Montažne hiše

0
3612
Montažne hiše
Montažne hiše

V zadnjih letih je v ospredju gradnja montažnih hiš, ki je močno napredovala. Predstavljamo vam vrste montažnih hiš, gradnjo in prednosti ter pomanjkljivosti tovrstnih hiš.

V zadnjih letih je v ospredju gradnja montažnih hiš, ki je močno napredovala. Kljub temu, da so izvedbe nekoliko bolj zahtevne, so montažne hiše v zadnjem času bolj moderne, za katere se posamezniki odločajo tudi na osnovi prednosti, ki jih prinašajo.

Vrste montažnih hiš

Kupci montažnih hiš lahko izbirajo med številnimi tipskimi in vzorčnimi hišami. Zunanji videz hiše se lahko prilagodi urbanističnim zahtevam in krajinskim značilnostim, prav tako pa se lahko upoštevajo individualne želje kupca. Ob pojavi montažne gradnje je bila ponudba precej skromna, skozi čas pa se je to precej spremenilo in danes je na trgu že ogromno ponudnikov tovrstnih hiš.

Vrste montažnih hiš, ki se najpogosteje pojavljajo pri nas: samostojna družinska montažna hiša, dvo- ali večstanovanjska montažna hiša, atrijska montažna hiša v pritlični ali mansardni ozvedbi, vrstna montažna hiša, montažna hiša – dvojček.

Gradnja

Pri montažni gradnji je bistvo v sestavljanju iz že vnaprej narejenih elementov. Elementi montažne gradnje so lahko betonski, kovinski ali leseni. Odločite se lahko med različnimi oblikami gradnje montažnih hiš:

Skeletna, okvirna in masivna gradnja

Za takšno gradnjo je značilno, da hiša temelji na skeletu, stoji samostojno in ne potrebuje konstrukcijskih plošč. Skeletno hišo lahko zgradimo na vsaki lokaciji, ker so predzidalni elementi običajno lahki.

Modularna gradnja

Gre za sestavljanje samostojnih enot, ki so medsebojno združljive in so izdelane iz različnih materialov (aluminij, steklo in les). V Sloveniji zaenkrat še ni razširjena in je manj znana.

Modularni zabojniki

Uporabljajo se lahko za različne namene, tako za bivanje kot za različne dejavnosti, tudi poslovne. Gre za preprosto, hitro in cenovno učinkovito rešitev stanovanjskega problema, ki je lahko začasna ali pa tudi trajna.

Brunarice

Spadajo med lesene hiše, za katere je značilno, da so zgrajene iz lesenih brun, se lepo vključujejo v okolje in imajo bolj naraven videz kot ostale.

Predizdelani betonski elementi

Osnovni material omenjenih elementov je beton in spadajo pod oblike montažne gradnje. Največkrat se jih uporablja za montažno gradnjo poslovnih in industrijskih objektov. Z njimi se lahko izvedejo tudi različne vrste skeletnih konstrukcij.

Jeklene konstrukcije

Takšne konstrukcije se danes najpogosteje uporabljajo za gradnjo poslovnih, športnih, trgovinskih in zabaviščnih objektov. Gre za hitro in enostavno gradnjo, prav tako tudi za enostavno montažo.

Prednosti in pomanjkljivosti

Ker gre za življensko naložbo, za katero se odločimo ponavadi samo enkrat v življenju, je zelo pomembno, da pred nakupom pridobite čim več informacij, ki so kakorkoli povezane z montažnimi hišami. Dobro proučite tudi prednosti in slabosti, da kasneje vaše odločitve ne boste obžalovali.

PrednostiPomanjkljivosti
Možnost gradnje v vseh letnih časih (suhomontažna gradnja)Doba trajanja (okoli 80 let)
Požarna varnost (stene so prevlečene z mavčnimi ploščami, ki niso gorljive)Omejen teren (za pasivne hiše)
Zračnost (naravni materiali, ki so izredno zračni)Cena (cene montažnih hiš so odvisne od vrste izvedbe)
Masivna konstrukcijaZvočna izolacija
Potresna varnost (stene in spoji med njimi ublažijo potresne sunke, kar prepreči razpoke na stenah)
Hitrost gradnje (običajno traja nekaj mesecev, odvisno od velikosti zgradbe)
Toplotna prevodnost
Naravni materiali, ki so okolju prijazni

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.