Načrtovanje zdravega doma

0
1769
Sindrom bolnega stanovanja
Sindrom bolnega stanovanja

Sindrom bolnega stanovanja je opis slabega počutja stanovalcev, za katerega se ne najde vzrok, vezano pa je na čas, ki ga preživijo v stanovanju.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, naj bi bila tretjina novozgrajenih ali prenovljenih zgradb zdravju škodljivih.

Sindrom bolnega stanovanja (ang. sick building syndrome – SBS) je tematika, ki jo različne državne zdravstvene institucije preučujejo že več desetletij. Ime se uporablja za opis slabega počutja ali bolezni stanovalcev, za katerega se ne najde vzrok, počutje pa je vezano na čas, ki ga preživijo v stanovanju oziroma zgradbi.

Zdravstveni simptomi in vzroki

Največkrat zaznani simptomi so glavoboli, alergije, kronična utrujenost, slabost, bolečine, iritacija oči, nosu, grla. Večina teh simptomov izgine, ko stanovalec zapusti določeno sobo ali pa zgradbo. Največkrat se pojavi zaradi napak pri prezračevanju, gretju in klimatskem hlajenju, vendar se sindrom bolnega stanovanja povezuje tudi z drugimi, bolj strupenimi in zdravju nevarnih snoveh. Nekatere so že prepovedane, Anton Komat, samostojni raziskovalec pa pravi, da primerjava sodobnejših stavb s starejšimi ni smiselna, saj se v vsaki dobi vgrajujejo svoja gradiva. Komat v svoji knjigi Nespametni bodo žejni, izpostavlja naslednje škodljive stvari:

  • RADON – je naravni radioaktivni plin, brez vonja in okusa ter nastaja v kameninah in prsti. Je drugi najpogostejši vzrok za pljučnega raka, največ pa ga je v Sloveniji na Krasu, Notranjski in Kočevskem. V domove vdira preko razpok v temeljih, talne drenaže, odvodnega kanala in greznice, zato ga je največ ravno v kletnih prostorih. Svetuje se, da se prostor večkrat dnevno prezrači (predvsem zjutraj, saj se čez noč nakopiči v prostorih), Komat pa svetuje, da se pod talno ploščo nasuje grobi gramoz, lahko se ga prečrpava s pomočjo zračne črpalke, nujno pa je tesnjenje razpok in rež v konstrukciji. V nekaterih evropskih državah pred gradnjo izmerijo koncentracije radona v talnem zraku. Če je vrednost povišana, se gradnja prilagodi, da radon ne ogroža zdravja.

Tudi v Sloveniji lahko naročite merjenje radona, vse informacije pa dobite na Zavodu za varstvo pri delu Ljubljana, na Institutu Jožef Stefan in na Zavodu za gradbeništvo.

  • SVINEC – svinec je prav tako brez okusa in brez vonja, z njim pa smo vsakodnevno obkroženi, na udaru za zastrupitev so predvsem otroci, saj čezmerna izpostavljenost svincu lahko povzroči razvojne motnje. Največ svinca dobimo preko hrane in vode. Iz slednje zaradi svinčenih cevi. Te je treba zamenjati, če to ni izvedljivo, pa ne uporabljajte tople vode iz cevi, pred uporabo iz pipe iztočite nekaj litrov vode ali pa uporabite kakovosten filter za vodo. Svinec se najde tudi v starejših barvah, s katerimi so prebarvana stanovanja (takšne barve so sicer že od sedemdesetih prepovedane), okna, vrata itd. Svetuje se, da se pri stanovanjih, ki so bila zgrajena do leta 1985, preveri vsebnost svinca v barvah. Če je ta visoka, barve ne odstranjujte, saj tako v zrak dvignete velike količine svinca, temveč jo na novo prebarvajte kar čez staro barvo, stara okna ali vrata pa zavrzite.
  • FORMALDEHID – največ se uporablja v proizvodnji umetnih smol, za impregnacijo ivernih plošč, vezanih plošč, laminatov, pri izdelavi plastike itd. Potrjeno povzroča raka, kriv pa je lahko tudi za zmanjšano plodnost. Vsakodnevno ga je v zaprtih prostorih med 0,02 in 0,06 mg/m3, več ga je v vročih dneh in prehodno, ko je v sobi novo pohištvo. Svetuje se, da ste pri nakupu pohištva pazljivi, da sobe redno zračite, uporabljajte čim manj izdelkov iz stisnjenih lesnih vlaken, pri tem poškodovane površine prekrijte ali sanirajte. Strupeni formaldehid pa se najde tudi v oblačilih, zato ta pred prvo uporabo dobro operite.
  • AZBEST – je v Sloveniji prepovedan od leta 1996, vendar se ga najde v večini starejših gradbenih materialih, saj se je do prepovedi uporabljal kot primes. Strokovnjaki ocenjujejo, da se ga najde v več kot polovici domov, predvsem v stenah, stropih, strešni kritini, lahko tudi v ploščicah, ceveh, žlebovih itd. Nevaren je, če njegovi delci pridejo v zrak in se vdihujejo, največkrat je posledica pljučni rak ali pa bolezen azbestoza, doba izbruha bolezni pa je lahko od 15 pa do 60 let od prve izpostavljenosti azbestnim vlaknom. Prisotnost azbesta je možno izmeriti, pravilo pri odstranjevanju pa je, da tega nikoli ne delamo sami, temveč izkušeni strokovnjaki.
  • KEMIKALIJE – veliko alergij, glavobolov, slabosti in slabo počutje je posledica uporabe različnih kemikalij v domu – od čistil pa do kozmetičnih proizvodov. Poskusite čistiti na čim bolj naraven način, uporabni so predvsem boraks za dezinfekcijo in čiščenje stranišča, soda in kis za odmaševanje odtokov, neprijetne vonjave lahko odstranite z nekaj kapljicami peperminta in kisa, slednji je uporaben tudi za čiščenje oken, ogledal in tal.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here