Kotli na biomaso (drva, peleti, sekanci)

0
1211
Ogrevanje z biomaso
Ogrevanje z biomaso

Slovenija je bogata z gozdovi, zato je ogrevanje z biomaso oz. s pomočjo lesa varčno in učinkovito. Za najboljši izkoristek, pa se vse začne z nakupom kotla.

Ogrevanje z biomaso je vedno bolj priljubljeno, saj so dobri izkoristki, investicija pa se obrestuje, sistem pa je primeren za vse vrste objektov. Pri ogrevanju na biomaso lahko izbirate med poleni, peleti in sekanci. Odločitev za energent je v prvi vrsti odvisna od vaših želja in zmožnosti. Sašo Črešnik, vodja prodaje v podjetju Biomasa d.o.o. za začetek svetuje: »Ogrevanje na sekance in pelete potrebuje nekaj več prostora zaradi skladiščenja sekancev oziroma peletov, pri kotlu na polena potrebujete poleg kotla tudi prostor za akumulator toplote. Običajno (ne pa vedno), se v klasične stanovanjske hiše manjših oziroma povprečnih ogrevalnih površin v večji meri vgrajujejo kotli na polena in pelete, v večje objekte ali pri hkratnem ogrevanju več objektov, pa so pogostejši kotli na lesne sekance.«

Ogrevanje z biomaso

Na področju ogrevanja z lesom je prišlo do bliskovitega napredka. Pri ogrevanju s poleni vam ni treba več priti v mrzlo hišo, zakuriti in počakati, da se celoten sistem zažene ter vmes stalno hoditi nalagati. Sašo Črešnik pojasnjuje: »Sodobni kotli na polena, v kombinaciji z ustrezno velikim akumulatorjem toplote, omogočajo, da uporabnik naloži le še enkrat dnevno. Ko naložena zaloga polen v kotlu dogori, sistem do konca dneva črpa toploto iz zaloge.« Način ogrevanja je enostaven, saj si lahko napravite tudi avtomatski vžig. Medtem so kotli na pelete še bolj enostavni za uporabo, saj kotel sam po potrebi dovaja pelete do kurišča, samodejno zakuri, nadzira gorenje in izgorevanje ter čisti pepel iz kurišča (praznenje enkrat mesečno ali celo na pol leta). Ogrevanje s pomočjo sekancev, pa velja z najugodnejši način ogrevanja, ki je prav tako avtomatizirano, edina pomanjkljivost pa je, da potrebujete več prostora za skladiščenje.

Izbira pravega kotla

Je najprej odvisna od goriva, saj so kotli prilagojeni energentu, imajo prilagojeno kurišče, izmenjevalec toplote, dozirni sistem itd. Strokovnjak svetuje, da se pri nakupu ne pretirava pri moči kotla. Sodobni kotli imajo izkoristek krepko nad 90 %, za nakup pa se obrnite na zanesljiva in preverjena podjetja. Imejte pripravljene podatke o velikosti površine, ki jo želite ogrevati, izolaciji objekta, načinu ogravanja (talno, radiatorsko), aktualni porabi trenutnega energenta, starosti kotla itd. »Delovanje sodobnih kotlov na lesno biomaso mora biti v celoti nadzorovano s skupno vremensko vodeno regulacijo. Ta preko tipal zaznava zunanje vremenske razmere in hkrati razmere v hiši, ter svoje delovanje stalno prilagaja potrebam. Dobro je tudi, da kotel že sedaj ustreza strožjim normam glede emisij praha in CO2, saj se kmalu obeta zaostritev omejitev na tem področju.« Izkoristite pa tudi subvencije Eko sklada.

Sodelujoči strokovnjaki:

Sašo Črešnik

http://www.biomasa.si/

vodja prodaje v podjetju Biomasa d.o.o.

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here