Izbira pohištva

1
1784
Leseno pohištvo
Leseno pohištvo

Za izdelavo se v Sloveniji uporablja predvsem les smreke, bukve, jesena ter javorja, pa tudi les hrasta ter smreke.

Kaj je leseno pohištvo

Med leseno pohištvo spadajo izdelki, ki so narejeni iz vezane ali iverne plošče, oplemenitene s folijo ali furnirjem, izdelki iz masivnega lesa, plošč MDF, oziroma vsi, ki so narejeni iz katerih kolih drugih lesenih ploščnih kompozitov. Ali je izdelek narejen iz masivnega lesa ali ne, nam Matevž Klopčič, Mizarstvo Klopčič, zaupa, da lahko navadno ugotovimo že po pregledu površine. »Če je struktura lesa na površini nepravilnih oblik in se njegova barva vsaj rahlo spreminja od enega dela do drugega, potem lahko hitro ugotovimo, da gre za izdelek, narejen iz masivnega lesa oziroma iz iverne plošče, oplemenitene z furnirjem. Prav tako je sama površina na otip nekoliko drugačna kot pri ivernih ploščah, oplemenitenih z folijo. Dober pokazatelj so tudi robovi izdelka. Če so letnice oz. branike lesa usmerjene enako kot na površini, lahko sklepamo da gre za masiven nalimek, če pa je rob videti nekoliko »plastičen«, pa hitro ugotovimo da gre za t. i. trak ABS, ki je najbolj pogost pri lepljenju robov ivernih plošč.« Izdelku daje svojevrstno lepoto masiven les npr. les oreha, saj lahko tak les oblikujemo po željah, njegova naravna tekstura pa da izdelku svojevrsten čar in sijaj.

Furnir je na tanko rezan ali luščen masiven les, debeline od 0,2 do 3 mm.

Akrilne plošče imajo izredno visok sijaj, poleg tega pa so sorazmerno trpežne.

Iveral oz. iverne plošče so debeline od 5 do 50 mm. Narejene so iz iveri (koščki lesa), ki se stiskajo pod visokim tlakom in visoko temperaturo.

ABS ali akrilonitril butadien stiren je umetna snov, ki se lahko pod določeno temperaturo in tlakom sorazmerno enostavno oblikuje. Robovi ABS so veliko bolj trpežni kot folija.

Nenavadno pohištvo – pohištvo z neravnimi linijami

Pri oblikovanju nenavadnega pohištva so bolj zaželene neravne linije, nam pove Matevž Klopčič. »Ko govorimo o t. i. nenavadnem pohištvu, se takoj za obliko uvršča funkcionalnost, ki je pri večini uporabnikov nenavadnega pohištva sekundarnega pomena. Kljub nenavadnem dizajnu in odlični funkcionalnosti pa je potreben velik poudarek na površinski obdelavi.

Pred odhodom k mizarju si pripravite skico

Ko se odločate za pohištvo po meri, je pomembno, da pred obiskom mizarja razmislite, kaj sploh si želite in kako naj bi bil kos videti – pripravite skico. Premislite, kako so postavljene inštalacije, da ne pride do težav, prestavljanja, rezanja pohištva. Včasih se zgodi, da veste, kaj si želite, pa tega ne znate prenesti papir. Nič zato, mizarji vam bodo pomagali pri pripravi načrta, pri izbiri dekorja, lesa, svetovali vam bodo glede predalov, omar, polic itd.

Ceni ni vedno merilo za kvalitetno pohištvo

Najnižja cena naj ne bo vedno merilo za kvalitetno pohištvo. Taka cena lahko prinese vrsto drugih nepravilnosti in težav, s katerimi se morda ne želite ukvarjati (reklamacije, popravila, dodelava). Vsekakor so cenejša alternativa iverne plošče. Predvsem zaradi lažje in hitrejše obdelave. Cena izdelka iz masivnega lesa je lahko tudi do petkrat dražja od oblikovno enakega izdelka iz iverne plošče.

Kakšni so trendi

Vsak človek je svoj arhitekt in vsako skrbno izbrano pohištvo je in. Po nekaterih kosih pohištva pa je v zadnjem času več povpraševanja: postelje v kombinaciji z lučmi ali led diodami, v kombinaciji s steklom in umetnim ali pravim usnjem ter pod posteljo omara globine 90 cm, kjer so zadaj police in pred njimi cev za obešanje garderobe, jedilne mize v kombinaciji s steklom (lažje čiščenje površine), vgradne omare z drsnimi vrati (prostor se maksimalno izkoristi) z izvlečnimi policami, vrata s fototapetami, garderobne omare (ko stopite v sobo, imate vsa oblačila vidna), otroške sobe s posteljo na višini, pod njo npr. pisalna miza in omare (kotni ali linijski pograd z zamikom postelje, dostop na posteljo po stopničkah (stopničke prostor za shranjevanje)).

Nasveti za konec

 • Pri nakupu bodite pozorni predvsem na materiale in tehnologijo; vrsto materiala, kvaliteto okovja (vodila, tečaji, košare, ročaji, izvlečni mehanizmi …), in pa seveda ceno. Navadno je tako, da »cena ne laže«, kar pomeni, da večja kot je cena, boljši oz. bolj kvaliteten izdelek lahko pričakujete. Da pa se prepričate, ali je kvaliteta res primerna ceni, bodite pozorni na prej omenjene malenkosti.
 • Za vzdrževanje lesenega pohištva uporabljajte čim manj čistil. Pohištvo brišite zgolj z vlažno ali suho krpo.
 • Pestra izbira dekorjev lahko hitro zavede, zato si oglejte dekor v naravni velikosti pri proizvajalcu (mizarstva imajo majhne vzorce).

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

1 komentar

 1. Najprej iskrena pohvala celotnemu članku in gospe Mileni, ki je enkratno pripravila zgornji zapis. Prebral sem ga res z veseljem in v celoti.

  Bi pa vašim bralcem rad dodal še nekaj nasvetov, predvsem iz zadnjega odstavka, ki govori tudi o nasvetih za nakup.

  Glede na to, da celoten članek govori o vrstah pohištva in posameznih materialih, ki jih je mogoče za posamezne prostorske ambiente tudi uporabiti, se mi zdi, da je dobro spomniti tudi na to ali bomo pohištvo kupovali, dostavili in zmontirali sami ali bomo pač slednje prepustili monterjem oz. pooblaščenim za montažo določenega pohištva.

  V primeru masovnega nakupa pohištva je nedvomno pot do lastne montaže hitrejša in lažja, a se pri večjih nakupih pogosto zaplete pri dostavah.

  Obratno je pri pohištvu, ki je izdelano po naročilu. Če tega še nekako lahko dostavimo, pa se zaplete pri montaži in postavljanju. Ko gre za povsem po merah prostora, izdelano pohištvo (npr. vgradno pohištvo), takrat pa je tako ali tako (vsaj v večini primerov) garancija povezana s celotnim nakupom, dostavo in montažo vred.

  Pogosto ljudje mislimo, da bomo prišli “najceneje skozi”, če si damo pohištvo pripeljati sami.
  In, če ga doma, sami tudi zmontiramo.

  Praksa pa pokaže, da to ni nujno res. Še posebej, če nam veščina montaže ne diši preveč, sem sam pristaš vključene dostave in montaže – še posebej pri kuhinjah in vseh vrstah vgradnih omar. Ki jih, mimogrede, ponujamo, tudi mi na naši spletni strani

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here