Načrt oblikovanja in opremljanja osrednjih prostorov

0
1018

Investitorji se pogosto navadijo na tlorisno zasnovo, v kateri so odraščali in tudi ob prenovi ali novogradnji uporabljajo rešitve, ki so jim domače, kljub temu, da so bile mogoče primerne za drugačen življenjski slog. Danes imamo povsem drugačen pristop do uporabe in zasnove prostora.

Kjer je to mogoče si vsi, investitorji in arhitekti, prizadevajo za manjše število prostorov in sten ter združujejo prostore (kuhinje, jedilnice in dnevne sobe) v večje prostore, kar je pozitiven trend. Redko pa investitorji sami vidijo možnost za zamenjavo prostorov ali za bolj kreativne rešitve, ki pa včasih lahko omogoči povsem nov način in večjo uporabnost celotnega stanovanja.

Izberite individualni projekt

Ne zgledujte se po tem kakšno razporeditev imajo drugi, ampak zasnovo prilagodite svoji uporabi in morebitnim specifičnim lastnostim prostora. Razporeditve vseh prostorov se lotite z individualnim projektom, da boste preučili lastnosti prostora in naši najboljše rešitve:

  • osvetlitev,
  • smer neba (popoldansko ali jutranje sonce),
  • okenske odprtine, ki odpirajo poglede,
  • velikost prostora in druge, ki jih je dobro izkoristiti.

Razmislite, kakšne so vaše navade, hobiji, ali veliko delate od doma, in kako se bo vaša družina spreminjala skozi čas. Čeprav so trend odprti prostori, ocenite, ali je to pravi tloris za vas. Ali bi raje kdaj popolnoma zaprli kuhinjo od pogledov iz dnevne sobe, in se družili s prijatelji, kuhinjski nered pa uredili kasneje.

Ključna je analiza prostora (velikost prostora, oblika prostora podolgovat ali kvadraten tloris, povezanost z drugimi prostori, pozicije oken in vrat, kaj je dobrega v prostoru in je smiselno ohraniti npr. kakšna stara peč ali bolj vredno pohištvo), nato konceptna tlorisna razporeditev (izris načrta tlorisa prostora, postavitev vsega pohištva v prostoru in prilagoditev razporeditve  vodovodnim instalacijam) ter proti koncu odločitev o izboru materialov ali izboru pohištva in ne obratno, kar se nekaterim neučakanim investitorjem rado zgodi.

Vizualizacija prostorov pred nakupom

Zaradi hitrega napredka kvalitete vizualizacij prostorov je ves marketinški material v tiskovinah ali na internetu izdelan iz 3D prikazov, ki velikokrat investitorjem dajo zmotna prepričanja o uporabnosti in izgledu posameznih izdelkov.

Pogosto se na koncu tudi izkaže, da investitorji nimajo takšnih prostorov, kot jih prikazuje marketinški material in jih to lahko zavede. Zgledujejo se po teh prikazih, v svojih stanovanjih pa nimajo prostora za vse pohištvo, ki ga prikazujejo in pride do zasičenosti prostora s pohištvom. Zato opravite ogled in preizkus pohištva v salonu pred nakupom.

Razširjeno oko notranjega oblikovalca

Arhitekti – notranji oblikovalci vam predstavijo njihov pogled in rešitve, na katere sami ne bi niti pomislili. S konceptom zastavijo funkcionalno razporeditev prostora. Ta korak je ključen, da imajo vse naslednje faze sosledje in lahko izkoristite vse prednosti, ki jih notranje oblikovanje lahko prinaša.

Notranji oblikovalec lahko svetuje pri zelo veliko področjih. Od razporeditve in načina uporabe prostorov, do tega katere luči izbrati. Ideje prikažejo z vizualizacijami oziroma renderji, kjer investitorju pokažejo vizijo, ki je prilagojena vašim prostorom.

Tesnejše kot je sodelovanje med investitorjem in notranjim oblikovalcem – odprta komunikacija, zaupanje, bolj se ideje prepletajo. Oblikovalci prinašajo izkušnje iz drugih projektov in prefinjen okus za ustvarjanje harmonije v prostorih. Investitorji pa vedo, kaj si želijo in kaj v obstoječih bivanjskih prostorih pogrešajo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here