Kaj vse lahko naredite sami

0
1042
Dela v hiši
Dela v hiši

Veliko stvari pri prenovi stanovanja ali hiše opravite sami brez pomoči mojstrov. Kako prepleskate stene, položite ploščice ali pa parket?

Če imate dovolj časa in malo finančnih sredstev, lahko številna dela pri prenovi stanovanja ali hiše postorite sami. V kolikor se boste pri delu potrudili, bo lahko končni izdelek zelo podoben tistemu, za katerega bi vam mojster zaračunal. Spodaj vam predlagamo le nekaj opravil, ki se ji lahko lotite sami – seveda, če imate vsaj malce smisla za ročna dela.

Različna rušilna dela

Pri celotni prenovi doma lahko večino odstranjevanja starega parketa, kuhinje, ostalega pohištva in starih radiatorjev opravite sami. Pri tem bodite pozorni zgolj na to, da ne poškodujete »zdravih« objektov (da na primer ne odkrušite večji del stene). Potrebujete le nekaj parov močnih rok ter kombi za odvoz na deponijo. Mojstri vam za odvoz starega materiala zaračunajo, tako da se na ta način lahko izognete čisto nepotrebnemu strošku.  Poleg tega lahko na spletnih straneh, kot je www.podarimo.si objavite fotografije stvari, ki jih več ne potrebujete in ljudem ponudite, da jih brezplačno odpeljejo.

Polaganje ploščic

Ko ste izbrali želeno velikost in vzorec keramičnih ploščic je pogoj za njihovo uspešno polaganje, da so tla ravna, trda in gladka, sicer se bodo ploščice zlomile. Montaža ploščic bo lažja, če boste po tleh vgradili centimeter debele vezane lesene plošče. Preden začnete ploščice lepiti na podlago, s kredo in trikotnikom zarišite linijo, pravokotno na vstopna vrata v prostor. Dobro je, da prvo izvedete t. i. suho polaganje, da vidite, kako ploščice lepše stojijo v prostoru. Ploščice polagajte od vrat proti nasprotni steni in pri tem uporabljajte enak razmik med ploščicami. Preračunajte, kako morate postaviti ploščice, da bodo ob  straneh ležale približno isto obrezane ploščice. Ko končate z lepljenjem, ne pozabite narediti  fug. Ploščice polagajte od tal do stene, še prej pa s svinčnikom in vodnim ravnilom zarišite vodoravno in navpično linijo. Podobno se lotite tudi polaganja stenskih ploščic, kjer pa boste morali golo steno pred nanosom ploščic  premazati z emulzijo za boljši oprijem. Pri polaganju ploščic  boste potrebovali lepilo za ploščice in zobato jekleno lopatico za nanašanje lepila, nož za rezanje ploščic ter fugirno maso.

Polaganje laminata ali parketa

Tudi tu je zelo pomembno, da delate na ravni podlagi. Precej enostavnejše kot polaganje parketa je polaganje laminata, ki je debel okoli 7 milimetrov, zato je primernejši za stanovanja. Lahko ga položite kar čez staro talno oblogo in tako prihranite veliko časa. Najprej  boste morali na talno oblogo položiti izolacijsko folijo in nanjo polagati laminat, ki pa ga ne smete položiti tik ob steni, saj se lahko napne. Laminatne plošče se ne lepijo, ampak jih le tesno položite in zaključite z zaključnimi letvami za lepši videz.

S parketom boste imeli nekoliko več dela. Najprej je treba izravnati podlago. Vsako deščico morate posebej prilepiti na podlago – za tako pripravljen parket je priporočljivo, da se vsaj 14 dni suši, nato sledi še brušenje in lakiranje. Lahko pa se odločite tudi za nakup že gotovega parketa in s tem prihranite zadnji dve opravili. Če imate doma zdrav parket, je vsekakor boljša rešitev, da ga zgolj pobrusite in polakirate, saj je montaža novega parketa v primerjavi z laminatom dražja, kljub vsemu pa je parket še vedno kvalitetnejši.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.