Izbira vrtnega pohištva

0
3810
Vrtno pohištvo
Vrtno pohištvo

Z dolgimi poletnimi večeri, ne pride le posedanje na domači terasi, ampak tudi skrb za urejanje vrta in izbira vrtnega pohištva.

Izbirate lahko med številnimi modeli, a ne pozabite, da je pomemben tudi material, saj eleganten videz še ne pomeni, da bo garnitura obstala več deset let. Če izberete pleteno pohištvo, ga zaščitite pred neugodnim vremenom, železno naj bo obvezno zaščiteno pred rjavenjem – pocinkano.

Če izbirate med umetnimi masami, upoštevajte, da so po nekajletni uporabi taki izdelki bolj dovzetni za lomljenje. Tisti, ki prisegate na naraven material les, izbirajte med evkaliptom ali tikom. Bodite pozorni, da imajo certifikat FCS, ki zagotavlja, da je bila pridelava okolju prijazna. Rubinasti tik je vremensko izredno odporen, dobro se vklaplja v okolje, ni prevroč ali hladen. Ne izbirajte lesa, ki je obdelan pod pritiskom, vsebuje namreč arzen. Enostavno prenosljivo je aluminijasto pohištvo, ki je zaradi narave materiala izredno lahko.

PREDNOSTIPOMANJKLJIVOSTI

cedra

– lep, gladek, eleganten videz
– preprosto čiščenje
– dolga življenjska doba (20 let in več)
– brez kemikalij
– pogosto neizsledljiv vir
– večina uvožena

brin

– zelo dolga življenjska doba (50 let in več)
– brez kemikalij
– cenovno ugoden
– rustikalen slog ne ugaja vsem
– bolj prožen
– težave pri postavljanju vertikalnih konstrukcij

les, obdelan pod pritiskom

– lahko dostopen
– dolga življenjska doba (20 let in več)
– cenovno ugoden
– vsebuje kemikalije, ki zavirajo biološko aktivnost, kar lahko poškoduje prst
– kemikalije lahko prehajajo iz prsti v rastline

recikliran les

– rustikalen in šarmanten slog
– običajno poceni
– težko je najti prave velikosti
– vsebuje lahko neznane kemikalije
– svinčena barva gre lahko v zemljo
– neznane vrste niso posebej vzdržljive

sekvoja

– lepe barve, elegantna
– dolga življenjska doba (20 let in več)
– brez kemikalij
– lahko je draga
tik 
– eleganca in vzdržljivost
– lahko se ga reciklira
– odporen proti slabemu vremenu
– če ga zaščitite z olji, ne gnije
– lahko je drag

Aluminijaste garniture čistite s krpami, za čiščenje plastike uporabite belilo. Kovino zaščitite z različnimi premazi, globinskimi in pokrivnimi. Posebno skrb posvetite vremensko neodpornemu trstičju, negujte ga z limoninim oljem in detergentom z limono.

Zaščita pred soncem

Za zaščito pred sončnimi žarki lahko izbirate med različnimi senčniki (s sredinskim ali stranskim drogom) in tendami (zložljivimi ali stabilnimi steklenimi). Tende s teleskopskimi rokami zagotavljajo večjo stabilnost in napetost, obstajajo pa še terasne markize in zunanji horizontalni roloji. Nekatere imajo integrirano razsvetljavo za ponoči. Tende niso namenjene zaščiti pred vetrom in dežjem, zato jih v primeru slabega vremena zaprite. Če ostane tenda odprta sredi naliva in je že mokra, jo vseeno zaprite in kasneje posušite na soncu.

Vrtna uta

Za stalno vrtno uto najprej naredite temeljno ploščo, nato pa se lahko odločite še za zidane zidove ali pa celotno kompozicijo postavite iz lesa. Vedno bolj popularne so vrtne pergole, lesene konstrukcije, ki lahko stojijo samostojno ali kot del obstoječe stavbe.

Elektrika na vrtu

Na elektriko mislite že ob načrtovanju vrta, električno omrežje vrišite v skico. Napeljava naj bo čim krajša (da porabite čim manj kabla) in ne na mestih, kjer pogosto prekopavate. Kupite kabel za zunanjo uporabo v zaščitnem ovoju, ki mora tesniti. Na vrtu izkopljite vsaj 70 cm globoke in 15–20 cm široke jarke. Sprva nasujte 10–15 cm peska, položite povsem zravnan kabel in zopet 10 cm peska. Preostalo zasujte z izkopano zemljo. Če niste vešči dela z električno napeljavo, se obrnite na strokovnjaka.

Vrt lahko osvetlite na dva načina, klasično z reflektorji (počasi zamira) ali z uporabo manjših svetil, kar je vedno bolj aktualno. Uporabite lahko posebne svetlobne efekte, dosežete jih z računalniško programiranimi aparati – svetlobnimi navigatorji. Najbolj priročna so solarna svetila, pri katerih so vir energije solarni moduli. Preko dneva zbirajo sončno energijo, jo shranijo v akumulatorju in nato zopet uporabijo. Svetilke naj bodo skrite in ne pozabite, manj je več.

Talne obloge

Ekološko neoporečne so obloge iz lesa, saj je zaradi naravnih snovi odporen proti trohnobi, insektom in plesnim brez uporabe kemikalij. Sčasoma pridobi srebrno patino, pred tem pa ga lahko zaščitite z uporabo naravnih olj (tikovo, bengkirajevo). Uporabite lahko panelni parket, lesno kompozitne deske, sibirski macesen, macesen deske, vinilne plošče, hrastov les in hrastove deske. Najbolj primerne so tropske vrste lesa, priporoča se predvsem tik, pri teh vrstah pa je pomembno rastišče, saj plantažni, hitrorastoči lesi niso dimenzijsko tako stabilni kot npr. burmanski.

Ribnik

Za začetek izkopljite luknjo, globoko približno 1 m in široko 2 m (oziroma odvisno, kako velikega želite in koliko imate prostora). Bodite pozorni, da v neposredni bližini ni dreves in da je vsaj malo na soncu. Po izkopu pravilno pripravite podlago – nasujte približno 10 cm peska, čezenj položite plast filca in folijo. Posadite podvodne rastline, da preprečite rast alg. Ribnik lahko popestrite z vodometi slapovi, potočki – na voljo so različne črpalke. V ribnik lahko naselite ribe, ne pozabite na oksidator za dovod zraka in filtrno napravo za kroženje. Za vzdrževanje uporabite filter z UVC-žarnico.

Otroška igrala

Igrala vedno postavite na mehko površino, npr. na pesek ali travo. Odločite se lahko za tobogan, gugalnico, različne hišice. Otroci zelo uživajo tudi v peskovniku, vendar pazite, da peska ne zaužijejo ali si z njim ne poškodujejo oči. Peskovnik ponoči zaprite, da ne bo postal stranišče za živali. Iz vrta umaknite strupene rastline, ker obstaja nevarnost, da bi jih otroci zaužili. Enako storite z gnojili in škropivi. Dosledno pospravljajte ostro orodje.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here