Kuhinjski pult iz kamna, lesa ali umetnega materiala

0
735

Delovna površina ni namenjena le funkcionalnosti, ampak je pomemben element oblikovanja prostora. Slog kuhinje se med drugim odraža v izbranem kuhinjskem pultu. Izbira materiala kuhinjskega pulta ni podvržena zgolj izgledu, temveč predvsem vzdržljivosti in odpornosti na obremenitve.

Cena kuhinjskega pulta je odvisna od  

  • Materiala (umetni ali naravni kamen, laminat, iverka, les, beton, nerjaveče jeklo),
  • dolžina in globine pulta,
  • posebne oblike,
  • preboji pulta (za kuhinjske aparate).

Najpogostejša izbira globine kuhinjskega pulta ob steni na katero lahko postavite standardne gospodinjske aparate, je 60 cm. Globina kuhinjskega pulta na otoku naj bo minimalno 90 cm. Pri globljih pultih bi lahko težje dostopali oz. dosegli omarice. Prehod, odmik med posameznimi ločenimi kuhinjskimi elementi naj bo minimalno 90 cm.

Les: Leseni kuhinjski pulti pričarajo občutek topline in domačnosti. Pulti iz lesa so obdelani in zaščiteni s premazi, saj so občutljivi na mehanske poškodbe. Izdelani so iz masivnega lesa, trdega lesa, npr. oreha,  hrasta in tudi iz eksotičnega lesa (npr. mahagonija, tikovina, merabu, iroko, tauari), lepljenih delovnih plošč (sestavljene iz poliranih letvic, vrhovi pa so zlepljeni, kar naredi pult trši, plošča pa se ne upogne ali nabreka), ter tudi bambusa; kosi lesa pa so laminirani skupaj z lepili. Ne sodi med bolj vzdržljive materiale, vendar ga je mogoče obnoviti z brušenjem in novim nanosom premazov. Masivne lesene pulte je smiselno pogosteje obrusiti, in naoljiti (tudi letno), ter prebarvati v prid podaljševanju življenjske dobe. Pri izbiri lakov kuhinjskih pultov je potrebno biti previden, vsekakor je boljša izbira oljen lesen kuhinjski pult, ker je lažji za vzdrževanje od lakiranega. Tako uporaba oljnih premazov kot lakiranje ščitijo les pred mehanskimi poškodbami, vlago. Pulti premazani z oljem so bolj odporni na temperature, vendar tudi potemnijo. Lakiran pult pa se lahko z leti začne luščiti. Na mestih vdora vlage ali zamakanja les nabrekne, pri nerednem in takojšnem čiščenju se lahko pojavi tudi plesen. Če vas poškodbe na lesenih kuhinjskih pultih kot so ureznine, odrgnine in udarci, ne motijo je ta material vsekakor vaša prava izbira (mnogi so namreč prepričani, da je ravno to tisto, kar doda čar njihovi kuhinji). Pri naročanju boste izbirali med zaključki robov, ki sodijo v delo po meri. In sicer lahko izbirate med ogee lok (zavije v V in nato navzven kot S oz. podaljšani S), rimski ogee lok ali ogee bit (krivulja S je obrnjena), prehod s filetom (strmo zaobljen rob z grebenom), roundover (na okroglo zaokrožen zaključek pulta).

Granit: je trpežen kamen, dobavljiv v številnih barvah in izvedbah. Granitni pulti imajo dolgo življenjsko dobo, saj so vzdržljivi na udarce, vročino in vlago. Vendar se ga ne da obrusiti, kot na primer leseni pult. Pomembno je, da je pred začetkom uporabe impregniran, vsakih nekaj let pa poskrbite za dodaten premaz z impregnacijskim sredstvom.  Med posameznimi ploščami bodo vidni spoji. Običajna višina je 2 ali 3 cm; 2 cm granite je primernejši za manjše dimenzije pultov (do 1,5 m), 3 cm granitni pulti pa za dolžine do 3 m.  Granit odlikuje eleganten videz, ki ga lahko v prostor vpeljete tudi kot dodatek na enem delu kuhinje (npr. otoku).

Pulti iz kompozitnega materiala: Proizvedeni so iz aluminijevega hidroksida in akrilnega polimernega veziva. Material je enostaven za oblikovanje, brušenje in lepljenje. Ker gre za trd material, ga odlikuje trpežnost na poškodbe, pulti niso porozni (umazanija ne prodre v material), zato so nezahtevni za vzdrževanje. Tako kot granit, ga ni lahko obnoviti, zato se na njih ne odlaga vroče posode ali reže brez podlage. Možno pa je odstraniti manjše površinske udarnine in ureznine z brušenjem.

Umetni kamen (tehnični kamen): razpoložljiv v številnih odtenkih, cena pa je pogojena s kakovostjo. Pulti iz umetnega kamna niso porozni, torej ne vpijajo tekočin, maščob, umazanije, vonjav in ne nabreknejo ter so odporni na vreznine. Umeten kamen je sestavljen iz zdrobljenega kremena (90–94 %), ki je pomešan s lepili ali smolami ter so mu dodane različne barve. Izbirate tudi med različnimi teksturami. Višina je lahko nižja kot pri granitu, že okoli 1,5 cm.

Laminat oz. ultrapas: Pulti iz laminata so lahko narejeni iz plastike ali iverke, na katero je prilepljen laminat. Na spodnji strani je zaščiten s folijo, ki preprečuje vdor vlage in okrepi strukturo. Pulti so trpežni na udarce in praske, preprosta je tudi odstranitev in zamenjava (obnoviti in obrusiti jih ne morete). Nikakor niso pulti iz ultrapasa odporni na vročino, vdor vlaga pa iveral v notranjosti zelo hitro napihne. Zaradi cenovne dostopnosti so še vedno najpogostejša izbira. Zgornji dekorativni sloj je lahko v številnih barvah in vzorcih, tako v vzorcih lesa in kamna kot drugih domišljijskih vzorcih. Običajne debeline pultov iz laminata so med 3–6 cm (pulti večje debeline, od 4 cm, niso nujno tudi bolj trdni). Zaključki so zaobljeni ali ostri, dodana jim je lahko zaključna laminatna letev, v barvi pulta ali v drugačni barvi, ki doda nepredvidljiv izgled elementu. Zaključki pulta iz iverke, ki so narejeni iz ABS robnih trakov, lahko z leti popustijo. Manj so odporni na visoke temperature, v kolikor pa niso robovi zaščiteni s silikonom, lahko zaradi vlage nabreknejo.

Nerjaveče jeklo (inox): Čeprav so pulti iz nerjavečega jekla odporni na visoke temperature in mehanske poškodbe, se po njih ne sme praskati ali rezati. So odporni in vzdržljivi, saj se umazanija in vlaga vanj ne vpijata. Pulta ni možno preprosto obnoviti s poliranjem. Sodi med pulte, ki oddajajo več hrupa. Izvedeni so lahko v mat poliranju ali ogledalnem poliranju. Pri slednjem bodo vidni prstni odtisi. Za vsakodnevno čiščenje  se uporablja le mehko vlažno kuhinjsko krpo (brez grobih čistilnih sredstev).

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here