Na kaj bodite pozorni pri izbiri toplotne črpalke

0
822

Ogrevanje s toplotno črpalko je avtomatiziran sistem, ki samodejno ogreva naš dom. Toplotna črpalka poleg ogrevanja prostorov omogoča še ogrevanje sanitarne vode (lahko tudi hlajenje prostorov). Vgradite jo lahko v skoraj vsak tip objekta. Primerna je tako za obnovljene starejše stavbe kot za novogradnje.

Premišljena izbira ponudnika

Pogosto se zgodi, da investitorji precenijo svoje znanje in se odločijo za nakup toplotne črpalke pravzaprav »na pamet«. Posledice  se pokažejo kasneje, ko delovanje izbrane naprave ni v okviru pričakovanj.

Pred nakupom toplotne črpalke pridobite nasvet neodvisnega energetskega svetovalca (po možnosti energetika).

Da izberete ustrezno toplotno črpalko za hišo ali stanovanje upoštevajte:

  • lokacijo objekta,
  • klimo,
  • tip zgradbe,
  • ogrevalno površino,
  • faktor oblike (Oblika stavbe vpliva na toplotne izgube. Faktor oblike je razmerje med celotno zunanjo površino stavbe skozi katero toplota prehaja v zunanje okolje in neto ogrevano prostornino stavbe.),
  • konstrukcije:  zunanji zidovi, streha, tla okna, toplotni mostovi,
  • prezračevanje,
  • usmerjenost steklenih površin za solarne dobitke,
  • število stanovalcev,
  • notranje dobitke (Na primer na električnem štedilniku skuhate kosilo. Pri tem porabite npr. 2kWh električne energije. To pomeni, da ste v stavbo dovedli neko toploto (Zakon o ohranitvi energije pove, da se energija ne uniči ampak se pretvori; v tem primeru iz električne v toplotno energijo.). To pomeni notranji dobitek, ker če ne bi skuhali kosila, bi bilo potrebno dovesti s kurilno napravo 2kWh več toplote, da bi bilo enako toplo v stavbi ali stanovanju. Notranji dobitki so tudi npr. od TV, računalnika, žarnic, hladilnika itd.).                                                                                                                                                                       

Glede na zgornje karakteristike energetski strokovnjak izračuna toplotne potrebe stavbe tako, da potrebna ogrevalna moč naprave ustreza toplotnim potrebam. Ogrevalno moč toplotne črpalke ne smete zamenjevati z njeno električno močjo.

Če bo ogrevalna moč toplotne črpalke predimenzionirana, bo naprava po nepotrebnem dražja. Sistem z nižje ocenjeno ogrevalno močjo lahko pomeni delovanje (pod-dimenzioniran)  na zgornjem robu zmogljivosti, ki v hladnih dneh ne zagotovi zadosti toplote in ne ogreje prostorov na željeno temperaturo.

Večinoma proizvajalci navajajo ogrevalno moč pri temperaturi +7°C. Pred nakupom je smiselno zahtevati podatek o ogrevalni moči pri -15°C in potem primerjati toplotne črpalke med sabo.

Izberite priznanega proizvajalca, katerega proizvod ima vse potrebne certifikate in izpolnjuje pogoje za dodelitev subvencije s strani Eko sklada j.s. Pri subvencijah je treba biti pozoren, ker ponekod na degradiranih področjih (na območju Mestne občine Celje, Mestne občine Ljubljana, aglomeracije Maribor (Mestna občina Maribor in Občina Miklavž na Dravskem polju), Mestne občine Murska Sobota, Mestne občine Novo Mesto, Občine Trbovlje in Občine Zagorje ob Savi), kjer je določen prednostni način ogrevanja, subvencija ni možna. Zelo pomemben je tudi zagotovljen servis s strani proizvajalca po montaži naprave.

Na degradiranih področjih je prednostni način ogrevanja natančno določen za vsako parcelo. Če je npr. na parceli prednostni način ogrevanja plin, potem to pomeni, da bo investitor v primeru vgradnje ustreznega plinskega kondenzacijskega kotla upravičen do subvencije. Investitor se lahko odloči tudi za drugačni način ogrevanja. V tem primeru pa ni upravičen do subvencije.

Energetska učinkovitost toplotne črpalke

Toplotna črpalka za svoje delovanje porablja električno energijo. Pri menjavi obstoječe kurilne naprave npr. na kurilno olje s toplotno črpalko bodo po vgradnji toplotne črpalke stroški za električno energijo narasli. Istočasno, pa bodo odpadli stroški za kurilno olje.

Stroški za elektriko ne bodo enaki vsak mesec. V času kurilne sezone bodo višji, izven kurilne sezone, ko se ogreva samo sanitarna voda nižji. Glede na trenutne cene električne energije in cene kurilnega olja, bodo stroški na letni ravni po vgraditvi toplotne črpalke lahko za okoli polovico nižji.  

Koliko elektrike bo porabila toplotna črpalka je odvisno od njene učinkovitosti. Bolj je učinkovita, manj električne energije bo porabila. Kako učinkovita je neka toplotna črpalka lahko ugotovite s primerjavo podatkov o energetski učinkovitosti. Grelno število (COP) podaja energetsko učinkovitost toplotne črpalke. COP vrednosti različnih toplotnih črpalk primerjajte pri enakih temperaturnih pogojih (npr. zunanji zrak 2°C in temperatura vode 35°C oziroma A2/W35).

Bolj relevanten podatek je sezonska energetska učinkovitost toplotne črpalke (SCOP), ki pove kakšna je celoletna energijska učinkovitost pri običajni vsakodnevni uporabi (npr. SCOP=3 pomeni, da pri porabi 1kWh električne energije pridobite v celoletnem povprečju 3kWh toplote), za neko klimatsko področje.

Pri sanaciji starejše hiše ali stanovanja z radiatorskim ogrevanjem toplotna črpalka zrak-voda, ki ima SCOP = 3 predstavlja dober dosežek.

Zamejite hrup z ustrezno izbiro naprave in akustičnimi pregradami

Hrup pri delovanju zunanje enote toplotne črpalke je lahko moteč faktor. Glavni vir hrupa predstavlja ventilator in kompresor. Jakost in vrsta zvoka se razlikujeta glede na režim delovanja toplotne črpalke. Pomembna je tudi kvaliteta vgrajenih komponent toplotne črpalke, na kar morate biti pozorni pri nakupu. Pri sami montaži je potrebno slediti navodilom proizvajalca. Praviloma mora biti zunanja enota pritrjena na protivibracijske distančnike, nameščena naj bo na stran hiše, kjer ni spalnih prostorov in na ven usmerjena v (čim bolj) prazen prostor, kje je najmanjša možnost odboja oziroma krepitve zvoka.

Če se po montaži ugotovi, da je hrup moteč ga lahko zmanjšate na način, da vgradite akustične pregrade. Akustične pregrade so posebne škatle, ki zaprejo zunanjo enoto tako, da vseeno dovoljujejo ustrezen pretok zraka. Druga možnost je, da na hiši ali stanovanju zamenjate okna z zvočno bolj izolativnimi. Pomoč pri dušenju hrupa proti sosedom lahko predstavlja tudi zasajeno rastlinje in grmovje.

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Drago Cvrtila, univ. dipl. inž. el., MBA

Energetski svetovalec mreže ENSVET

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here