Napeljava vode

0
1803
Napeljava vode
Napeljava vode

Napeljava vode lahko poteka vertikalno ali v horizontalnem položaju. Na začetku je glavni ventil, ki je namenjen zaprtju oz. odprtju vode za celotno hišo.

Napeljava vode lahko poteka vertikalno ali horizontalno. Horizontalni vodi so speljani v kletnih prostorih, pod stropom ali položeni v talnem kanalu. Priporočajo se krajše razdalje in manj spojev, saj pomenijo bolj zanesljivo in kvalitetno delovanje sistema, tudi morebitna kasnejša popravila bodo bolj enostavna. Na začetku je glavni ventil, ki je namenjen zaprtju oz. odprtju vode za celotno hišo.

Svetujemo, da so člani gospodinjstva seznanjeni z lokacijo glavnega ventila, saj je njegovo zaprtje (prečno na cevi) prva rešitev v primeru poplave zaradi počene cevi (po sanaciji ga je treba počasi in postopoma odpirati, da ne pride do zabitja pip z delci, ki se odluščijo zaradi pritiska). Glavni ventil je lahko nameščen pred vodomerom ali za njim. Vodomer (vodna ura) meri porabo vode v hiši v kubičnih metrih. V cevi na vodomeru leži redukcijski ventil, ki skrbi za ustrezen pritisk vode v hiši.

Inštalacija vodovodnih cevi je lahko

  • podometna (očesu nevidne, vgrajene v steno ali v tlak) ali
  • predstenska (primerno za uporabo pri novogradnjah in adaptacijah starih gradenj, saj je montaža hitra in enostavna).

Poleg hladne vode se vedno napelje tudi toplo vodo, ki se jo dobi od grelnika sanitarne vode. Da bi bila uporaba tople vode ekonomična in prijetna, je treba napeljati tudi cirkulacijski krog. Kar enostavno povedano pomeni, da topla voda kroži po sistemu in ko si uporabnik zaželi toplo vodo, nanjo ni treba čakati, saj priteče nemudoma, pojasnjuje Haris Šekić, H2O inštalacije.

Najbolj uporabljen material je alumplast

Najpogosteje uporabljen material za napeljavo vode so plastične cevi, ki nadomeščajo ostale materiale. Alumplast je plastična cev, ki je znotraj prevlečena s plastjo aluminija in še eno plastjo plastike. Uporabljajo se, po besedah Harisa Šekića,tudi ostali materiali, kot so nerjavno jeklo, na ”press sistem”. Še vedno pa se uporabljajo tudi pocinkane cevi, vendar se počasi nadomeščajo z novimi materiali. Plastične cevi so v primerjavi s pocinkanimi zelo lahke, upogljive in dražje. Njihova notranjost je gladka, zelo dobro prenašajo temperaturne obremenitve in bolje zadržijo šume. Njihova življenjska doba je 50 let. Pred zapiranjem sten ali tlaka je treba opraviti test tesnosti napeljave in  zapisnik (kdaj, ob kateri uri, kako dolgo in pod kako velikim pritiskom je bil test opravljen). To izjavo se posreduje investitorju ali nadzornemu na gradbišču.

Vzdrževanje vodovodne napeljave in svinec v vodi
Sčasoma postane vodovodna napeljava zaradi korozije dotrajana in je treba cevi zamenjati. V starejših stanovanjih so najpogosteje svinčene cevi, za katere se priporoča, da se jih zamenja, saj so lahko vir uživanja svinca, kar pa ni dobro za zdravje. Sicer se svinec lahko izloča tudi iz pocinkanih cevi. Da pa bo vodovod v hiši deloval čim dlje, ga je treba pravilno vzdrževati, priporočamo, da vsakih 14 dni očistite mrežice na pipi in druge nastavke. Redno pregledujte ventile v hiš, vse od glavnega do kotnih in podmetnih. Enkrat letno odprite in zaprite vse ventile, s čimer preverite delovanje ventilov in zmanjšate možnost oblog na njih. Prav tako se priporoča izpiranje omrežja (npr. da pustite vodo teči cca. 2 minuti).

Neprijeten vonj v kopalnici

Zaradi nezračenja kanalizacijskih odtokov prihaja v kopalnicah do neprijetnih vonjav. Voda pri odplakovanju izpodrine zrak v kanalizacijski cev, ta pa pride nazaj v prostor. Do neprijetnih vonjav ne bo prišlo, če boste pri namestitvi kanalizacijskih vodov poskrbeli za odzračno cev.

Odmaševanje odtokov

Če se vam zamaši odtok, ga ne odmašujte s kemičnimi sredstvi, saj so premočna, nevarna za okolja in agresivna, zato lahko poškodujejo vodovodno cev. Da ne bi prihajalo do zamašitev, ne zlivajte kave in maščob v cevi.

Izkoriščanje deževnice

Zdravko Skubic pojasnjuje, da lahko z uporabo deževnice za splakovanje straniščnih školjk, pranje perila, pranje avtomobila in zalivanje vrta prihranite do 50 % pitne vode.

Za normalno delujoč sistem potrebujete rezervoar s teleskopskim pokrovom, ki je poravnan s terenom, filter, preko katerega se deževnica, preden vstopa v rezervoar, očisti, ter črpalko za distribucijo vode do porabnikov. Podzemni rezervoar je primeren za shranjevanje deževnice, saj ga zemlja ščiti pred svetlobo in toploto. Zaradi teme in temperature, ki je skozi celo leto med 8 in 12 °C, se ne morejo tvoriti alge in mikroorganizmi, voda je zato stalno kakovostna. Rezervoar naj ima prost preliv, kar pomeni, da bo voda imela prosto pot v primeru, da bo rezervoar poln in se lahko prelije v ponikalnico. Življenjska doba rezervoarjev je med 40 in 50 let. Garancija je na večino rezervoarjev 25 let. V tem času vam nudijo brezplačno zamenjavo rezervoarja (ne zajema gradbenih del).

Čista voda

Dokazano je, da je pitna voda v Sloveniji različne kakovosti, kar pomeni, da povsod ni dobra in zdrava. V gospodinjstvih se velikokrat srečujemo tudi s pretrdo vodo. Nekakovostno in pretrdo vodo lahko izboljšate z vodnimi filtri. V boju proti vodnemu kamnu so največkrat uporabljeni filtrirni ali mehčalni filtri, ki delujejo po načelu permanentnih magnetov, ki na naraven in neškodljiv način ščitijo vodovodno napeljavo in aparate, ne spremenijo ali pa ne zmanjšajo trdote vode, pojasnjuje Iztok Bratoš, Hidrotehnični biro. Voda, mehčana z ionskimi izmenjevalci, je normalno pitna kot vsaka druga voda, odstrani oziroma zmanjša se le koncentracija kalcijevih in magnezijevih ionov v vodi. Ponekod so takšne vode naravne (Pohorje, Korzika, Afrika …), saj je sestava vode odvisna od sestave terena, po katerem deževnica oziroma drugi viri vode prehajajo do črpališč. Tam, kjer je sestava terena iz materialov, bogatih s kalcijem, so vode ”trde do zelo trde” (celokupna trdota >20 °dH) in povzročajo izločanje ”kamna” (kotlovca) na pipah, tuših, v strojih (grelci) ter s tem povezane težave. Pri takih vodah je priporočljivo vgraditi mehčalne naprave z ionskimi izmenjevalci, saj zagotovijo vodo brez ”trdote” (kalcija in magnezija). Na tak način mehčane vode so normalno pitne, le okus je podoben gorskemu potoku. To se lahko ”popravi” s primešavanjem ”trde” vode, da se dobi znani okus pri zmanjšani trdoti vode. Po besedah Iztoka Bratoša se v praksi največ uporabljajo kombinacije filtrov iz aktivnega oglja in mehanskih filtrov. Poznamo tudi filtre z različnimi mediji (npr. čisti baker in cink, mešanice koloidnega srebra itd.), ultravijolične sterilizatorje, HF-filtre, reverzno osmozne membrane, ionske izmenjevalce, posebno poglavje pa predstavljajo ionizatorji vode.

Filter za vodo izberite na osnovi velikosti delcev, ki jih želite odstraniti iz vode, ali pa glede na vsebnost neželenih kemičnih snovi v vodi. Postavljen je lahko na točki vstopa v objekt, navadno za števcem vode ter odstranjuje mehanske delce, vodni kamen, klor in organske spojine, s čimer ščiti napeljavo, naprave, pipe in tuš kabine. Lahko pa je montiran tudi na točki uporabe, navadno pod koritom in rešuje mikrobiološke, kemične in optoleptične probleme, kislost oziroma alkalnost vode (sprememba pH vode) in oksidacijski redukcijski potencial ORP (od +350 mV do –350 mV).

Sodelujoči strokovnjaki:

Zdravko Skubic

http://www.armex-armature.si/

direktor podjetja Armex armature

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here