Izbira osvetlitve za vaš dom

0
3575

Za dolgoročne prihranke denarja in energije je še vedno najboljša LED osvetlitev. Ne vsebuje živega srebra, zaradi česar je za okolje varnejša od CFL in jo je bolj priročno odstraniti na koncu njene življenjske dobe. LED diode proizvajajo zelo malo energije (toplote), kar bistveno zmanjša stroške energije v primerjavi s klasičnimi žarnicami.

Potrebe po razsvetljavi v domačih prostorih so običajno različne. Svetle, bele kuhinjske luči bi bile neprimerne za spalnico ali bivalni prostor, kjer toplejša osvetlitev bolje ustvarja razpoloženje. Ob iskanju pravih svetlobnih elementov za vaš dom, izberite LED sijalke in svetilke, in sicer glede na barvo, toploto in lumne oziroma količino svetlobe.

Oblikovanje osvetlitve prostorov

Vsak izkušeni oblikovalec vam bo povedal, da je osvetlitev bistvena sestavina, ko krasite in opremljate sobo, ne pa naknadna misel. Če vas mika, da bi porabili več časa za izbiranje pohištva ali uganke glede postavitve, ne pozabite, da lahko razsvetljava popolnoma preoblikuje prostor – ne le s posvetlitvijo temnih kotov, ampak tudi z vplivom na vaša čustva.

Prava svetloba dviguje razpoloženje, spodbuja produktivnost in nas motivira. Doma svetloba poživi malenkosti – naše jutranje rutine ali trenutke, ki jih preživimo s prijatelji.

Večina oblikovalcev se strinja, da potrebujete več kot en vir svetlobe v sobi. Pomislite na večplastno osvetlitev: vsaka soba mora imeti mešanico osvetlitve. V dnevni sobi, na primer, lahko začnete z okrasno stropno svetilko blizu središča sobe. Potem pogledate proti obodnim stenam za razsvetljavo, ki nežno »oblije« stene, zavese in umetniška dela s toplo, funkcionalno svetlobo. To je mogoče doseči z razsvetljavo senčnih fug in previsov, lamel ali celo s talnimi svetilkami, ki odbijajo svetlobo od stropa.

Glede na postavitev sobe bi lahko poudarjeno svetlobo uporabili za poudarjanje umetnosti, namizne svetilke bi lahko postavili poleg sedežev, da bi dodali še eno plast svetlobe. Cilj je ustvariti kontrast med svetlobo v središču prostora in po obodu ter temnejšimi prostori vmes. Brez temnejših, tišjih trenutkov je vse ravno in dolgočasno. To je subtilna povezanost med svetlobo in temo, ki ustvarja privlačnost.

Ustvarjanje popoldne osvetlitve

  • Vhod: To je prvi prostor, ki poda vtis o vašem domu. Srednja svetloba, ki ustvarja videz naravne svetlobe, ga ohranja svežega in prijetnega, hkrati pa poskrbi za lepo ravnovesje, ko stopite v notranjost pred močnim soncem.
  • Domača pisarna: Nihče ne mara močne pisarniške svetlobe, ko strmi v računalnik. Topla osvetlitev ne povzroča glavobola med delom na prenosnem računalniku ali branjem knjige.
  • Spalnice: Svetilke za nočne omarice morajo imeti možnost zatemnitve za branje ali sproščujočo toplo osvetlitev, ki vas ne bo prebudila. Stropna razsvetljava v spalnici pa naj bo svetla, da vam pomaga, ko se premikate po sobi in se lahko oblečete.
  • Kopalnice: Za kopalnico je pogosto priporočljiva hladna svetloba za čist videz, vendar bi lahko popačila barve pri nanašanju ličil. Svetlost v tej sobi je res odvisna od osebnih preferenc, lahko pa izberete del svetil v topli in drugi del v beli svetlobi. Še najbolj zaželena je nevtralna ambientalna svetloba – 3500 K. Za splošno osvetlitev lahko uporabite reflektorske luči, ki se lahko usmerjajo v različne dele prostora. Dobrodošla so tudi vgradna stropna svetila.
  • Jedilnice: Jedilnica je pogosto živahen prostor, ki se uporablja za zabavo. Nekaj ​​dobro osvetljenega, a ne preveč svetlega, bo ustvarilo prijetno vzdušje. Izberite nastavljivo osvetlitev, ki jo lahko zatemnite za različne vrste večerij ali obrokov.
  • Kuhinje: Kuhinja naj bo svetla, da bo sledila vrvežu vsakodnevne uporabe ter olajšala pripravo in kuhanje hrane. Poleg naravne osvetlitve ima ključno vlogo generalna osvetlitev, ki jo praviloma omogoča močna stropna svetilka; lahko tudi več – lahko so povsem preproste, nevpadljivih oblik. Barva svetlobe naj bo topla. Svetilke za delo na pultu naj bodo umeščene tako, da vam ne slepijo oči in so usmerjene direktno na delovno površino. LED trakovi ali linijske nadgradne svetilke so v tem primeru odlična izbira.
  • Dnevne sobe: Dnevna soba je še en prostor za zabavo, vendar je to nekaj, kar se vsakodnevno uporablja za počitek z družino po dolgem delovnem ali študijskem dnevu. Možnosti zatemnitve ponujajo raznolikost in bi se dobro obnesla v tem prostoru. Če nimate zatemnilnih stikal, lahko dodate tudi nekaj dobro nameščenih talnih ali namiznih svetilk za toplo, sproščeno razsvetljavo.
  • Otroške sobe: Podobno kot topla razsvetljava, ki se uporablja v spalnici, mora otroška soba ostati miren in sproščujoč prostor. V takšnem prostoru se dobro obnese vgrajena stropna luč, ker je praktična ter omogoča osvetlitev celotnega prostora. Otroško pisalno mizico osvetlite z močnejšo, usmerjeno svetlobo. V neposredni bližini postelje namestite majhno nočno lučko z nežno svetlobo.
  • Garaže: Slabo osvetljena garaža lahko meče čudne sence. Svetla razsvetljava je tukaj najboljša možnost, zlasti pri rokovanju z električnim orodjem/opremo ali pri delu na projektih.
  • Zunanja razsvetljava: Varnost je ključnega pomena za zunanjo razsvetljavo, zato je močnejša svetloba nujna. Toplejše osvetlitev se dobro ujema z opečno zunanjostjo, medtem ko hladnejša osvetlitev poudarja ostre bele in sive barve. Pri osvetlitvi okolice vhodnih vrat morajo biti dobro vidne stopnice, prag in druge ovire. Za parkirišče in dovoz uporabite močnejšo svetilnost. Na teraso ali balkon namestite umirjeno, romantično svetlobo moderne oblike. Za nadstrešek so odlična izbira luči, ki svetijo navzdol. Za posebno vzdušje so primerne tudi stenske zunanje luči.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here