Izognite se svincu iz stare vodovodne napeljave

0
3601

Mlade družine, ki živijo v hišah s starejšo vodovodno napeljavo, se s preprostim ukrepom lahko izognete škodljivemu sproščanju svinca iz vodovodnih cevi.

Mag. Viviana Golja, univ. dipl. kem., opozarja na potencialno škodljivost starih svinčenih vodovodnih napeljav, saj lahko svinec v ceveh najdete v številnih starih napeljavah. S preprostim ukrepom se sproščanju svinca iz starih vodovodnih cevi lahko izognete.

Vodovodna napeljava je sestavljena iz različnih cevi, pip in ventilov. Nekateri ljudje živijo v starejših hišah, ki imajo stare napeljave, ki so lahko tudi svinčene. Če glede varnosti vaše napeljave niste prepričani, potem je dobro, da vodo zjutraj, po tem, ko je čez noč stala, sploh pa, če ste bili čez vikend odsotni ali ste se vrnili z dopusta in je voda dlje časa stala v sistemu, obvezno pustite teči (tanek curek, kot je debelina svinčnika) toliko časa, da postane hladna.

To pomeni, da ste iz omrežja iztočili že vso vodo, ki je nekaj časa stala in je lahko problematična zaradi sproščanja kovin, npr. svinca ali drugih snovi iz napeljave, pa tudi zaradi bakterij, ki so se morda razmnožile. Vodo iztočite in jo šele nato uporabljajte. Predvsem za majhne otroke je pomembno, da niso izpostavljeni svincu iz morebitnih starih vodovodnih napeljav.  

Sodelujoči strokovnjaki:

Viviana Golja

mag. Viviana Golja

univ. dipl. kem., Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here