete, jih odstranite (nikoli ne barvajte čez njih), pomembna pa je priprava podlage. Klasične barve vsebujejo kemične dodatke, ki omogočajo oprijem skoraj na vse površine. Pri naravnih barvah so primerne podlage mineralni ometi, apnene in pol disperzijske ter apnene barve. Anton Pugelj priporoča, da naredite testni premaz, če že imate na steni premaz, pa ga rahlo obrusite, da izboljšate vpojnost podlage. Steno pripravite z emulzijo iz naravnih sestavin. Barvo se pripravi uro pred uporabo, njena poraba pa je večja kot pri klasičnih. Nima roka trajanja v prašnem stanju, ko pa je zmešana, pa jo morate porabiti v dveh ali treh dneh.

  • Apnene barve: »Apno se uporablja za izdelavo ometa, pleskanje sten in posebnih dekorativnih obdelav. Po naravi je obstojno v vodi, antistatično in zelo difuzijsko odprto. Pri beljenju sten z apnom morate sicer biti malo bolj pazljivi, da ne pride v stik s kožo ali vam kapne v oko, saj je alkalno. Dobra stran te lastnosti pa je, da je površina, pobarvana z apnom, odporna proti plesni in je še posebej primerna za vlažne prostore,« razlaga Anton Pugelj. Primerno je za alergike, v primeru barvanja plesnivih sten z apnom, plesen naprej odstranite s sodo.
  • Ilovnate barve: dobro regulirajo vlago (če jo je preveč, jo vežejo nase, če jo je premalo, jo oddajajo v prostor), so paro prepustne, nevtralizirajo elektro smog in neprijetne vonjave, dobro tudi akumulirajo in prevajajo toploto. Material se lahko ponovno uporabi, preprosto se kompostira. Primerne podlage so vsi mineralni ometi predvsem ilovnati omet.
  • Marmor-kazeinske barve: so narejene na osnovi marmornega prahu in apna. »Vsebujejo rastlinski ali mlečni kazein, ki deluje kot vezivo. Prednost barve v prahu je, da ji ni potrebno dodajati konzervansa.« Zaradi dobrega oprijema je barva primerna za obnovo površin ki so bile prej prebarvane s klasičnimi, poldisperzijskimi barvami.

Certifikati in označbe

Med bolj znanimi so modri angel, okoljska marjetica (”Ecolabel”), nature plus, TüV, DIN 13 300, Ecocert itd. Vendar pa vam lahko o kakovosti izbrane barve veliko povedo sestavine, izbirajte takšne, ki vsebujejo naravne sestavine, ne zaupajte le oznakam bio, eko, naravno. Prav tako pa se najdejo tudi naravne barve, ki nimajo certifikatov, vendar pa s svojo filozofijo podjetja povedo več, kot pa uradni certifikat.

Sodelujoči strokovnjaki:

Tone Pugelj

Anton Pugelj

http://www.gnezdo.si/prvastran.php

strokovnjak za sonaravno gradnjo

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here