Modularne hiše

0
3188
Modularne hiše

Modularna gradnja postaja popularna predvsem zaradi dostopnosti in gradnje okolju prijaznih domov, prilagodljivosti in morebitne prestavitve hiše na drugo lokacijo. Za to gradnjo, ki je poznana tudi kot oblika gradnje zelenih stavb, je potrebne manj energije, domovi so navadno zgrajeni iz okolju prijaznih in tudi recikliranih materialov.

Okolju prijazen dom

Modularne hiše so zgrajene predvsem v pritličnem nivoju, gradi pa se jih večinoma do dveh etaž. Od klasične gradnje se razlikujejo v tem, da vse gradbene faze modularnih domov potekajo v tovarnah (t. i. prefab sistem gradnje), končni produkti pa so prestavljeni na novo lokacijo, tako je tudi čas gradnje bistveno krajši, saj so lahko zgrajeni v nekaj tednih. Navadno v osnovnih cenah, ki vam jo predstavijo ponudniki, še niso vključeni stroški priključitve doma na električno napeljavo in vodovod. Ker se večina gradnje izvede v tovarni, imajo v tovarni vzpostavljen notranji nadzor. Za postavitev temeljev in namestitev objekta na temelj, mora biti prisoten pooblaščeni gradbeni inženir ali arhitekt.


Ključnega pomena je, da so izdelane zunanje konstrukcije, ki omogočajo nizko porabo energije, da so stene dobro toplotno izolirane. Glede na to, da so lesene stavbe lahko tudi pasivne, ne predstavlja težav, vendar je potrebno biti pozoren na podrobnosti. Zaradi dostopnejših cen in enostavne izvedbe se modularna gradnja razširja med mladimi novograditelji in tudi v javnih objektih (šole, vrtci).

Dom, ki raste z vami

Modularne domove lahko prilagajate vašim potrebam in željam, tako lahko sodelujete pri oblikovanju, velikosti in slogu doma ter izbiri materialov. Hkrati lahko dodajate nove komponente, v primeru da se vaša družina poveča, ali želite morda povečati teraso ali si ustvariti pisarno. Modularni domovi niso mobilni domovi, saj imajo tako kot domovi klasične gradnje zastavljene temelje, medtem ko imajo mobilne hiše večinoma začasne temelje in jih je zato lažje prestaviti. Modularne stavbe je mogoče postaviti na različne temelje (betonske plošče, pasovne, točkovne …). Hkrati so oblikovani in zgrajeni tako, da izpolnjujejo gradbene zahteve in zagotavljajo varnost. Za postavitev takšnega objekta je potrebno imeti zazidljivo parcelo in pridobiti vsa soglasja in seveda gradbeno dovoljenje. Glede dokumentacije ni nobene razlike med ostalimi vrstami gradenj in modularno gradnjo. Zakon določa, da je objekt s tlemi povezana stavba, ki je zgrajen iz gradbenih proizvodov in materialov ter vključuje vgrajene inštalacije in tehnološke naprave.

Pri izdelavi modularnih hiš prevladujejo materiali jeklo, les poliuretanske toplotne izolacije in steklo. Vsi pogoji (teren, temeljni podstavek, nadstropja, oblikovanje…) so odvisni od tehnologije proizvajalca ter lokacije (višina talne vode, poplavna območja, potresna območja, možnosti plazov, geologija tal, urbanizem).

Prednosti:

– hitra gradnja (gradnja ne glede na vremenske pogoje),

– okolju prijazna gradnja,

– možnosti dodajanja enot (lahko se jih tudi malenkostno preuredi),

– enostavna prestavitev na drugo lokacijo.

Pomanjkljivosti:

– plačilo v naprej,

– omejene možnosti oblike (različni ponudniki ponujajo le specifično obliko enot),

– omejena velikost osnovne enote (zaradi omejitve transporta).

Sodelujoči strokovnjaki:

David Antolinc

asist. dr. David Antolinc

http://www3.fgg.uni-lj.si/

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Univerza v Ljubljani

Marko Pirc

Marko Pirc

mag. inž. el., energetski svetovalec, energetsko svetovalna pisarna Brežice

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here