Mansarda od A do Ž

0
1772
Mansarda
Mansarda

Mansarda je zaradi svojih specifičnih elementov, torej poševnih stropov, strešnih oken, stebrov in špirovcev, velikokrat podrejena omejitvam prostora. Ponujamo vam nekaj nasvetov pri opremljanju mansarde.

Iz starega podstrešnega stanovanja lahko nastane topel dom za mlad par ali družino. Vendar pa je mansarda in njeno urejanje specifično, saj leži v najvišjem prostoru, ima nizek parapet, veliko poševnin itd. Arhitekt Jure Judež svetuje, da za prenovo potrebujete pravi projekt oziroma načrt. Prenova se namreč na prvi pogled zdi enostavna, a brez dobrega načrta lahko nastanejo napake, ki so kasneje težje in dražje popravljive.

Kaj zares potrebujete in načrti

Še pred začetkom urejanja se vprašajte, kaj zares potrebujete in zakaj, saj se pogosto zgodi, da tisto, kar si želite, ni nujno to, kar potrebujete, ali pa ni najboljša prostorska rešitev. Kar je še posebej pomembno pri mansardnih prostorih, ki so prostorsko bolj specifični. Potrebujete domačo pisarno ali bi zadostoval že delovni kotiček? Je res nujen kuhinjski otok? Je resnično potrebna jedilna miza za 6 oseb ali bo boljša izbira miza za 4, ki se jo lahko raztegne? Sledi finančni načrt, kjer predvidite tudi stroške vzdrževanja, prav tako pa imejte bonus fond, namenjen nepredvidenim stroškom, ki se lahko pokažejo šele ob začetku prenove (npr. menjava tramov, strehe ipd.).

Priprava in začetek prenove

Naslednja stopnja je začetek prenove, ki se začne s pregledom in izolacijo strehe. Jure Judež pravi, da je »pri prenovah mansard zelo pomembno, da se predvidi dovolj dobra in pravilna izolacija strehe. Tu so prav tako zelo pomembni detajli okoli t. i. prebojev (strešnih oken, dimnika, zračnikov …). To so namreč kritična mesta, preko katerih vam lahko v mansardno stanovanj vdira hlad in vlaga.« V mansardah je pogost izziv pomanjkanje svetlobe in nizek strop. Oboje se lahko reši s frčadami ali dvigom strehe. Za ta posega potrebujete gradbeno dovoljenje. Še boljša rešitev pa so strešna okna. Več manjših strešnih oken vam bo dalo boljšo osvetlitev kot eno večje. Če jih vgrajujete in posegate v nosilno konstrukcijo, prav tako potrebujete gradbeno dovoljenje, zato je bolj pogosta vgradnja med špirovce. Sledi pregled inštalacij (predvideti je treba osvetljavo).

Izkoristite razpoložljiv prostor

»Vsekakor je pri prenovah manjših prostorov zelo pomembno, kako uspete izkoristiti razpoložljiv prostor. Pogosto se zgodi, da se ne izkoristi dovolj višine prostora. Omare lahko segajo do stropa in s tem se pridobi dragoceni prostor (pa še prah se ne nabira na vrhu omar). Prav tako so v mansardnih stanovanjih lahko zanimive shranjevalne površine v področju kolenčnega zidu (torej tam, kjer streha prehaja v steno). Omare v tem delu so pogosto dobrodošle saj izkoriščajo prostor, ki je drugače, zaradi nizke višine, težko dostopen,« svetuje Jure Judež. Pri mansardah tako skoraj nikoli ne gre brez pohištva, izdelanega po meri, priporoča pa se tudi modularne funkcionalne kose, torej pohištvo, ki se enostavno premakne, spremeni, prestavi ali zamenja.

  • Če ste omejeni s prostorom, lahko posteljo skrijete v omaro.
  • V dnevni sobi imejte tabureje, v katere lahko odložite različne stvari, uporabljate pa jih lahko kot mizo ali pa za sedenje.
  • Najbolj se priporoča vgradne stenske in stropne luči, velike svetilke pa naj bodo le dekorativni element.
  • Tudi v otroških sobah izkoristite višino. Otrok ima lahko dvignjeno posteljo (stranica naj bo dovolj visoka, da ni možnosti padcev, lahko date tudi mrežo, kamor otrok obesi svoje igrače), pod njo pa igralni kotiček oziroma kasneje kotiček za učenje.
  • Kuhinjski pult postavite pod poševni del strehe, kjer imate tudi strešno okno, saj se na pultu ne shranjuje predmetov, zato ni potrebnega prostora v višino.
  • Hladilnika ne postavljajte ob dimniku, saj bo zaradi tople stene porabljal več energije.
  • Konstrukcijske elemente ostrešja lahko izkoristite (leseni stebri, tramovi) in date stanovanju rustikalen pridih.
  • Zelo uporabna so drsna vrata, predvsem kjer nimate prostora za prava vrata, saj porabijo manj prostora.
  • Namesto pregradnih sten lahko uporabite tudi pregradne omare. Tako dobite prostor za shranjevanje, in če je treba, novo sobo.
  • Pri strešnih oknih pred vgradnjo razmislite o načinu čiščenja (da ni postavljeno previsoko – predvsem na stopniščih) in načinu odpiranja. Spodnji rob strešnega okna naj bo na višini od 90 do 110 cm od tal, zgornja ročica za odpiranje pa je na višini med 190 in 210 cm od tal najbolj optimalno postavljena.

Zaradi specifičnosti se pri prenovi mansarde priporoča nasvet strokovnjaka, ki bo podal svoje nasvete iz prakse, predlagal najbolj optimalne rešitve glede na situacijo in poskrbel tudi za finančni del, torej da vam prenova ne bo povzročila dodatnih nepotrebnih stroškov, navsezadnje pa bo poskrbel za to, da boste lahko svoj čas namenili tudi drugim stvarem.

Sodelujoči strokovnjaki:

Jure Judež

Jure Judež

http://www.celovito.si/

u. d. i. a., ekipa Celovito

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here