Kako ogrevati bolj varčno

0
1399
Varčno ogrevanje
Varčno ogrevanje

V času, ko se cena fosilnih goriv strmo dviga, so računi za ogrevanje lahko kar visoki. Pri tem lahko pomaga kar nekaj trikov, ki bodo zmanjšali vaš finančni izdatek.

Menjava vira energije

Verjetno je med najboljšimi rešitvami za varčno ogrevanje, da se odločite za cenejši vir energije. Trenutno je med najcenejšimi na trgu zagotovo lesena biomasa. Odvisno od tega, ali živite na ruralnem ali urbanem področju, se lahko odločite za sekance ali pelete. Prvi so zagotovo najcenejši vir energije, njihova učinkovitost pa je v veliki meri odvisna od kakovosti kurilne naprave. Učinkovitost kurilne naprave lahko zmanjša opazno strošek, saj je npr. pri novejših napravah izkoristek tudi med 10 % in 40 % višji, kot pri starejših. Razlika je odvisna tudi od tipa goriva.

Kako ogrevati bolj varčno
Kako ogrevati bolj varčno

Marko Pirc dodaja, da pri grobi cenovni primerjavi koristne energije iz posameznih energentov velja kot najdražji utekočinjen naftni plin (UNP)-propan s 0,16 €/kWh, električna energija 0,14 €/kWh, kurilno olje 0,12 €/kWh, zemeljski plin 0,10 €/kWh, peleti z 0,06 €/kWh, polena 0,04 €/kWh in sekanci 0,03 €/kWh. Razmerja prikazuje tudi spodnji graf, pri čemer strokovnjak opozarja, da najvišjo rast električne energije še lahko pričakujemo.

Izbira naprav

Nasvet, ki ga lahko upoštevate v prihodnje, je, da pri nakupu novih naprav pazite na energetsko izkaznico. Vsaka naprava je namreč klasificirana z določenim razredom energetske porabe. Najučinkovitejše naprave spadajo v razred A in z njimi lahko zagotovo prihranite nekaj denarja.

Marko Pirc poudarja, da se najučinkoviteje znižanje stroškov ogrevanja doseže s sanacijo ovoja stavbe in ogrevalnega sistema. Strokovnjak navaja postopek sanacije ovoja stavbe (primerno za hiše):

  • toplotna izolacija stropa (vgraditi vsaj 25-35 cm toplotne izolacija nad ploščo proti neogrevanemu podstrešju ali v ostrešje mansarde).
  • menjava oken s sodobnimi energetsko učinkovitimi (dvojna zasteklitev, nizkoemisijski nanos ter plinska polnitev). Ob menjavi je smiselna vgradnja na zunanji rob stene s čimer se pridobi prostor v notranjosti ter odpravi zunanji toplotni most.
  • toplotnoizolacijska fasada z vsaj 15 cm klasičnega toplotno izolacijskega materiala kot sta na primer najpogosteje uporabljena mineralna volna (kamena ali steklena) ali penjeni polistiren (stiropor).

Solarni sistemi

Tudi s solarnimi sistemi lahko prihranite nekaj denarja. Ploščati sprejemniki sončne energije so najbolj uporabni in lahko tudi pozimi deloma ogrejejo vodo, običajno nimajo presežka. Vakuumski sprejemniki imajo zelo visok izkoristek, ki se počasi spušča, ti so bolj učinkoviti tudi pozimi, saj so bolje izolirani, poleti imajo pogosto presežek, ki se lahko izkoristi za ogrevanje bazena. Za štiričlansko družino bi potrebovali približno 6 m² sprejemnikov za 300–400 l velik grelnik vode. Vgraditi jih je treba na južno stran hiše, običajno na sleme, če to ni mogoče, jih lahko damo tudi na garažo ali kakšen nadstrešek, s tem, da imamo v mislih čim bolj strm naklon strehe.

Varčno prezračevanje

Z njimi lahko omogočimo, da prezračujemo svoje stanovanje, vendar ne mečemo pridobljene toplote stran, saj vrača kar 60–70 % energije. Lahko jih imamo v nekaj prostorih, vendar če želimo tako prezračevati večji del bivališča, je bolj ergonomiski centralni način prezračevanja. Gibanje zraka je tako majhno, da se ga ne občuti, vseeno pa je vedno prisoten občutek svežine. Na ta način se lahko znebimo tudi neprijetnih vonjav, ki jih lahko hiše imajo.

Merilniki toplote

Delitev stroškov po dejanski rabi se je v letošnji zimi prvič zares uresničilo po večini večstanovanjskih poslopij. Poznamo več različnih tipov delilnikov, pri izbiri pa je edina omejitev, da mora biti kompatibilen z ogrevalnim sistemom. Skupaj z delilnikom je priloženo tudi navodilo za uporabo, saj ima vsako podjetje nekatere svoje specifike, ki jih je dobro poznati.

Poznamo tri glavne tipe delilnikov:

1) Hlapilni delilniki, ki temeljijo na hlapenju ustrezne tekočine. Delilnik je pritrjen na radiator, preko katerega se prenaša temperatura, ki segreva tekočino, da izpareva. Količino izparjene tekočine lahko odčitamo na produktivni lestvici in tako izračunamo porabo toplotne energije. So najcenejši, saj stanejo med 8 in 15 €/kos, vendar je treba ampulo menjavati vsako sezono in se odčitavajo le enkrat letno.

2) Elektronski delilniki, ki temeljijo na merjenju razlike temperature ogrevala in prostora, delujejo na baterije in merijo porabo le takrat, ko je ogrevanje vključeno. Cenejše (33–45 €/kos) je treba priti odčitavat v stanovanje, medtem ko se radijski (55–70 €/kos) odčitavajo na daljavo.

3) Toplotni števec temelji na temperaturni razliki predtoka in povratka ter pretečene količine medija. Je eden izmed najbolj natančnih merilnikov porabljene toplotne energije, ki je po izračunih podana v fizikalnih enotah.

Pred vgradnjo naprav se je treba dogovoriti o obračunskem ključu, ki ga mora potrditi vsaj polovica stanovalcev in mora biti zapisan v Sporazumu o načini delitve stroškov. Sporazum že vnaprej predvideva 60–80 % plačila po porabi in ostali del po kvadraturi. Vsak ima možnost zavrnitve naprave, vendar potem plačuje še naprej po kvadraturi z dodatnim kazenskim faktorjem (1,6).

V primeru, da se v stanovanju nahajajo še drugi viri toplote, to ne bo zaznano na merilnikih toplote. Prav tako na njih nimajo večjega vpliva daljše zavese ali drugi tujki pred radiatorji. Četudi mokre brisače ali obleke ne bi smele vplivati na merilnike, lahko pri starejših oz. manj kvalitetnih merilnikih to povzroči napačne meritve. Če želite z njimi varčevati, morate spremeniti navade. Treba je vklapljati termostate na radiatorjih, zapirati okna oz. zračiti v krajših intervalih in uravnotežiti ogrevalne sisteme.

Sodelujoči strokovnjaki:

Marko Pirc

Marko Pirc

mag. inž. el., energetski svetovalec, energetsko svetovalna pisarna Brežice

Mircho Mavrin

Mircho H. Mavrin

https://www.ekodom.si/index.html

MBA, svetovalec za zdravo in varčno ogrevanje, EKODOM skupina

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here