Načrtovanje razsvetljave prostorov

0
2697

Razsvetljava je danes mnogo več kot zgolj vir svetlobe. Dobro zasnovana razsvetljava vpliva na kakovost bivanja, saj ima vpliv tudi na naše razpoloženje.

Da si ustvarite sliko o razsvetljavi in o njej razmišljate kot o dodani vrednosti se pozanimajte o najpomembnejših parametrih osvetlitvenih elementov oz. virov. Razlikovanje med direktno in indirektno osvetlitvijo, usmerjena svetloba/razpršena svetloba, temperaturo svetlobe, bleščanje, utripajoča svetloba ter indeks barvne reprodukcije, možnosti regulacije svetlobnih virov v sodelovanju s pametnimi inštalacijami.

Izbira & projekt osvetlitve

Pred izbiro predelajte vprašanja, kot so: Želite močno osvetljen dom, ali vam je ljubša intimna osvetlitev? Kakšne so vaše dejavnosti in življenjski slog. Veliko časa preživite doma ali je dom oz. prostor zgolj spalni objekt? Je vaš dom mogoče tudi vaša pisarna?

Kuhinja potrebuje močnejšo osvetlitev kot dnevni prostor.Sobo za telovadbo ali sproščanje ne osvetlite kot delovno sobo. Soba za sproščanje potrebuje intimno osvetlitev v času telovadbe/sproščanja, hkrati pa tudi možnost močnejše za čas čiščenja. Med tem ko pisarna ali delovna soba potrebuje svetlejši ambient, po možnosti brez bleščanja. Stopnja bleščanja – UGR faktor naj bo manjši ali enak 19.

Svetloba naj ne utripa, kar posledično otežuje izvajanje vidnih nalog, vpliva pa tudi na počutje. Bodite pozorni tudi na indeks barvne reprodukcije (CRI), ki naj bo večji ali enak 80, pove nam kako realno vidimo barvo predmeta. Najbolj realne barve vidimo na naravni svetlobi (CRI 100).

Prostor se lahko osvetli direktno ali indirektno, slednja je veliko bolj prijetna, saj oko nima stika z direktnim virom osvetlitve in posledično ne blešči. Pri direktni osvetlitvi je svetlobni vir obrnjen v prostor in svetlobni vir vidimo. Indirektna osvetlitev pa pomeni, da svetlobnega vira ne vidimo; predmet ali prostor je osvetljen zgolj z odbijanjem svetlobe. Svetlobni vir pa je lahko razpršen ali usmerjen. Razlika med razpršenim (to so na primer plafonjere – okrogla stropna svetila) in usmerjenim (reflektorji, ki imajo različne kote) je, da so pri razpršeni svetlobi so sence bolj mehke, medtem ko so pri usmerjeni bolj izrazite.

V prostoru  lahko ustvarite različne scene osvetlitve. Zato je primerno, da že v času načrtovanja, predvidite več možnih scenarijev –  splošna osvetlitev in dekorativna osvetlitev (talna, namizna svetila).

Potrebno je izbrati ustrezno moč in izhodni svetlobni tok svetila. Ob ustrezni izvedbi električne napeljave, lahko jakost svetlobnega toka tudi reguliramo. Neprimerna izbira ima lahko negativni vpliv na vaše počutje. Slaba osvetlitev prostorov, pa naj bo to prenizka ali previsoka, pa lahko dolgoročno vpliva tudi na poslabšanje vida. Pri osvetlitvi je potrebno izbrati ustrezno temperaturo barve svetlobe. Strmite k poenoteni barvi vseh svetil.

V kolikor ne posegate v obstoječe stanje z novo električno napeljavo, so električni izpusti že določeni. Navadno je teh izpustov manj, kot se jih predvidi pri novogradnji. Zato je v tem primeru še toliko bolj pomembna prava izbira svetlobnega vira.

Kakovosten projekt izvedbe razsvetljave ustvarjajte in dopolnjujte od začetne zasnove pa vse do izvedbe. Strokovni nasvet poiščite v zgodni fazi projektiranja. Če je le mogoče že v fazi idejnega načrta. Na ta način lahko oblikovalec svetlobe ponudi kreativne rešitve in pripomore k samem oblikovanju prostora. Pri tem bo potreboval informacije o pozicijah opreme in izbranem materialu, kar navadno pride na vrsto v zadnjih fazah projektiranja.

Vsak prostor potrebuje svojo obravnavo

Upoštevajte izbor materialov in barv v prostoru. Na primer leseni prostori potrebujejo močnejšo osvetlitev. Pri določanju pozicij upoštevajte opremo v prostoru. Pri dejanskih izvedbah se pogosto zgodi, da viseče svetilo ni centralno pozicionirano nad jedilno mizo. Pohištvo ali omare se odpirajo do stropa, zato je treba predvideti zadosten odmik svetila od omare. Upoštevajte tudi količino in ustrezno pozicijo električnih izpustov oz. vtičnic za namizna in talna svetila.

V prostoru predvidite več scenarijev osvetlitve in razdelajte, kaj s posameznim pridobite (splošna funkcionalna osvetlitev prostora, osvetlitev stene z dekorativno tapeto/slikami, indirektna osvetlitev prostora, stenska svetila, dekorativna talna in namizna svetila).

Osvetlitev 8 osrednjih prostorov:

  • splošna direktna osvetlitev, indirektna osvetlitev in dekorativna svetila (talna, namizna).
  • funkcionalna osvetlitev delovnih površin.
  • svetilo nad jedilno mizo, enakomerna osvetlitev mize.
  • splošna osvetlitev prostora in dodatna močnejša osvetlitev pri ogledalu.
  • splošna osvetlitev prostora, namizno svetilo, stensko bralno svetilo ob postelji.
  • splošna osvetlitev prostora, stensko ali namizno svetilo ob postelji, osvetlitev pri garderobnih omarah (ta se lahko nadomesti tudi z osvetlitvijo v sami opremi).
  • to so prehodni prostori in ne potrebujejo močne osvetlitve, razen v primeru če so na hodniku garderobne omare.
  • pomembna je močna osvetlitev delovnega mesta in izbor svetila, ki ne blešči.

Sodelujoči strokovnjaki:

Lucija Lautar Anžič, mag. inž. arh.

https://www.svetlarna.si/

Specialist za oblikovanje svetlobe, Svetlarna d.o.o.

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here