Napeljava elektrike

0
2016
Napeljava elektrike
Napeljava elektrike

Napeljava elektrike je vgrajena neposredno v omet ali nad njim. Pri gradnji ali obnovi starega objekta, je treba upoštevati zakonska določila in predpise.

Elektroinštalacije delimo v osnovi na jakotočne in šibkotočne. Slednje uporabljamo za računalnike, telefonijo, domofone, ter za varovanje (vloma, požara). Jakotočne elektroinštalacije služijo priključitvi naprav, kot so razsvetljava, vtičnice …

Pri gradnji hiše se lahko elektroinštalacije vgradijo neposredno v omet ali nad njim. Pri gradnji novega objekta ali obnovi starega, je treba upoštevati zakonska določila in predpise. Aleš Pečaver, inž. ekt., Elektro Pečaver, d.o.o. svetuje, da ob začetku gradnje z dizajnerjem naredite tudi postavitev notranje opreme. Načrt elektroinštalacij je pomemben, zaradi projektiranja se lahko izognete dodatnim stroškom in spremembam kasneje.

Dobro izdelan PZI vsebuje: vso opremo, popise, obdelane detajle projekta, tehnično poročilo. V prvi vrsti se pri načrtovanju elektroinštalacij vprašajte, kaj je funkcionalno. Kot vsak del pri gradnji hiše imajo tudi elektroinštalacije svojo ceno, ki je odvisna od cenovnega razreda vgrajene opreme. Ob zaključku del dobite od elektroinštalaterjev PID dokumentacijo (projekt izvedenih del), kjer so zabeležene vse spremembe projekta oziroma končno dejansko stanje.

Prednosti KNX/EIB pametnih inštalacij

V zadnjem času so popularne inteligentne inštalacije, predvsem zaradi oddaljenega nadzora, varčnosti, udobja in fleksibilnosti. Pri klasični inštalaciji se vodi inštalacijski kabel od stikala na luč. Kar pomeni, da smo se omejili na točno določeno stikalo na točno določeni lokaciji. Pri pametnih inštalacijah ne gre za navadna stikala, temveč za t. i. aplikacijske module, preko katerih se izvaja vklop/izklop, dviganje/spuščanje itd. Aplikacijske module je možno kadarkoli spremeniti, nadgraditi glede na želje. V Sloveniji pametne inštalacije še niso razširjene tako kot v tujini, kjer so prisotne pri 60 % novogradenj.

Sistem je standardiziran in ima pooblaščene načrtovalce ter inštalaterje, ki vgradijo pametne inštalacije. To je zagotovilo, če podjetje, ki je vgradilo pametne inštalacije, ne obstaja več, lahko drugo certificirano podjetje kadarkoli sistem nadgradi, pomaga s tehničnimi nasveti in programira na daljavo.

Najnižja cena ni vedno najboljša rešitev

Aleš Pečaver svetuje dve, največ tri konkurenčne ponudbe. Cena naj ne bo edino vodilo pri izbiri izvajalca elektroinštalacij, pomembno je, da povprašate, kdo dobro dela, kakšen je njegov sistem dela, kakšne reference ima in na koncu je pomembno, da se z njim tudi razumete. To so bistveni dejavniki za dobro izpeljavo projekta in ne le nabiranje različnih ponudb, predvsem ponudb na oko.

Stikala, vtičnice in žarnice

Poleg prvotne funkcije stikal in vtičnic (vklop in izklop), imajo veliko vlogo pri dizajnu, saj so pomemben element pri opremljanju in končnem izgledu prostora. Poznamo več sistemov, najbolj razširjena sta klasični sistem z dozami fi 60 in modularni sistem. Če je na enem mestu več vtičnic, se zaradi prostorske omejitve priporoča modularni sistem. O izgledu in obliki stikal in vtičnic razmišljajte na koncu, to je le pika na i, ki jo kombinirate s pohištvom in barvo sten. Obstaja pravilo, kako se podometno napeljuje elektriko in temu pravimo »pravi kot«, saj je elektrika napeljana pod pravim kotom od doze, do stikala oziroma vtičnice, kar je pomembno zaradi montaže notranje opreme. Aleš Pečaver pojasnjuje, da prihaja do pregorevanja žarnic zaradi nihanja napetosti v omrežju, krivec je lahko tudi bližina transformatorske postaje. Glavna napaka uporabnikov varčnih žarnic je v trajanju gorenja, prepogosto se prižigajo in ugašajo, zato hitreje pregorijo. Namen varčne žarnice je, da gori dlje časa oziroma nekaj ur.

Sodelujoči strokovnjaki:

Aleš Pečaver

Aleš Pečaver

http://www.elektro-pecaver.si/

inž. ekt., Elektro Pečaver, d.o.o.

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here