Načrt in oprema kuhinje

0
4948
Opremljanje kuhinje
Opremljanje kuhinje

Ponujamo vam nekaj nasvetov za lažje načrtovanje in opremljanje kuhinje. Preverite tudi, na kaj morate biti pozorni pri izbiri gospodinjskih aparatov.

Delovni trikotnik

V kuhinji je pomembno, da imate vedno vse na dosegu roke, tako da naredite med delom v kuhinji čim manj korakov. Razmik med štedilnikom in koritom naj bo vsaj 60 cm. V kuhinji se najpogosteje gibljemo med prostorom za shranjevanje živil (hladilnik), pomivalnim koritom z delovno površino in prostorom za toplotno obdelavo hrane (kuhališče). Te elemente povežite skupaj v ”delovni trikotnik”, pri katerem Andreja Jesenek, notranja in zunanja oblikovalka, 4 dizajn, svetuje, naj bo dolžina prehojene poti med pripravo hrane čim krajša, obseg stranic trikotnika pa naj ne presega 6–7 metrov.

Razporeditev elementov

Kuhinja je lahko postavljena v obliki črke L, črke U ali pa paralelno, kjer eden od nizov lahko predstavlja kuhinjski otok, ki služi kot povezovalni element z jedilnico ter dnevno sobo in je še kako priporočljiv v manjših stanovanjih. S kuhinjskim otokom pridobite prostor za shranjevanje ali umaknete kuhalno površini no na otrok. Podaljšek otoka pa v večini primerov lahko služi še za jedilno mizo, kateri dodate visoka oz. barska stola.

Uporabni namigi

  • Kuhinjske pripomočke, ki jih ne uporabljate vsak dan (mešalniki in podobno), shranite v visoke kuhinjske omare, ki lahko pokrivajo celotno steno.
  • Višina delovnih površin naj bo v razmerju z vašo telesno višino, in sicer naj bi bila vaša roka v pravokotnem položaju od pulta oddaljena 15 cm.
  • Potrebujete veliko delovno površino (za rezanje, odlaganje pri kuhanju)? Pult je obvezen, mora pa biti iz obstojnih in odpornih materialov na temperaturo in udarce. Les okoli pomivalnega korita ni primeren ker ni odporen na vodo in počrni.
  • Korito naj bo iz nerjavečega jekla, priljubljen postaja tudi korito iz granita (kremenjak), ker je odporen na praske, varen pri stiku s hrano, kapljice vode se ne poznajo, čiščenje pa je enostavno.
  • Če imate majhne otroke, se odločite za dvig talnih omar (te se postavi na ”nogice”), da zmanjšate možnost dosega in potega stvari s pulta. Tudi predali naj bodo fiksirani, da jih otroci ne morejo v celoti potegniti iz omare.
  • Izogibajte se postavitvi nepotrebnih poličk, mrtvih, neuporabnih kotov, saj boste tako imeli več površin za čiščenje.

Materiali v kuhinji

Zelo obstojni in odporni materiali za delovne površine na temperaturo in udarce so laminatne plošče in iveral. Med naravnimi materiali lahko izbirate med lesom, pri katerem imejte v mislih to, da je les občutljiv na vodo, zato ga odsvetujemo predvsem okoli pomivalnega korita, saj čez čas počrni, ali pa kamen, ki pa je bolj občutljiv na mastne madeže, ki prodrejo v pore. Eden izmed dražjih materialov, ki ima nevidne spoje, pa je kompozitni material. Gre za homogen material, katerega prednost je, da lahko manjše vreznine in praske odstranite z finim brušenjem, dodaja Andreja Jesenek.

Prijetno druženje v jedilnici

Hrana pomeni druženje, zberete se za mizo in pogovorite se o vsakodnevnih aktivnostih. Jedilnico zato uredite kaj najbolj udobno in prijetno, naj bo svetla in prostorna. Največkrat se kuhinjo in jedilnico združuje, prednost tega pa ni le prostorska, ampak tudi socialna saj tako kuhar ni izločen iz pogovora. V prostoru kvadratnega tlorisa je boj primerna okrogla ali kvadratna miza, v podolgovatih prostorih pa ovalna ali pravokotna. Miza naj bo dovolj velika za celo družino, če vam prostor le dopušča še nekoliko večja ali pa vsaj globlja, da boste lahko postavili nanjo vse pripravljene jedi. Pogrinjki so običajno 60-80 cm narazen. Če je prostora manj, se odločite za mizo, ki se raztegne, le to pa boste pospravili ko ne obedujete. Da boste lahko za mizo udobno sedeli na razkošnih stolih, naj bo med mizo in steno okoli 70-80 cm, sicer le 50 cm, če izberete enostavne stole ali klop.

Vira: http://gcs.gi–zrmk.si in www.leag.si.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Jesenek

Andreja Jesenek, u.d.i.agr.

http://www.4dizajn.si/

Notranja in zunanja oblikovalka, 4dizajn

Sanja Pavičič

Sanja Pavičič

http://www.arhitektura-odia.si/

mag. inž. arh., Arhitektura Odia

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here