Kamini za začetnike

0
938
Kamin
Kamin

Kamini še zdaleč niso ostanek preteklosti, ki so ga uspešno nadomestile sodobnejše oblike ogrevanja. O vrstah kaminov, prednostih in slabostih ter trendih smo se pogovarjali s strokovnjaki iz podjetja Eximma in FIŠ.

Kamini še zdaleč niso ostanek preteklosti, ki so ga uspešno nadomestile sodobnejše oblike ogrevanja. S številnimi načini ogrevanja, velikostmi in ekološkimi načeli, ki so vpleteni v njegovo delovanje, so si kamini znova priborili pomembno mesto v domu.

Vodič po kaminih

Kamine ločimo glede na način ogrevanja, in sicer poznamo akumulacijske, toplozračne in termokamine, razlaga Miha Bedenk iz podjetja Eximma. Razlika med termokamini in ostalima dvema vrstama kaminov je v tem, da lahko s termokamini poleg prostorov ogrevamo tudi vodo za centralno ogrevanje ter sanitarno vodo. Kamine lahko ločujemo tudi glede na to, s čim jih kurimo: »Kamine na drva kurimo z drvmi ali lesnimi briketi. Priporočajo se bukova in brezova drva, najbolj važno pa je, da so primerno suha. Kamini na pelete se kurijo s peleti, ki so praktično pakirani v vrečah. Poznamo pa še plinske, električne in kamine na bioetanol (96 %),« razlaga Bedenk.

Prednosti in slabosti

Prednost toplozračnih kaminov je, da zelo hitro ogrejejo prostor, prav tako pa lahko s pomočjo ventilatorja topel zrak speljemo v ostale prostore po hiši. Akumulacijski kamini se obzidajo s posebnimi materiali, ki akumulirajo toploto. To toploto počasi oddajajo v prostor tudi takrat, ko nehamo kuriti. Termokamini so, povzema Bedenk, zelo učinkoviti pri ogrevanju celotne hiše preko centralnega ogrevanja, tako radiatorskega kot talnega ogrevanja prek zalogovnika. Tako plinski kamini kot tudi ekokamini so enostavni za uporabo in vzdrževanje, kamini na bioetanol in električni kamini pa so poleg tega primerni za uporabo skozi celo leto in ne potrebujejo dimnika. Kamini na bioetanol, navaja Gregor Štusej, vodja ekokaminov iz podjetja FIŠ, nimajo nikakršne napeljave in se lahko enostavno postavijo v prostor, obesijo ali vgradijo v steno. Za delovanje potrebujemo zelo malo časa, saj v gorilnik nalijemo bioetanol in le prižgemo. Prednost je tudi v tem, da pri gorenju ni neprijetnega vonja in nimate skrbi s sajami, drvmi in umazanijo.

Trendi pri gradnji kaminov

Priljubljeni so tudi kamini, ki stojijo sredi prostora in nudijo 360-stopinjski pogled na ogenj.

Tudi pri gradnji kaminov se ves čas razvijajo novi trendi, tako glede videza kot tudi materialov, s katerimi kurimo, poudarjata oba strokovnjaka. Trenutno so po Bedenkovem mnenju najbolj priljubljeni kamini, ki so videti kot slika v steni s keramičnim okrasnim okvirjem ali pa so obloženi z mozaikom iz naravnega kamna. Kot eno izmed glavnih novosti na trgu kaminov Štusej navaja: »Klasični kamini so marsikomu predragi, poleg tega pa jih ne moremo namestiti povsod, kamine na bioetanol pa lahko.  Kamini na bioetanol so dekorativni in niso namenjeni primarnemu ogrevanju temveč so namenjeni dogrevanju oziroma ogrevanju v prehodnih obdobjih (oddajajo 2-4 kw toplote). Gre za eden najvarnejših načinov, saj pri gorenju bioetanola nastaja vodna para ter CO2, ki je enak, kot če bi bila v prostoru še ena dodatna oseba.«

Kako izberemo primeren kamin glede na velikost prostora

Pri izbiri kamina je bolj primerno upoštevati potrebo po toplotni energiji kot samo velikost prostora. Načeloma računamo 1 kW moči za 25 m3 prostora, vendar pa imajo sodobne hiše zaradi dobre izolacije precej manjše potrebe po moči ogrevanja. Tu igra pomembno vlogo tudi izkoristek kamina, ki je pri boljših kaminih večji od osemdeset odstotkov.

Sodelujoči strokovnjaki:

Miha Bedenk

Miha Bedenk

http://www.eximma.si/

podjetje Eximma inženiring d. o. o.

Ekokamini

Gregor Štusej

http://ekokamini.eu/

vodja ekokaminov, FIŠ d.o.o.

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.