Nadstrešek ali pergola

0
470
Nadstrešek
Nadstrešek

V sodobni arhitekturi je nadstrešek postal bistven element oblikovanja domov, ki združuje funkcionalnost, estetiko in zaščito pred vremenskimi vplivi. V tej vsebini bomo raziskali različne vidike nadstreškov, osredotočili pa se bomo tudi na pergole kot posebno obliko nadstreška, ki prinaša dodatno funkcionalnost in estetski doprinos na terasah domov.

Nadstrešek je arhitekturni element vašega doma, saj ga definira, hkrati pa zagotavlja zaščito pred vremenskimi dejavniki.

Nadstrešek: najpogostejši materiali

Najpogostejša materiala za sta les in kovina. Lahko so tudi jekleni, iz vroče cinkanih profilov ali izdelani v kombinacijah z različnimi vrstami kritin (polikarbonate plošče, kaljeno steklo, bakrene plošče, panelne plošče). Nadstreški, narejeni iz lesa, imajo naraven videz, vedno ga lahko prebarvate (z leti zbledi, se poškoduje). Zahtevajo več vzdrževanja kot kovinski nadstreški. Kovinske nadstreške po montaži težje spreminjamo, so pa lažji za vzdrževanje. Zanje se odločajo investitorji iz različnih vzgibov, odvisno od namena – atraktiven in moderen videz, ki doprinese h arhitekturni zasnovi stavbe, pomanjkanje notranjih bivalnih površin, vse manj hiš ima več garaž ali pa za zmanjšanje obsega dela pri kidanju snega, čiščenju zaledenelih avtomobilskih stekel, ipd. Izvedeni so lahko v demontažni izvedbi, torej jih je možno prestaviti na drugo lokacijo, saj takšna izvedba ne potrebuje temeljev.

Če se odločite za leseno konstrukcijo, poleg posadite rastline plezalke, ki bodo s svojim razraščanjem poskrbele za naravno senco. Navpične ali prečne stebre opremite z majhnimi lučmi, ob straneh ali na streho namestite zavese oz. jadra, ki ščitijo pred žuželkami.

Pergola: konstrukcija in materiali

Za večjo teraso lahko izberete pergolo, ki omogoča tudi zaščito pred močnim dežjem ter tudi snegom. Najpogosteje so pergole umeščene na sončni strani, poleti za zaščito pred soncem, pozimi za boljši izkoristek sonca. Čvrstost konstrukcije pergolam zagotavljata najpogosteje uporabljena materiala – les in aluminij. Pergola ima konstrukcijo s stebri in vodili po katerih teče platno in vas bo na terasi zaščitila pred vplivi sonca, dežja in močnih vetrov. Na voljo so pergole s platneno streho, bioklimatske pergole iz aluminijastih lamel in stekleni nadstreški s senčilom. Troslojno platno vas bo z zatemnitvijo zaščitilo pred UV-žarki, z izolacijo pred temperaturami, akrilni sloj pa preprečuje nabiranje umazanije. Najkakovostnejše pergole so narejene iz prašno barvanega aluminija in so spojene s spojnimi elementi iz nerjavečega jekla. Zagotavljajo maksimalno ugodje s prezračevanjem z izmenjavanjem naravnega zraka in doziranjem količine sonca. Okovje pergole bi moralo zdržati okoli 15 let, trajnost platna je 7–10 let, odvisno tudi od vzdrževanja. Ob bazen lahko postavite lamelno pergolo, ki je vodotesna ter narejena iz nerjavečih materialov. Pod njo lahko umestite tudi letno kuhinjo z vrtno garnituro.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here