Izbira kakovostnega lesa za pohištvo

0
3086
Leseno pohištvo
Leseno pohištvo

Izbiro interierja načrtujte že ob gradnji oziroma prenovi, saj je potrebna določena mera funkcionalnosti prostorov in razporeditve. K interierju spadajo stene, stenske obloge, vrata, tlaki, pohištvo, dodatki in ostala oprema. Osnovni interier so večji kosi pohištva, vgradne omare, kuhinja, kar običajno izbirate za daljše obdobje. Osebnost in trend pa boste prostorom dodali z manjšimi kosi

Material za pohištvo izbirajte glede na uporabo

V bivalnih prostorih je najprijetnejši masivni les, saj je naraven in najdlje obstojen. Irena Leban, univ. dipl. inž. les., s Šolskega centra Škofja Loka pojasni: »Les je higroskopen material in se odziva na spremembe klime v prostoru. Če se zračna vlažnost poveča, les sprejema vlago in posledično nabreka, in obratno, če je je vlažnost v prostoru nižja, les oddaja vlago in se krči. Na ta način les pomaga uravnavati zračno vlago v prostoru in pomembno vpliva na kakovost bivanja. Delovanja lesa ne moremo preprečiti, lahko pa njegov vpliv zmanjšamo tako, da vgradimo les z vlažnostjo, ki je v ravnovesju s klimo v prostoru, poskrbimo, da zračna vlaga čim manj niha in da je konstrukcija izdelka taka, da omogoča kljub delovanju lesa nemoteno uporabo. Tako v lesu ne bodo nastale razpoke in bodo izdelki funkcionalni. Če želimo v polni meri uživati pozitivne učinke lesa na naše počutje, je bolje, da les ni polakiran. Lakirane površine zaprejo les v plastično prevleko, kratkoročno jih je res lažje čistiti, dolgoročno pa je vzdrževanje takega izdelka dražje in zahtevnejše.«

Pri nakupu je en od kriterijev tudi cena, vendar Lebanova pravi: »Če želimo bivati v zdravem, prijetnem okolju, potem cena najbrž ni edini kriterij. V spalnici npr. preživimo vsak dan od 6 do 8 ur, zato je lahko učinek opreme na naše zdravje precejšen. In zdravje je neprecenljivo. Tudi razlike v cenah za različne lesne vrste so precejšnje in izbiro lahko prilagodimo našim finančnim zmožnostim.«

Kako prepoznamo, da je pohištvo iz masivnega lesa
Lebanova odgovarja: »Z razvojem tehnologije je tudi spretnost imitiranja naravnih tekstur lesa izjemno izpopolnjena, zato je prepoznavanje pohištva iz masivnega lesa zelo oteženo celo strokovnjakom. Najlaže odkrijemo, da pohištvo ni iz lesa, iz načina izvedbe oz. obdelave robov ali morda iz nezakritih izvrtin za nosilce polic. Proizvajalci poudarijo, da je njihov izdelek res lesen z izbrano konstrukcijo, kjer je posebej viden kakšen lesen detajl. Kadarkoli ste v dvomih ali pa želite zvedeti kaj več o lesu, o lastnostih, možnostih uporabe, o izbiri ali vzdrževanju, se posvetujte z lesarskim strokovnjakom.«

Plošče iz predelanega lesa oz. lesnih kompozitov

»Zaradi lastnosti lesa je njegova uporaba omejena. S predelavo lesa in uporabo različnih lepil se možnost njegove uporabe povečuje. Lesne plošče imajo izboljšane fizikalne lastnosti, z uporabo izbranih lepil pa postanejo še bolj odporne proti vodi, klimatskim vplivom, glivam, insektom, obrabi ipd. Za izdelavo lesnih plošč se uporablja tudi les slabše kakovosti, izkoristek pri predelavi lesa pa je boljši, kar poceni končne izdelke. Lesne plošče so ravni, ploski polizdelki iz lesa,« razloži Lebanova in nadaljuje: »glede na obliko predelanega lesa, ki je bila uporabljena za izdelavo, ločimo različne vrste lesnih plošč.

  • Furnirni slojnat les je bolj znan pod imenom lameliran les. Osnovna značilnost slojnatega lesa je, da ga pridobivamo z lepljenjem slojev lesa ali furnirja, katerih vlakna potekajo vzporedno. K slojnatemu lesu prištevamo furnirni slojnat les, lepljene profile za stavbno pohištvo in lepljene nosilce iz masivnega lesa. Furnirni slojnat les proizvajamo praviloma iz bukovih ali brezovih furnirjev debeline od 0,5 do 1,5 mm, ki jih zlepimo v paket in stiskamo v različnih stiskalnicah (v kalupnih in ravnih). Furnirni slojnat les uporabljamo v gradbeništvu, za izdelavo krivljenega sedežnega pohištva, drugih krivljenih pohištvenih elementov itd.
  • Vezane plošče so izdelane tako, da je med seboj zlepljenih več slojev lesa in drugih materialov (furnirjev, desk, vlaknenih ali ivernih plošč, sintetičnih ali izolacijskih materialov). Posamezni sloji so zlepljeni križno (pod pravim kotom). Tako so izboljšane fizikalne in mehanske lastnosti plošč. Vezane plošče so furnirne plošče, mizarske (panelne) plošče, plošče iz masivnega lesa in opažne plošče. Za izdelavo pohištva se največkrat uporabljajo furnirne plošče, ki  so sestavljene iz lihega števila furnirnih listov, zlepljenih med seboj pod pravim kotom z upoštevanjem simetrije – od sredine navzven moramo uporabiti furnirske liste enake debeline in iste ali po lastnostih podobne lesne vrste. Za izdelavo furnirnih plošč najpogosteje uporabljamo bukovino, brezovino ali topolovino.
  • Vlaknene plošče so izdelane iz vlaken, pridobljenih z razvlaknjevanjem sekancev različnih lesnih vrst. V proizvodnem postopku vlakna najprej posušijo in jih potem zlepijo skupaj z dodatkom sintetičnega lepila (sečninskoformaldehidnega, za vodoodporne vlaknene plošče pa fenolformaldehidnega). Plošče so obojestransko gladke. Glede na gostoto delimo vlaknene plošče na plošče z nizko, srednjo (MDF) in visoko (HDF) gostoto. Vlaknene plošče imajo zelo dobre lastnosti: so homogene, imajo veliko natezno in upogibno trdnost, odporne so proti udarcem, dobro držijo vijake in žeblje, so dimenzijsko stabilne, z dodatki so dokaj odporne proti vlagi, se odlično obdelujejo, robovi so gladki, lahko se barvajo in lakirajo, zelo dobro se lepijo, lahko jih stružimo, rezkamo, rezbarimo, vtiskamo ornamente; zaradi teh lastnosti so vsestransko uporabne. Največ se uporabljajo srednje goste ali MDF plošče. Surove plašče ali z oplemeniteno površino uporabljamo v proizvodnji sobnega pohištva, stavbnega pohištva (vrat, polnil, stopnišč, predelnih sten, talnih in stropnih oblog) itd.
  • Iverne plošče so iz lesnega iverja, zlepljenega s sintetičnimi lepili. Debelina ivernih plošč variira od 2,2 do 30 mm in za batno stiskane do 80 mm. Po strukturi ločimo: enoslojne plošče – iz iverja ene velikosti, troslojne plošče – zunanja sloja sta iz drobnega iverja, srednji sloj pa iz bolj grobega, plošče z enakomernim prehodom iverja – od najmanjšega iverja na površini do večjega v sredini plošče. Iverne plošče ločimo še glede na položaj iverja, glede na gostoto in glede na namen uporabe. Iverne plošče z različnimi dodatki so lahko odporne na klimatske razmere,  vlago, glive in insekte, ogenj ipd. Iverne plošče so razmeroma poceni, imajo dobre mehanske in fizikalne lastnosti, a zahtevajo posebno tehnologijo obdelave. Največkrat jih uporabljamo oplemenitene z različnimi materiali: furnirjem, folijami. V primerjavi z ostalimi lesnimi ploščami imajo tudi nekaj slabih lastnosti: so dimenzijsko nestabilne, sproščajo formaldehid, se krušijo, imajo razmeroma majhno upogibno trdnost, niso dovolj elastične, slabo držijo vijake in se slabše obdelujejo. Uporabljamo jih v proizvodnji bivalnega pohištva, vrat, elementov stavbnega pohištva, oblog, gradbenih plošč itd. Iverne plošče lahko kupimo surove ali oplemenitene.

Cene lesnih plošč so odvisne od debeline, velikosti, posebnih lastnosti (npr. vodoodpornost) in predvsem od vrste. Najdražje so furnirne slojnate in vezane plošče (cena je višja tudi od nekaterih vrst masivnega lesa), sledijo vlaknene plošče, iverne plošče pa so cenovno najugodnejše. Cena oplemenitenih ivernih plošč lahko precej naraste glede na izbran način oplemenitenja.«

Dodatki k lesu

Pri izbiranju dodatkov pazite na kvaliteto okovja in mehanizmov. Vodila, tečaji, ročaji, izvlečni mehanizmi, reže za odpiranje, odpiranje na pritisk, odpiranje na elektriko. Tukaj je največkrat cena pokazatelj kvalitete. V omare se dodaja tudi steklene dele ali ogledala, da se popestri dizajn in naredi večji prostor. Mize se popestri s steklom, garderobne omare ali vhodna vrata s fototapetami, postelje z lučkami.

Vgradno pohištvo

Za shranjevanje večjih stvari, npr. kot shrambo ali garderobo, lahko izberete vgradne omare, ki se jih naredi po meri. Te so lahko tudi skrite, tako da se s stenskimi oblogami zabriše mejo med zidovi in omarami (pod stopnicami, kot predelna stena). Lahko so brez stranic in tako porabimo manj materiala. Drsna vrata so zelo priljubljena, sicer primerna za manjše prostore. Pri garderobni omari razporedite prostor po lastnih željah, police, predalnike, obešalnike, izvlečne police … Če imate prostor, pa lahko opremite garderobno sobo.

Narišite skico

Preden se boste odpravili k mizarju, narišite skico. V pomoč so vam lahko spletni programi, s katerimi boste z nekaj spretnosti izrisali vaše sanjsko stanovanje: www.sketchup.com, www.sweethome3d.com, www.cometdocs.com, www.autodesk.com. Premerite vse prostore in zarišite dovode vode in elektrike, okna in vrata, nato pa se poigrajte z razporeditvijo različnega pohištva. Če svojih zamisli ne morete prenesti na papir, pa vam bodo pri rešitvah pomagali tudi mizarji ali arhitekti ter vam svetovali o primernih rešitvah za vaš dom.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here