Kako izbiramo vrata

0
2577
Vrata
Vrata

Vhodna vrata ustvarijo prvi vtis o domovanju. Pri izbiri vrat je poleg estetskih lastnosti pomembno, da si zagotovite najboljšo protivlomno varnost ter toplotno in hrupno izolacijo vašega doma.

V osnovi so vrata izdelana iz naslednjih materialov: PVC, aluminij, kovina in les. Možna je tudi medsebojna kombinacija naštetih materialov.

Les
– notranja in zunanja vrata, pogosto so v kombinaciji z aluminijem
– pravilna zaščita vrat bo podaljšala njihovo življenjsko dobo
– zaščito nudi ustrezen premaz za les, ki naj bo na vodni osnovi, saj je prijaznejši do zdravja in okolja, se hitro suši in nima neprijetnega vonja
– dosegajo dobro zvočno izolativnost
– vsestranska, domač občutek, na izbiro imate tudi masivni les
– bolj zahtevna za vzdrževanje, bolj občutljiva na vlago in sonce
Kovina
– trajna in varna, ne razpokajo in se ne zvijejo, cenovno najbolj ugodna
– v primeru vdolbin se lahko popravijo
– največkrat za zunanja vrata, za garaže, shrambe, kotlovnice, predvsem tam, kjer les ne pride v poštev (zelo vlažni prostori)
Aluminij
– višji cenovni razred, dolga garancijska doba, ni potrebnega vzdrževanja in zaščite s premazi
PVC
– odporna na UV-sevanje, ekstremna temperaturna nihanja in vlago
– možna je imitacija lesa
– najcenejša, lahko pride do povešanja

Cene in dodatki

Cene vrat se zelo razlikujejo glede na material in na dodatke, ki si jih lahko poljubno izberete. Vhodna vrata se lahko izdelajo ne samo v enokrilni, ampak tudi v dvokrilni izvedbi. Vratom lahko dodate obsvetlobo na levi, desni ali obeh straneh ter nadsvetlobo poljubne velikosti. Sodobno je elektronsko zaklepanje, ki ga povežete z vašim domofonom. Med druge dodatke sodijo odkapna letev, varnostni vložek, ročaji, stekleni elementi ipd.

Pri ceni morate biti pozorni na demontažo in odvoz starih vrat ter montažo novih vrat, saj pri večini ponudnikov osnovna cena teh storitev ne vključuje.

Zvočna izolacija in tesnila

Pri zvočni izolaciji ima veliko vlogo ustrezna tesnitev in pravilna vgradnja vrat. Obstaja več vrst tesnil za vrata. Ta so lahko samolepilna, krtačna, plastična, gumijasta ali silikonska. Samolepilna tesnila so dokaj neobstojna in otežujejo vzdrževanje, zato določeni strokovnjaki priporočajo silikonska tesnila, saj se manj deformirajo in so bolj odporna. Nudijo učinkovito zaščito pred mrazom, vročino, prepihom, hrupom, prahom, vonjavami, rosenjem stekel in vdorom dežja. Če želite boljšo zvočno izolacijo, vgradite težja vrata. Dobra rešitev pa so tudi dvojna vrata. Debelina polnila v vhodnih vratih močno vpliva na zvočno in toplotno izolacijo. Pri vhodnih vrat PVC s termično prekinjenim ALU-pragom lahko dosežete najboljše toplotne izkoristke.

Protivlomna vrata

Protivlomna vrata so izdelana iz jeklene profilirane konstrukcije, podboj pa je privarjen na jeklena sidra. Imajo najmanj deset jeklenih zatičev na ključavnici, večina jih je aktivnih, manjšina pasivnih. Navadno vključujejo tudi zaščito proti kopiranju ključev. Takšna vrata so požarno varna in odlično zvočno izolativna. Vhodna vrata lahko ojačate s protivlomnimi ključavnicami. Kot dodatna zaščita vrat služi tudi prečna zapora. To je varnostni mehanizem, ki je nameščen prečno na vrata. Pri zaklepanju se mehanizem zatakne v podboj vrat in tako preprečuje snemanje vrat s tečajev ali nasilno odpiranje. Varnostno okovje zagotavlja učinkovito zaščito proti vrtanju ključavnice in lomljenju cilindričnega vložka. Dodatni varnostni elementi so varnostne rešetke, varnostne folije za steklene površine vrat ter protivlomna stekla. Uporabljajo se različni zapahi kot je varnostni verižni zapah. Kukala vam omogočajo spremljanje dogajanja pred vrati, ne da bi jih odpirali. Sodobna tehnologija vam omogoča namestitev digitalnega kukala.

Elektronsko odpiranje in odpiranje na prstni odtis

Če pogosto ne najdete ključev, je za vas dobra izbira zaklepanje vrat na prstni odtis.

Pri klasičnem elektronskem odpiranju, vam ta omogoča vezavo na domofon, šifrator ali daljinsko odpiranje s pomočjo daljinca.  Podjetja, ki se ukvarjajo z montažo vrat, ponujajo vgraditev cilindričnega vložka za odpiranje na prstni odtis. Vložek se lahko namesti na nova ali že obstoječa vrata in vam nudi dodatno zavarovanje vašega doma. Omogoča vam možnost vnosa 1000 prstnih odtisov in ne potrebuje napajanja ali dodatnih del. Mitja Puntar,strokovnjak iz podjetja EcoVind, d. o. o., pravi, da lahko pri vratih, ki imajo vgrajeno odpiranje na prstni odtis, pridobite ugodje odpiranja brez ključa, vendar se ob ekstremnih razmerah (nizke temperature, umazani prsti ipd.) lahko zadeve zapletejo. Zato imajo vsa takšna vrata vgrajen klasični cilindrični vložek. Ta omogoča odpiranje s ključem tudi kadar ni elektrike ali pa čitalec ne odčita prstnega odtisa.

Montaža vrat

Da med vgradnjo ne pride do napak, je treba paziti, da so vrata vgrajena v enotni ravnini. Vratno krilo se ne sme odpirati ali zapirati samo od sebe. Zapolnitev priključne fuge mora biti izvedena s PU-peno in ustrezno kitana, pri tem mora biti notranja fuga izvedena tesneje. Zaradi PU-pene ne smejo nastati deformacije podboja. Pri montaži vrat mora biti stran, kjer so vratne spone/panti, v popolni ravnini vodne tehtnice.Stran, kjer se vrata zapirajo, je pogosto izven ravnine, saj je najpomembneje to, da se vratno krilo pri zapiranju lepo prilega na okvir. Pri montaži vrat se prilagodi okvir, da nastane maksimalno tesnjenje pri kljuki, saj jih tam zadržuje do zaklepa le ena točka. Vsi testi in tesnjenje vrat se izvajajo pri zaklenjenih vratih, takrat vrata tudi najbolje tesnijo.

Nizkoenergijska hiša in vrata

Če ste pri gradnji hiše vezani na subvencijo za nizkoenergijsko hišo, morate pri vgradnji vrat poskrbeti za RAL-montažo in dodatno ojačitev s stabilizatorji. Preko vrat pri nizkoenergijskih hišah prihaja do največ izgub.Toplotni most, ki ga predstavljajo vhodna vrata, lahko omilite, če vratom dodate neogrevan vetrolov. Z vetrolovom zmanjšate izmenjavo zraka pri odpiranju vrat, s čimer zmanjšate toplotne izgube. Debelina okvirja, krila in polnila so glavne karakteristike pri pridobivanju toplotne izolacije. Prav tako število tesnil med krilom in podbojem poglavitno vpliva na izolacijo. Standardna debelina okvirja je 70 mm, vendar so dobavljiva vrata tudi do debeline 92 mm. Polnila so lahko debela od 24 mm pa vse tja do 44 mm ali več, ko govorimo o prekrivnih polnilih.

Notranja vrata

Ker so izdelana iz lesa, konstantno izenačujejo svojo stopnjo vlage s stopnjo vlage v okolici. To vodi v nabrekanje in krčenje lesa, kar privede do krivljenja vrat.

Notranja vrata se konstrukcijsko razlikujejo od vhodnih vrat. Izdelujejo se predvsem iz lesnih plošč oz. predelanega lesa, lahko tudi v kombinaciji s steklom. Lahko so navadna, dodatno zvočno izolirana ali požarno varna. Zaradi preprečevanja krivljenja se pri izdelavi priporoča uporaba masivnega lesa, ki je slojno lepljen. Če so se vaša vrata zvila, si lahko pomagate z uporabo traka za tesnjenje. Za zaščito lesa pred poškodbami, kot so razpoke, vdolbine in praske, je priporočljivo uporabiti premazno sredstvo. Pri izbiri premaza je treba vedeti, ali gre za zaščito lesa v notranjih prostorih ali zunaj, saj notranja vrata niso izpostavljena vremenskim spremembam. Če se vam ni uspelo izogniti naštetim poškodbam, jih imate možnost izravnati s pomočjo kita za les in prebarvati s premazom. Deformacije vhodnih lesenih vrat je nemogoče preprečiti, lahko jih samo zadržite v sprejemljivih mejah. Najbolj uporabne drevesne vrste za izdelavo so smreka, jelka, bukev, macesen, jesen, hrast. Posebnega vzdrževanja notranja vrata ne potrebujejo. Čistite jih z rahlo vlažno krpo. Če vrata vsebujejo oljene površine, jih čistite z omelom za prah ali rahlo vlažno krpo z dodatkom čistila za oljene površine. Priporočljivo je, da vrata redno pregledujete.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.