Kopalnica in pralnica za udobno življenje

0
4868
Kopalnica
Kopalnica

Kopalnica je prostor, v katerega dnevno zahajamo in zaradi namenskosti vpliva na naše počutje. Toda kako jo opremiti? Kakšne ploščice izbrati?

Velikost kopalnice je ključna pri opremljanju

Arhitektka Špela Modic svetuje, da je predvsem pri majhnih kopalnicah pomembno, kako izkoristite prostor. »Pralni stroj lahko zaprete v omaro in nad njim dobite shranjevalne površine. Globine straniščnih školjk so različne, tudi tu lahko pridobite nekaj cm. Kotna kad zavzame več volumna v prostoru kot običajna.« Če se boste odločili za kad, razmislite, ali bo ta aktualna tudi kasneje, ko bodo otroci starejši. Dobra rešitev je večji tuš, kamor postavite zložljivo kad. »Kadar imate banjo in tuš, lahko na banji za dotok vode izberete prilivni sifon, da vas pipa pri kopanju ne moti. V vsakem primeru potrebujete ob banji tuš ročko, da jo lahko počistite. Cev tuš ročke se lahko zloži v kaseto, ki je vgrajena ob kadi. Za prostostoječo kad potrebujete več prostora, da lahko okrog tla tudi pobrišete. V tušu se običajno izbere podometno armaturo, pogosto tudi nadglavni tuš.«

Namesto tuš kadi lahko izvedete tuš na način, da je keramika tudi po tleh in je nagnjena proti odtoku, ki je lahko stenski, talni točkovni ali linijski. Pri izdelavi tega se uporabijo sistemske rešitve z naklonskimi ploščami, tesnili, sifonom in odtoki, saj se le tako lahko zagotovi ustrezno tesnjenje takšnega tuša. Prednost tušev brez kadi je v tem, da je tuš izveden brez roba in višinskih razlik (ni možnosti padca pri vstopanju, kar je varno predvsem za otroke), hkrati pa je celotna kopalnica izdelana v istem dizajnu. V vsakem primeru pa je priporočljiva uporaba tuš kabine. Ta je po navadi narejena iz kaljenega stekla (bolj varno, saj se v primeru razbijta spremeni v majhna, neostra zrna), cenejše so narejene iz pleksi stekla (težje se razbije, bolj upogljiv). Izberete pa lahko tudi tuš kabino, na kateri je ogledalo, kar je primerno predvsem za manjše kopalnice. Kabine imajo lahko profilni tečaj (poteka po celi višini in je del stenskega profila), kar da več prostora za vstopanje, vendar bolj obremenijo steno, ali pa klasični dvižni (imajo krajši fiksni del, na katerem so vrata), ki so zahtevnejše za montažo in lažje za čiščenje. Če ne morete brez bideja, vendar zanj nimate prostora, so na trgu dosegljive tudi straniščne školjke z dodatno funkcijo bideja.

HTML Code here

Kopalniška keramika

V kopalnici so še vedno najbolj uporabljene ploščice, tako po tleh kot tudi po stenah. Priporoča se, da so položene do stropa, označene pa morajo biti z znakom za uporabo (roka za stensko uporabo, noga za talno uporabo) in številko, ki pove odpornost proti obrabi (PEI). V kopalnici se največkrat uporabljajo ploščice razreda 1, tudi razreda 2. Preverite tudi drsnost ploščic, na italijanskih ploščicah je to oznaka R, na španskih pa CTE – višja ko je številka, manjša je drsnost ploščic. Strokovnjakinja pravi, da so trenutni trendi raznoliki – ploščice velikih formatov, mozaiki, manjše ploščice v obliki šestkotnikov, ki se zlagajo v vzorce itd. Priporoča, da uporabljate nevtralne odtenke, izogibajte se borduram, dekorju, saj ni nujno, da boste čez 20 let imeli enak okus kot sedaj, kopalnice pa se ne prenavlja ravno pogosto. Namesto ploščic se lahko odločite tudi za uporabo pralnih barv (latex), za katere je značilno manjše navzemanje umazanije. Barve so odporne, čiščenje z vodo in detergenti je zelo enostavno, ko pa se barve naveličate, prostor preprosto prebarvate.

Oprema kopalnice

Zgornja višina umivalnika je običajno 90 cm od tal, Špela Modic pa priporoča, da ga izberete dovolj zgodaj, saj »kadar ima umivalnik rob, je ta namreč lahko na umivalniku, sicer pa boste morali izbrati pipo iz pulta (kar ni najbolj praktično) ali podometno stensko armaturo (sprijazniti se boste morali, da vam bo z roke ob odpiranju in zapiranju voda kapljala na pult). Te so običajno nekoliko dražje.« Najbolj praktični so pravokotni umivalniki, saj zavzamejo tudi manj prostora. Za majhne otroke pa si omislite pručko, ki jo bodo lahko prislonili k umivalniku. Vedno bolj priljubljene so tudi pipe na senzor. Če pod umivalnikom ne boste imeli omarice, se odločite za okrasni sifon, saj bo ta vseskozi viden. Ob načrtovanju opreme ob in pod umivalnikom, pa ne pozabite tudi na prostor za shranjevanje zobne ščetke, posodico za milo, brisače za brisanje rok. Držalo za brisače umestite čim bližje umivalnika (tako bo manj kapljic vode po tleh), držalo za milo pa čim bližje pipe. Ogledalo nad umivalnikom naj bo osvetljeno z leve in desne.

Radiatorji so v kopalnici nujni

Zagotovo so pomemben del kopalnice tudi radiatorji. Ti so doživeli pravi razcvet, saj obstaja pestra ponudba, kopalnica pa je prostor, kjer lahko z izbiro radiatorjev eksperimentirate. Če imate po celotnem stanovanju talno gretje, priporočamo v kopalnici dodatni radiator, če ne zaradi drugega, že zaradi sušenja brisač. Lahko si omislite radiator, priključen na toplovodno vejo, ali pa samostojni električni radiator. Izberite takšnega, ki je barvan s pomočjo prašnega lakiranja, saj praktično ni nevarnosti luščenja. Sodobni radiatorji ponujajo za sušenje večjega števila brisač posebna obešala, ki se pritrdijo nanj in omogočajo sušenje več brisač hkrati. Dobra prostorska rešitev je tudi polica, ki jo lahko pritrdite na vrh radiatorja, ali pa posodica, s katero pridobite nekaj dodatnega prostora za shranjevanje. Odločite se za radiator s posebno funkcijo sušenja (primerno predvsem za mokra športna oblačila, tudi čevlje), razvoj na tem področju pa vam omogoča tudi komuniciranje na radiatorju – po nekaterih modelih lahko tudi pišete. Radiatorji so lahko različnih barv, na barvno podlago se priporoča namestitev sivega radiatorja, nikakor ne belega. Lahko pa si kopalnico popestrite z radiatorjem z ogledalom (navidezno povečanje prostora), lahko je ploski in nepravilne oblike (okrogli, polkrožni, barvni itd.) ali pa v obliki ogrevane klopi.

Izbira prave bele tehnike v kopalnici/pralnici

IZBIRA PRALNEGA STROJA
Način polnjenjaZgoraj: med pranjem se ne vidi bobna, nanj ne moremo ničesar odložiti, zavzame manj prostora (so ožji), med pranjem lahko dodajamo perilo
Prednje polnjenje: lahko predstavlja nevarnost za otroke, saj jim je lažje dosegljiv, nanj lahko odložimo npr. praške, podlogo za previjanje itd., lažje čiščenje
Širina in zmogljivost strojaZa manjše kopalnice izberite ožjega (45 cm), standardni pa so 60 cm. Zmogljivosti se gibljejo od 5 do 9 kg (6 kg primerno za 4-člansko družino), predvidene za do 5 pranj na teden. Izberite velikost glede na pogostost pranj.
Število vrtljajev (centrifuga)Številke se gibljejo do 1600, več vrtljajev pomeni bolj ožeto perilo in posledično krajši čas sušenja, vendar je lahko perilo bolj zmečkano.
GlasnostZa tihost pralnega stroja skrbi invertni elektromotor. Glasnost pranja in ožemanja najdete tudi na energijski nalepki.
Energijska varčnostNa trgu lahko že najdete pralne stroje, pri katerih lahko perete s sanitarno vodo ali pa deževnico, vodo iz vodnjaka, studenčnico. Na ta način se porabi manj vode, ta pa je tudi mehkejša. Pralni stroj za svoje delovanje največ energije porabi za segrevanje motorja – izberite pralni stroj A++ energijskega razreda (porabi 16 % manj električne energije kot pralni stroj A energijskega razreda) ali pa A+++, ki porabi na letni ravni le 130 kW.
NASVET ZA KONEC: Preverite, da ima stroj varovanje dotočne cevi proti izlitju vode, da ne bo prišlo do poplave v primeru preperene cevi. Priporočljive so nastavljive noge, pred prvo uporabo pa ne pozabite odstraniti transportnih varoval. Po pranju pustite boben odprt, da se posuši ali pa ga obrišite z mehko krpo. Priporoča se, da je boben prazen toliko časa, kolikor časa je stroj pral. Obrišite tudi vodo, ki ostane na plastiki, ter posodo za doziranje detergenta (pod toplo vodo). Če ima vaš stroj možnost čistilnega programa, ga uporabite. Sicer pa se za vzdrževanje stroja priporoča, da enkrat mesečno v prostor za detergent zlijete do liter kisa in zaženete prazen stroj. Prav tako pa se priporoča uporaba kisa namesto mehčalca, saj bo vaše perilo bolj mehko, barve pa bolj obstojne (ne bodo zbledele).

Oprano perilo pa je treba tudi posušiti. Sušilni stroji so alternativa sušenju na prostem in dobra izbira, če nimate prostora ali časa za obešanje perila na prostem, imate kakšno alergijo (na prostem se na perilo prilepi cvetni prah), želite manj praha v stanovanju, mehkejše perilo in želite porabiti manj časa za likanje. Tudi tu izberite energijsko varčen sušilni stroj, ki naj ima programe prilagojene vašemu stilu življenja (npr. če ste športnik, potem izbirajte med tistimi, ki ponujajo poseben program za športna oblačila, saj s specifičnim programom ne boste uničili njihove funkcionalnosti). Sodobni sušilni stroji delujejo s tehnologijo toplotne črpalke.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here