Kakovostno prezračevanje za zdravo bivalno klimo

0
864

Življenjske navade so se v zadnjih desetletjih precej spremenile. Čas, ki ga preživimo v zaprtih prostorih se je približal 90 %. Zato je izredno pomembno, da v zaprtih prostorih izboljšamo klimatske pogoje in si zagotovimo visoko kakovost bivanja.

Ugodno počutje v bivalnem prostoru zagotovimo s kakovostnim zrakom in rednim zračenjem. V zraku mora biti dovolj kisika, zagotoviti moramo ustrezno vlažnost, neizrazite vonjave in odpraviti škodljive snovi.

Današnji standardi gradnje strmijo k zatesnjenim stavbam, ki preprečujejo toplotne izgube. Posledica so zatohlost, pojav plesni, kondenzacija, nasičenost zraka z vlago, slab zrak v prostorih, zmanjšanje energetske učinkovitosti. Enake posledice se ob pomankanju prezračevanja pojavijo tudi ob prenovi, ko s prenovo toplotnega ovoja stavbo zatesnite. Največkrat se plesen pojavi po menjavi oken in vrat, saj s tem dosežete večjo zatesnjenost prostora. Stara okna verjetno niso bila popolnoma tesna, z novimi zatesnite vse kotičke in prostor se ne bo več zračil sam od sebe. V tem primeru morate še več pozornosti posvetiti prezračevanju (mehanskemu in tudi naravnemu).

V zatesnjenih domovih naravno prezračevanje ni dovolj. Prezračevati je treba vse leto.

Naravno zračenje je primerno le kot dodatna oblika prezračevanja.

Če bi želeli skozi okna kvalitetno prezračiti notranjost objekta bi morali zamenjati 70 % zraka v prostoru vsaki 2 uri, tako da bi za 5–8 minut naredili prepih v stanovanju; da se prostor podhladi. Prepih bi moral biti tako močen, da bi zamenjal zrak tudi za omarami in izza vogalov (torej delov v katerih se nabira plesen, kondenzacija). Sami bi se v tem času morali umaknili, da niste na prepihu. Z naravnim prezračevanjem v prostore udirajo tudi drugi dejavniki, ki zmanjšujejo kakovost bivanja (hrup, smrad, mrčes, vročina / mraz). Pomanjkljivost naravnega prezračevanje je, da prepogosto pozabimo nanj, ali pa je pozimi prehladno.

Nikakor ne zračite z zgoraj priprtimi okni »na kip«, ker boste izgubili veliko toplotne energije, zrak pa se ne bo učinkovito zamenjal. 

Neprezračeno stanovanje ustvarja problem odvečne vlage, plesni, zatohlosti in pomanjkanje kisika. V takšnih prostorih se soočamo s SBS sindromom (sindrom bolnih stavb).

Povprečna štiričlanska družina v 24 urah proizvede od 10 do 15 litrov tekočine, to je treba odpraviti iz stanovanja s prezračevanjem ali sistemi za prezračevanje, da vzdržujete primerno vlažnost. 

Primerna vlažnost zraka v bivalnem prostoru je med 40 in 60 % relativne vlažnosti.

Odvečno vlago povzročajo normalne življenjske aktivnosti, kot so tuširanje, sušenje perila, kuhanje, potenje iz teles itd. Vlaga se vsrka v stene in slej ko prej lahko pride do nastanka plesni.

Zaradi nižjih temperatur je odvečna vlaga še posebej problematična v hladnejših mesecih leta.   

Za zdravo bivalno klimo je potrebna stalna izmenjava zraka. Le na ta način boste dihali svež zrak, brez vlage in plesni. To pa lahko dosežete le s prezračevalnim sistemom, ki postaja obvezna oprema vsakega doma.

Prezračevanje vašega doma mora delovati približno tako kot poteka dihanje pri človeku. Zrak se enostavno izrabi, koncentracija CO₂ v primerjavi s kisikom se dvigne in treba ga je zamenjati. Ta proces mora teči nenehno, neglede na letni čas.

Optimalna rešitev je vgradnja prezračevalnega sistema ki poskrbi, da so izmenjave zraka kontrolirane (ne preveč in ne premalo), da pri tem ne izgubljate dragocene energije in tako poskrbite za zdravje stanovalcev pa tudi objekta.

Za pravilno izmenjavo zraka morajo biti vse enote prezračevalnega sistema  med seboj povezane, kar lahko dosežete s prezračevalnimi kanali ali pa s kabelsko oz. brezžično povezanostjo. Izberete lahko sistem z rekuperacijo toplote, ki je energetsko učinkovitejši ali pa higrosenzibilni sistem pri katerem zraka ne dogrevate. Oba sistema rešujeta akutne probleme zatesnjene gradnje, je pa sistem z rekuperacijo toplote bolj primeren za novogradnje.

Ključna je pravilna razporeditev enot in izbor elementov prezračevalnega sistema. Rekuperatorske enote je treba namestiti praktično v vse bivalne prostore, lahko tudi v sanitarne prostore ali tam uporabite odvodne ventilatorske enote.

Za pravilno delovanje je zelo pomembno optimalno pozicioniranje in izbor elementov prezračevalnega sistema. Svetujemo, da to naredijo strokovnjaki oz. podjetje, ki je strokovno usposobljeno in specializirano za prezračevanje.

To velja tudi za vgradnjo oz. montažo, ki mora biti izvedena skladno s pravili stroke.

Le v tem primeru bo prezračevanje vašega doma delovalo optimalno in kvaliteta bivanja se bo bistveno popravila.

Pri ponudnikih primerjajte tehnične karakteristike:

  • delovanje prezračevalne naprave,
  • izkušnje uporabnikov,
  • izkoristke rekuperatorja,
  • poraba električne energije,
  • kakovost filtrov in enostavnost menjave (pralni filtri, filtri proti alergijam (ogleni filtri)),
  • glasnost naprave (20–25 db),
  • možnosti nastavitev,
  • certifikate proizvajalcev.

Prezračevalni sistemi in katerega izbrati – centralnega ali decentralnega

Ločimo centralni in decentralni prezračevalni sistem.

Centralni sistem vsebuje centralni rekuperator, ki je pozicioniran na enem mestu, običajno je to v kurilnici ali kletnih prostorih, po prostorih v hiši pa so napeljani vodi, preko katerih se dovaja in odvaja zrak. Upravlja se centralno in ni možno prilagajati delovanja za vsak prostor posebej.

Decentralni sistem ne potrebuje prezračevalnih kanalov, saj so naprave razporejene po celotni površini objekta in vgrajene v zunanje stene. Naprave so med seboj povezane žično ali brezžično (Wi-Fi), nenehno kontrolirajo kvaliteto zraka v vsakem prostoru in delujejo popolnoma avtomatsko.

Za centralizirani sistem se je potrebno odločiti že pred gradnjo, tako bodo stroški nekoliko nižji, kot če se odločite za sistem pri prenovi stanovanja ali hiše. Cevi običajno potekajo pod estrihom lahko jih napeljete tudi pod stropom. Decentralni prezračevalni sistem pa lahko vgradite v katerikoli fazi gradnje, tudi če v stanovanju ali hiši že stanujete, saj je montaža preprosta in hitra.

Sodelujoči strokovnjaki:

Milan Kuster

Milan Kuster

http://www.lunos.si/

univ. dipl. inž. grad.

Michael Merscher

neodvisni energetski svetovalec iz univerze v Berlinu, specialist za energetsko učinkovite rešitve v bivalnih objektih

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here