Izbira kotla za ogrevanje

0
685

Kotli so prilagojeni energentu, in sicer imajo prilagojen izmenjevalec toplote, kurišče in dozirni sistem. Moč kotla mora biti ravno prava za potrebe ogrevanja vaših bivalnih prostorov. Pre- ali pod-dimenziniranost ne prinaša učinkovite rabe energije in minimalnih stroškov ogrevanja. Najpogostejši izvor težav nepravilnega izkoristka energenta je v predimenzioniranosti kotla, glede na velikost uporabnikovega doma. Kotli delujejo najbolj optimalno pri nazivni moči. Na primer, če je nazivna moč kotla višja od moči, ki jo dejansko potrebujete za ogrevanje prostorov, ne le da izkoristek ni optimalen, kotel se lahko tudi pogosteje prižiga in ugaša, kar zmanjšuje njegovo življenjsko dobo.

Strokovnjaki (pooblaščeni inženir strojnih inštalacij) pri izračunu moči, ki naj bo prilagojena vašemu domu:

  • upoštevajo velikost doma,
  • izolacije,
  • način ogrevanja (talno, radiatorsko),
  • poraba trenutne ogrevalne naprave,
  • ter ali je dimnik primeren za izbrani kotel (izhod dimovodne cevi iz kotla se mora prilegati premeru vašega dimnika,  višina dimnika pa mora biti v skladu s predpisi proizvajalca).  

Plinski kotel

Plinska naprava je lahko v prednosti pred toplotnimi črpalkami, ki trošijo električno energijo in imajo pozimi morda slabši toplotni izkoristek. Investicija v sistem toplotne črpalke višja je lahko višja kot pri zamenjavi plinske naprave za novo plinsko kondenzacijsko napravo, ob tem pa je zaradi kondenzacijske tehnologije lahko tudi prihranek energenta občuten. Kondenzacijski kotli pri delovanju oz. ogrevanju ne izkoriščajo le toplote, ki jo proizvedejo z izgorevanjem plina, ampak izkoristijo tudi energijo pare iz dimnih plinov.

Za plinske naprave z visoko učinkovitostjo lahko pridobite subvencijo Eko sklada, a je to odvisno od lokacije objekta in prednostnega ogrevanja, določenega v občinskih aktih. Lastniki, ki imajo objekt ob napeljavi zemeljskega plina, naj razmislijo o vezavi na ta vir energije, ki je sicer primeren tudi za premični vir. Plinski kotli so lahko pritrjeni na steno v notranjih prostorih (npr. v utilityju, kurilnici ali kotlovnici, zaradi modernih dizajnov tudi v kuhinji), ali na prostem (Montaža plinskih naprav zunaj ni izvedljiva v vseh primerih, zaradi izgub, temperature dimnih plinov …).

Če ne želite biti odvisni le od enega vira energije, so za vas primeri hibridni sistemi, pri katerih se na primer kombinira toplotno črpalko zrak-voda z drugimi energenti, npr. s kondenzacijsko plinsko pečjo. Uporabite lahko zemeljski plin, ki ni na voljo na vseh področjih Slovenije, ali utekočinjen naftni plin.

PLIN
Ogreva se s pomočjo zemeljskega plina, ali utekočinjenega naftnega plina (UNP) sestavljen iz propana, butana, ali bioplina.– stabilna cena – čist vir energije (stranska produkta sta para in manjša količina CO2) – enostavno vzdrževanje– energijsko smo odvisni od uvoza plina – UNP zanj je treba postaviti cisterno  – za hlajenje potreben dokup klimatskih naprav – za UNP niso na voljo subvencije Eko Sklada

Kotel na leseno biomaso

Ogrevalne naprave, ki uporabljajo leseno biomaso, omogočajo, da si nastavite avtomatski vžig. Kotli na pelete avtomatizirano dovajajo pelete na kurišče, samodejno zakurijo, nadzirajo gorenje in izgorevanje ter čistijo pepel iz kurišča. Uporabnik pa mora predal za pepel izprazniti enkrat mesečno, pri nekaterih napravah tudi na pol leta. Podobno je tudi pri uporabi sekancev, ki pa zahtevajo več prostora za skladiščenje. Pri ogrevanju z drvi vam ni treba čakati, da ogrevalna naprava začne delovati in hoditi nalagati drva. Pri kotlih z dovolj velikim akumulatorjem toplote, je dovolj, da drva naložite enkrat na dan. Ko v kotel naložena polena pogorijo, sistem črpa toploto iz zalogovnika toplote. Kotli imajo tudi funkcijo za avtomatski vžig, s funkcijo vremensko vodene regulacije pa poskrbi, da se odvečna toplota varčno shranjuje.

Velja omeniti tudi okoljski vidik in osveževanje s trdimi delci (npr. PM10, PM2,5 – s številoma je označena največja velikost prašnih delcev v mikrometrih). V kolikor izberete leseno biomaso, poskrbite za redno vzdrževanje. Kajti zastarele in slabo vzdrževane kurile naprave  še dodatno prispevajo k povečani količini trdih delcev v zraku. Hlapne snovi in saje se pri neučinkovitem izgorevanju dimijo ter oddajajo v zrak in nalagajo na stene peči.  

LESNA BIOMASA 
Drva– cenovno konkurenčno – z dobrim kotlom odličen izkoristek energije gorenja (dolgo obdobje gorenja)– neavtomatizirano – potrebno je skladiščenje, če se lotite priprave drv sami, pa je to fizično in zamudno delo – za boljši izkoristek potreben dokup zalogovnika toplote  – za hlajenje potreben dokup klimatskih naprav
Sekanci so koščki v nepravilni pravokotni obliki.– primerni za večje porabnike – lahko avtomatizirano ogrevanje– visok strošek investicije – veliko prostora za skladiščenje in obratovalne naprave – za hlajenje potreben dokup klimatskih naprav
Peleti so narejeni iz čistega lesa, valjaste oblike (bukev ali smreka).– avtomatizirano – nadzor ogrevanja na daljavo – najvišja kurilna vrednost biomase– skladiščenje v izključno suhih prostorih – različne kakovosti peletov – za hlajenje potreben dokup klimatskih naprav

Sodelujoči strokovnjaki:

Sašo Črešnik

http://www.biomasa.si/

vodja prodaje v podjetju Biomasa d.o.o.

Mitja Janež

Vaillant d.o.o.

Tanja Medved

Butan plin

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here