Izbira varnih vrat za vaš dom

0
3790

Protivlomna vrata so vse bolj priljubljena izbira, ne le pri enodružinskih hišah, ampak tudi v večstanovanjskih stavbah. Vendar kljub občutku varnosti s protivlomni vrati, ne zanemarite pomena preventivnih navad proti vlomu (npr. zapiranje oken, predvsem na balkonih, ne olajšate dela s tem, da imate okoli hiše shranjeno lestev, ko ste dlje zdoma pustite prižgano kakšno luč, sosedi naj poberejo pošto). Pri preprečevanju vloma je pomemben faktor časa. Vsakega kupca bi morala zanimati stopnja varnosti vrat, sestava protivlomnih vrat, število točkovnih zapiranj in prednosti protivlomnih vrat z vidika varnosti in udobja.

Pred izbiro ocenite vaše potrebe po varnosti. Zakaj potrebujete varnostna vrata? Živite v varni soseski? Stanujete v večstanovanjskem objektu in želite dodatno stopnjo zaščite pred vlomilci in hkrati zmanjšati vdor zvokov s hodnika. Ponudba je široka, lahko vam protivlomna vrata izdelajo tudi po meri, ter prilagodite posamezne materiale in varnostne rešitve.

Prednosti protivlomnih vrat

Protivlomna vrata so v osnovi kovinska z lesenimi paneli, kar  zagotavlja varnost ter večjo toplotno in zvočno izolativnost. Izolacija je vgrajena v konstrukcijo po slojih, kar povečuje ohranjanje toplote v notranjosti in vdor zunanjega hrupa. Vrata vsebujejo tesnila, katerih namen je zmanjšanje uhajanje zraka in vdora vlage.

V večstanovanjskih objektih je v ospredju zvočna izolativnost. Vendar zaradi narave ogrevanja v blokih pozornost namenite tudi toplotni izolaciji, v izogib poškodbam vratnega krila zaradi različnih temperatur na hodniku in v stanovanju (zvijanje).

Varnostni elementi so nameščeni na vratno krilo. V primerjavi s klasičnimi vrati ima večtočkovno ključavnico (npr. pettočkovno, desettočkovno, enajsttočkovno, trinajsttočkovno), ki oteži poskuse vloma, ter cilindrični vložek z zaščitnim profilom, ki prepreči ponarejanje ključev. Vgrajen je varnostni ščit ali varnostna rozeta, katere namen je varovanje pred lomljenjem in vrtanjem (ščiti območje okoli cilindra). Izbrana vrata naj imajo trpežne tečaje, ki ne le prispevajo k varnosti (večja kot je velikost zatiča tečaja, večja je varnost), hkrati preprečujejo povešanje vrat zaradi njihove same teže.

Vrata s kaljenim varnostnim steklom (s kaljenjem se steklo termično utrjuje) so odporna na močne udarce in imajo manjše tveganje za poškodbe, saj se ob razbitju razdrobijo na neostre koščke (mikroskopsko majhne zareze). Izberete lahko tudi lepljeno varnostno steklo, ki je sestavljena iz dveh ali več steklenih slojev in povezano s folijo in lepili. Ob razbitju se koščki stekla oprimejo folije oz. lepila.

Stopnja varnosti

Protivlomna vrata so tista, ki imajo večtočkovno zapiranje, so testirana in imajo certifikat protivlomne zaščite, tehnični standard EN, oznako CE (dokazuje, da so protivlomna vrata skladna s standardi kakovosti) ter sodijo vsaj v 3. varnostni razred (od 6 varnostnih razredov, ki so označeni s kratico RC).

Protivlomna vrata so namreč testirana na uradnem inštitutu. Navadna, kot tudi marsikatera varnostna vrata, niso testirana, nimajo certifikata in so zato znatno manj varna, so pa zato lahko cenejša. Vrata, ki niso preverjena na neodvisnem inštitutu (kot so protivlomna vrata) imajo lahko šibke točke. Na certificiranih je naveden varnostni razred, vključuje jekleno notranjo konstrukcijo, protivlomni cilindrični vložek, varnostni ščit oz. rozeto, zapah, protivlomno ključavnico s samodejno blokado.

Dodatne varnostne rešitve

  • V protivlomna vrata je lahko vgrajeno kukalo. Povezan je lahko domofon, tako da je namesto kukala na vratih vgrajen ekran.
  • Pri elektronskem upravljanju odklepanja lahko izbirate med upravljanjem z daljincem, odpiranjem na prstni odtis ali s šifratorjem. Ko vgradijo cilindrični vložek za odpiranje na prstni odtis ali kodo, dodajo tudi klasični cilindrični vložek za odklepanje s ključem, saj so ti sistemi občutljivejši na vremenske razmere.
  • Pri izbiri pametnih inštalacij razmislite tudi o bližini inštalacij. Pri novogradnji že pri projektiranju predvidite način odklepanja, pri adaptaciji pa pazite, saj začetno cenovno dostopno investicijo v sistem lahko podražita montaža in dodatki. Na voljo so tudi brezžične naprave.
  • Izbira kljuk je najrazličnejših oblik in dimenzij. Bodite pozorni, da se barvno in stilsko sklada ne le z vhodnimi vrati, ampak tudi s kljukami na drugem stavbnem pohištvu. Izberete pa lahko tudi kljuke z antibakterijskimi premazi, ki odbijajo bakterije.

Montaža

Vgradnja protivlomnih vrat je hitra in se z njo bistveno ne posega v konstrukcijo. Delo je odvisno od vrste podboja, a ga usposobljeni strokovnjaki navadno opravijo v nekaj urah. Če je obstoječi podboj kovinski, se nov kovinski podboj skupaj s krilom vrat privari nanj, če so podboji leseni, jih demontirajo in zamenjajo.

Samostojno izvedbo vgradnje ponudniki z dolgoletnimi izkušnjami odsvetujejo. Postopek namreč ni enostaven in zahteva poznavanje detajlnih karakteristik vgradnje. Pri izbranem ponudniku se pozanimajte, ali odpeljejo stara vrata na deponijo (ali je za to potrebno dodatno plačilo), in ali ponujajo tudi intervencijo, dobo garancije in servis.

Sodelujoči strokovnjaki:

Jaka Soršak

https://protivlomna.si/

JAKAVRATA Jaka Soršak s.p.

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here